New ritual society: Μετά από μια περίοδο κρίσης και συνεχούς παύσης όπου ο χρόνος ήταν σαν να στάθηκε για μια στιγμή ή πολλές και ξεκουράστηκε, δραστήριος και ενεργός πλέον σε καλεί να φανταστείς τη νέα ταυτότητα της Αθήνας. Μέσα από αυτή τη ρευστή συνθήκη στην οποία πρώτη φορά βρισκόμαστε όλοι μαζί συλλογικά και την οποία ο καθένας βίωσε διαφορετικά, καλούμαστε να απαντήσουμε όλοι στο ίδιο ερώτημα · πως θα είναι η “επόμενη μέρα”; Οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο μέλλον η ταυτότητα της Αθήνας και των περισσοτέρων πολιτιστικών δράσεων θα υφίστανται στο ψηφιακό κόσμο.
Ήδη παρατηρείται μια βιασύνη για ψηφιοποίηση σπρώχνοντας τον πολιτισμό να κινηθεί online. Μια τέτοια μετάβαση είναι αναμφίβολο εάν φαντάζει ιδανική, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η παρουσίαση καλλιτεχνικών δράσεων ψηφιακά χάνουν σε πληροφορία, επιταχύνουν τη διάδραση μεταξύ θεατή και έργου, μιας και δεν καθίσταται δυνατή η πραγματική-προσωπική αίσθηση που αποκτάμε με τη φυσική επαφή με το εκάστοτε έργο τέχνης. Αναμφισβήτητα υπάρχουν και ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι αυτή η παύση έδωσε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε το χρόνο διαφορετικά δίνοντας ξανά το χώρο σε παραδοσιακές μορφές ενασχόλησης.
Δραστηριότητες σαν και αυτές φαίνεται να εξαλείφουν τον χώρο και τον χρόνο δημιουργώντας μια δική τους φυσαλίδα χωροχρόνου για να υπάρξουν. Στην Ελλάδα υπάρχουν παραδόσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν και προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτισμό μας, όπως ο αργαλειός, τα υφαντά, η κεραμική η καλαθοπλεχτική κ.ά. Αυτές οι παραδόσεις οι οποίες φαίνεται να αναπτύχθηκαν ως ένα μέσο προσωπικής έκφρασης εν καιρώ κρίσης, συνέθεσαν επίσης έναν μέσο διαλογισμού.
Αποτέλεσαν για κάποιους ανθρώπους ένα μέσο χαλάρωσης αλλά και δημιουργικότητας διατηρώντας πάντα τον δίαυλο επικοινωνίας με το παρελθόν, μια ζωντανή σύνδεση με την παράδοση. Και αν αυτή η παράδοση συνεχιστεί διαφαίνεται ότι θα γίνεται με έναν τρόπο οπού η τέχνη θα ‘εξερευνά’ τον ψηφιακό κόσμο. Και εδώ τίθεται το τελευταίο ερώτημα : ενώ όλα δείχνουν να κινούνται στο ψηφιακό μέλλον πως μπορούμε να κρατήσουμε την χειροτεχνία κινούμενοι πάντα μέσα σε παγκόσμιο επίπεδο; Ποιες θα είναι οι καινούργιες τεχνικές οι οποίες θα συμβάλλουν στην δημιουργία της νέας ταυτότητας της Αθήνας;
Επιμέλεια: Κατερίνα Νικολάου Συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Ειρήνη Βλαβιανού, Μυρτώ Βρατσάνου, Γιάννης Βογδάνης, Γιώργος Πετσικόπουλος, Λιλή Χασιώτη, Αλεξία Ψαραδέλη.
Ημιόροφος Αιόλου 48-50, 105 60 Αθήνα Έναρξη: Τετάρτη 1 Ιουλίου, 16:00 -22:00 Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 2.07, Παρασκευή 3.07, 16:00 – 21:00 Σάββατο 4.07, 12:00 – 21:00