Στην υπερβολικά γρήγορη καθημερινότητά μας, φαίνεται φυσιολογικό να έχουμε την εξάντληση ως δεδομένη.
“Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθεις κουρασμένος όλη μέρα, κάθε μέρα”, γράφει η διατροφολόγος Karina Antram στο νέο της βιβλίο, Fix Your Fatigue. Και ωστόσο, αν έκανες μία γρήγορη έρευνα ανάμεσα στις γυναίκες της ζωής σου, στοιχηματίζουμε ότι σχεδόν όλες θα έλεγαν ότι έχουν νιώσει κόπωση την προηγούμενη εβδομάδα.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να αποδεχόμαστε την εξάντληση ως τον κανόνα, αλλά η Antram υποστηρίζει ότι είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό, μια άποψη που συμμεριζόμαστε πολύ.
Είμαστε τόσο κουρασμένοι, που δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά από όσα αγαπάμε
Είμαστε τόσο κουρασμένοι που δεν έχουμε την ενέργεια να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Η κοινωνία παίζει ρόλο. Η πίεση να ‘έχεις τα πάντα’ και ‘να τα κάνεις όλα’ και να ωθείς τον εαυτό σου στα όριά σου έχει δημιουργήσει ανθυγιεινές πρακτικές εργασίας και όρια, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε περισσότερες περιπτώσεις burn out. Αν αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κούρασή μας, μπορεί να αρχίσουμε να αμφισβητούμε… τα πάντα. Αν δεν αισθανόμαστε συνεχώς εξαντλημένοι, μπορεί να αρχίσουμε να θέτουμε σοβαρά όρια.
“Ενώ είναι φυσιολογικό να νιώθεις κούραση, δεν είναι φυσιολογικό να είσαι συνεχώς κουρασμέν@ όλη μέρα, κάθε μέρα,” λέει η Antram στο Stylist.co.uk. “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι είμαστε πιο κουρασμένοι σε διάφορες περιόδους της ζωής μας. Οι γυναίκες περνούν από πολλά διαφορετικά σημεία που σχετίζονται με το φύλο τους, όπως η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η λοχεία και η εμμηνόπαυση. Επίσης η κούραση αυξάνεται, καθώς μεγαλώνουμε και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε οποιαδήποτε ηλικία.
“Το να είσαι συχνά κουρασμένος μπορεί να είναι ένδειξη, ότι κάτι πηγαίνει λάθος. Είναι το πρώτο σημάδι ότι το σώμα σου προσπαθεί να σου πει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Ναι, μπορεί να είναι αποκλειστικά μια διατροφική αλλαγή που απαιτείται, όπως το να προσθέσεις περισσότερες τροφες πλούσιες σε σίδηρο, αλλά η κούραση μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα πιο σοβαρών ασθενειών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθείς τα επίπεδα κούρασής σου.”
Η Antram εξηγεί: “Υπάρχουν τόσο πολλοί λόγοι, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να είναι βιοχημικοί, συναισθηματικοί, φυσικοί ή γενετικοί. Οι πιο συνήθεις λόγοι είναι το στρες, ο κακός ύπνος, οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, οι ανισορροπίες του μικροβιώματος του εντέρου ή οι ελλείψεις μικροθρεπτικών στοιχείων. Ο γιατρός σου παίζει σημαντικό ρόλο όταν αρχίζεις να ερευνάς τον λόγο που είσαι κουρασμέν@. Ο γιατρός μπορεί να αποκλείσει σοβαρές καταστάσεις υγείας, να ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για να διαγνώσει ελλείψεις, να ελέγξει ανισορροπίες των ορμονών, να εντοπίσει αυτοάνοσες καταστάσεις ή ιούς, όπως η νόσος Lyme.”
“Κατάγραψε όλα τα συμπτώματα και μοιράσου οτιδήποτε σε ανησυχεί. Μην αισθάνεσαι ότι υπερβάλλεις. Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε τη συνεχή κούραση ως φυσιολογικό μέρος της ύπαρξής μας ή ως απόδειξη ότι έχουμε πετύχει. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει: ως ένδειξη ότι κάτι πάει λάθος, κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξουμε.