Αν είσαι γυναίκα, είναι σχεδόν απίθανο να μην έχεις νιώσει, έστω και μία φορά, πόνο στο στήθος.
Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα, που εμφανίζεται συνήθως πριν από την περίοδο. Όπως και όλα τα συμπτώματα που προμηνύουν την έλευση κάθε έμμηνου κύκλου, έτσι και αυτό συνήθως εκτονώνεται και περνάει όταν τελικά έρχεται η περίοδος.
Αυτές, ωστόσο, δεν οι μόνες μέρες που μπορεί να αντιμετωπίσεις πόνο στο στήθος.
Μιλώντας στο Stylist, η γιατρός Lafina Diamandis εξηγεί τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο και πώς να ανακουφίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες της μασταλγίας;
Πρόκειται συνήθως για έναν ήπιο και σύντομο πόνο, αν και, μερικές φορές, ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια πιο σοβαρή πάθηση, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής της παθούσας.
«Γενικά μιλώντας, μπορούμε να χωρίσουμε τον πόνο του μαστού σε αυτόν που σχετίζεται με την περίοδο και σε αυτόν που είναι ανεξάρτητος», εξηγεί η δρ. Diamantis. «Ο πόνος της περιόδου συνδέεται με τα κυμαινόμενα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ο ανεξάρτητος πόνος στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως κύστες, εγκυμοσύνη, μυοσκελετικούς τραυματισμούς και, λιγότερο συχνά, σε καρκίνο του μαστού».
«Ο πόνος εξαιτίας της περιόδου μπορεί να ξεκινήσει δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο και θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος της», εξηγεί η δρ. Diamantis. «Συνήθως επηρεάζει και τους δύο μαστούς και μπορεί να νιώθεις ότι φτάνει έως τις μασχάλες. Μερικές φορές, δε, δίνει την αίσθηση ότι το στήθος είναι βαρύ ή διογκωμένο».
Ορμόνες, ο «ένοχος» για τον πόνο
«Ο ιστός του μαστού είναι πραγματικά ευαίσθητος στις ορμονικές αλλαγές», εξηγεί η δρ. Diamandis. «Δύο εβδομάδες πριν την περίοδο, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν το μέγεθος των πόρων του μαστού και των αδένων του γάλακτος, καθώς και των λεμφαδένων, προκαλώντας πρήξιμο και ευαισθησία».
Η αντισύλληψη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα
Δεδομένου ότι ο πόνος στο στήθος εξαιτίας της περιόδου συνδέεται με ορμόνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιλογές αντισύλληψης μπορεί να σχετίζονται με αυτόν.
«Η ορμονική αντισύλληψη και άλλα ορμονικά φάρμακα, όπως οι θεραπείες γονιμότητας, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος, λόγω των αλλαγών που προκαλούν στα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών», λέει η δρ. Diamandis. «Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όλες όσες λαμβάνουν αντισυλληπτικά θα αντιμετωπίσουν πόνο στο στήθος. Εάν ο πόνος που αισθάνεσαι οφείλεται σε κάποιο φάρμακο, τότε αναμένεται να υποχωρήσει μετά τους πρώτους μήνες λήψης του», εξηγεί.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν αντιμετωπίζουμε πόνο στο στήθος, αλλά δεν περιμένουμε περίοδο;
Σύμφωνα με την δρ. Diamantis, δεν πρόκειται απαραίτητα για κάτι ανησυχητικό. «Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το στήθος μπορεί να πονά. Οι κύστες, μια εγκυμοσύνη, λοιμώξεις όπως η μαστίτιδα και τα αποστήματα του μαστού, οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί, τα φάρμακα, η εμμηνόπαυση και, λιγότερο συχνά, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή ευαισθησία».
Ενδεικτικά είναι τα ευρήματα έρευνας, που αποκαλύπτει ότι το 80% των γυναικών φοράει λάθος σουτιέν. Επομένως, ο πόνος θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη της σωστής υποστήριξης. Εάν η μπανέλα πιέζει τον ιστό του μαστού, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
Πριν αρχίσεις να ανησυχείς, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο πόνος δεν αποτελεί συνήθως την πρώτη ένδειξη καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, εάν συνοδεύεται από αλλαγές, όπως εξογκώματα, εκκρίσεις από τη θηλή, ερυθρότητα, πάχυνση ή λακκάκια του δέρματος ή εάν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, θα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό σου για μια σαφή διάγνωση.
Επιπλέον, εάν ο πόνος οφείλεται σε κάποια κύστη, λοίμωξη ή μαστίτιδα, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθάνεσαι γενικότερα αδιαθεσία – τα συμπτώματα της μαστίτιδας περιλαμβάνουν ερυθρότητα και αίσθηση υψηλής θερμοκρασίας στο στήθος, μαζί με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, και πρέπει να ελέγχονται από γιατρό.
Πώς θα ανακουφίσεις τα ενοχλητικά συμπτώματα
Η αντιμετώπιση του πόνου είναι, κατά κανόνα, αρκετά απλή.
«Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία», λέει η δρ. Diamantis. «Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό κάποιου, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διαχείριση του στρες, η λήψη ορμονικών φαρμάκων και η διατροφή».
Μια απλή φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συνταγή (παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη) θα βοηθήσει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ενώ ένα τοπικό αντιφλεγμονώδες, όπως η κρέμα ιβουπροφαίνης, μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείς την καλή υποστήριξη του στήθους σου: Ένα καλό σουτιέν, ειδικά πριν τις ημέρες της περιόδου, μπορεί να σε βοηθήσει να μην πονάς.«Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου εάν αισθάνεσαι πόνο στο στήθος, ειδικά εάν ο πόνος διαρκεί περισσότερο από μία έως δύο εβδομάδες, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι σοβαρός, επηρεάζει τον ύπνο και την καθημερινότητά σου και δεν ανακουφίζεται από παυσίπονα», καταλήγει η γιατρός.