Υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι το να χανόμαστε στις σκέψεις μας είναι κάτι κακό, μια μορφή απόσπασης και αναβολής, το αντίθετο της παραγωγικότητας.
Όταν ήμασταν στο σχολείο, αν μας έπιαναν να κοιτάμε έξω από το παράθυρο συνήθως μας έκαναν παρατήρηση, και τώρα, ως ενήλικες, αν κάνουμε παραπάνω διάλλειμα πιθανότητα θα κριθούμε ότι δεν δουλεύουμε πολύ σκληρά.Εμείς είμαστε υπέρ των ονειροπόλων και εδώ θα μάθεις το γιατί!
Τα όνειρα αυξάνουν τη δημιουργικότητα σου
“Η δημιουργικότητα είναι κάτι σαν μια μυστηριώδης δύναμη αυτές τις μέρες: όλοι τη θέλουν περισσότερο, αλλά λίγοι ξέρουν πώς να την αποκτήσουν”, αναφέρουν οι Chris Griffiths και Caragh Medlicott, συγγραφείς του βιβλίου “Το Εγχειρίδιο Δημιουργικής Σκέψης“.
Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις να κολλάς στα πρέπει και τους κανόνες και να αρχίσεις να ακούς την καρδούλα σου. Άφησε το μυαλό σου να τρέχει ελεύθερο με τα όνειρα σου να παίρνουν σάρκα και οστά και μόνο έτσι θα καταφέρεις να απελευθερώσεις την δημιουργικότητα σου και να την αισθανθείς να αυξάνεται πλουσιοπάροχα.
Βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων
Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπ@ με ένα πρόβλημα, μερικές φορές το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις μια παύση και να φύγεις. Αυτό ακριβώς σου επιτρέπουν τα όνειρα.
“Συχνά φαίνεται ότι, όπως μια μύγα που πιάνεται στον ιστό ενός αράχνης, όσο περισσότερο παλεύεις, τόσο περισσότερο κολλάς”, λένε οι Griffiths και Medlicott.Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια έδειξε ότι όταν ονειρευόμαστε, οι εγκέφαλοί μας δραστηριoποιούνται. Τα όνειρα μας επιτρέπουν να ενεργοποιήσουμε πολλά μέρη του εγκεφάλου ταυτόχρονα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την προώθηση συνδέσεων και την πλάγια σκέψη, την ικανότητα κάποιου να σκέπτεται δημιουργικά, και να χρησιμοποιεί την έμπνευση και την φαντασία του για να παράγει νέες ιδέες και να λύνει προβλήματα, βλέποντας τα από διαφορετικές οπτικές γωνιές.
Το τελικό αποτέλεσμα; Ο χρόνος που ξοδεύεις στα όνειρα θα παρέχει αυθόρμητα τη λύση-κλειδί που αναζητάς.
Μπορούν να μειώσουν το άγχος
Οι Griffiths και Medlicott εξηγούν: “Όταν οι σκέψεις μας είναι εστιασμένες στο εξωτερικό κόσμο με γνώμονα τις απαιτήσεις και το άγχος, οι εσωτερικές μας σκέψεις τείνουν να αντανακλούν αυτή την κατάσταση πίσω σε εμάς.”
Ίσως δεν είναι τόσο παράξενο, συνεπώς, που η απόσυρση στις φανταστικές κοιλάδες του μυαλού μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η έρευνα της ψυχολόγου Kalina Christoff δείχνει ότι τα όνειρα μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της επίπτωσης του άγχους.
Τα όνειρα είναι σημαντικά, για να δίνουν στο μυαλό την ανάσα που χρειάζεται από τις συγκεντρωμένες εργασίες. Όταν αγχώνεσαι, ο εγκέφαλος τείνει να συγκεντρώνεται στις αρνητικές σκέψεις, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται όλα τα νοητικά σου αποθέματα. Ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουν τα πράγματα ξανά είναι να επιτρέψεις στο μυαλό σου να περιπλανηθεί περισσότερο, στρέφοντας στην προσοχή σου στο να μαλακώσει και διαλύοντας το αναπόδραστο άγχος και την ανησυχία σου.
Τα όνειρα μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου
Ο χρόνος που ξοδεύεις στο να ονειρεύεσαι τους στόχους σου είναι πολύ πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να φτάσεις πραγματικά εκεί. Μπορεί για σένα αυτοί να είναι απλησίαστοι, αλλά αν το φαντασιώνεσαι και προσπαθείς καθημερινά για αυτό, τότε αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το πλησιάζεις όλο και πιο πολύ με τον καιρό.
Μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σου
Οι Griffiths και Medlicott αναφέρουν: “Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science δείχνει ότι αυτοί που ονειρεύονται αποδίδουν καλύτερα στις ασκήσεις ανάκλησης πληροφοριών.”
Πράγματι, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα όνειρα μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εργασιακή μνήμη (τις πληροφορίες που χρειάζεται να αποθηκεύσεις για μικρό χρονικό διάστημα).
Επιτρέπουν στο μυαλό σου να ηρεμήσει
Τα όνειρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δώσεις στον εγκέφαλο σου το διάλειμμα που χρειάζεται!
“Μια τεχνολογική συσκευή που αφήνεται να λειτουργεί για πολύ καιρό θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Επίσης, ένα τηλέφωνο που δεν είναι συνδεδεμένο θα εξαντληθεί στο τέλος από μπαταρία. Η ίδια λογική μπορεί να εφαρμοστεί και στον εγκέφαλό μας.
Οι άνθρωποι δεν εξελίχθηκαν για να περνούν ώρες και ώρες δουλεύοντας, χωρίς διάλειμμα. Αυτή η κατάσταση αυξημένης συνδεσιμότητας και χαλαρής προσοχής μπορεί να αυξήσει τη δημιουργική σου ικανότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, είναι επίσης αναγκαία για να παρέχει διακοπή από τη συγκεντρωμένη σκέψη, επιτρέποντάς σου να επιστρέψεις στη δουλειά σου φανερά ανανεωμένος και έτοιμος να πετύχεις περισσότερα.
μελέτη της Microsoft δείχνει ότι εκείνοι που κάνουν τακτικά διαλείμματα διατηρούν ένα καλύτερο επίπεδο νευρολογικής λειτουργίας ενώ εκείνοι που δεν παίρνουν τακτικά διαλείμματα αρχίζουν να βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις άγχους.
Μια