Το comfort food είναι μια κατηγορία από μόνο του. Είναι αυτό το φαγητό που αναζητάς κάθε φορά που δεν έχεις καμία όρεξη να μαγειρέψεις, ή έστω να μαγειρέψεις κάτι δύσκολο.
Αυτή όμως η συνταγή για νιόκι κολοκύθας με σάλτσα βουτύρου είναι κυριολεκτικά πολύ καλή για να είναι αληθινή και σίγουρα πηγαίνει το comfort food σε άλλο επίπεδο.
Υλικά:
Για τα νιόκι:
- 1 μεσαίου μεγέθους πατάτα
- 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
- 1 αυγό
- 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
Για τη σάλτσα βουτύρου:
- 2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
- μερικά φύλλα φασκόμηλου και μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας σαντιγί
- 1/2 φλιτζάνι νερό (αυτό στο οποίο θα έχεις βράσει τα νιόκι)
Εκτέλεση:
Βράσε την πατάτα και ξεφλούδισέ την. Άσε την πατάτα να κρυώσει για λίγο. Μόλις κρυώσει αρκετά, τρίψε την μέχρι να έχεις περίπου 1 1/2 φλιτζάνι πολύ λεπτές τριμμένες πατάτες.
Ανακάτεψε τα τρίμματα της πατάτας με τον πουρέ κολοκύθας. Βάλε το αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια και τοποθέτησε το μείγμα πατάτας/κολοκύθας στο κέντρο. Στο κέντρο σπάσε το αυγό. Ρίξε λίγο αλάτι από πάνω. Με ένα πιρούνι χτύπα το αυγό πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, ανακάτεψε όλα τα υλικά σε μια ζύμη. Μην ανακατεύεις υπερβολικά. Όταν αρχίσει να ενώνεται η ζύμη, πλάσε την σαν να θες να κάνεις ένα μικρό και στρογγυλό καρβέλι.
Κόψε σε μακριά μπαστούνια αυτή τη ζύμη και μετά κόψε τα μπαστούνια σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Τοποθέτησε τα κομμάτια νιόκι σε μια πιατέλα (βεβαιώσου ότι είναι καλυμμένα με αλεύρι για να μην κολλήσουν).
Βάλε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Πρόσθεσε νιόκι, προσεκτικά, ένα κάθε φορά, στο νερό. Όταν τα νιόκι ανέβουν στην κορυφή της κατσαρόλας με το βραστό νερό, αφαίρεσέ τα με μια τρυπητή κουτάλα. Άφησέ τα στην άκρη. Λιώσε λίγο βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγάνισε τα νιόκι, για να είναι ελαφρώς τραγανά από τη μία πλευρά μαλακά από την άλλη πλευρά. Αφαίρεσέ τα από το τηγάνι και άφησέ τα στην άκρη.
Σάλτσα βουτύρου: Στο ίδιο τηγάνι, πρόσθεσε το βούτυρο, τα φύλλα φασκόμηλου και τη σκελίδα σκόρδο. Άφησε το σκόρδο και το φασκόμηλο να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Όταν τα φύλλα του φασκόμηλου αρχίσουν να γίνονται τραγανά, αφαίρεσέ τα από το τηγάνι. Αφαίρεσε επίσης το σκόρδο. Όταν λιώσει πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε με ένα πιρούνι. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και συνέχισε να ανακατεύεις. Πρόσθεσε το νερό που έχεις κρατήσει από όταν έβρασες τα νιόκι ανακατεύοντας για να φτιάξεις τη σάλτσα.
Ρίξε σε ένα πιάτο τα νιόκι, από πάνω τη σάλτσα και τα φύλλα φασκόμηλου και λίγη παρμεζάνα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Δημήτρης Σπυριδάκος του “the.winevert” σου μαθαίνει πραγματικά όσα πρέπει να ξέρεις για το κρασί