Η Ζορζετ aka @baketheclick φτιάχνει νηστίσιμα τσουρεκάκια. Μία εύκολη συνταγή που το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγη υπομονή για την προετοιμασία της. Κατά τα άλλα σε 20 λεπτά θα έχεις 24 μικρά ρολάκια-τσουρεκάκια.

Τι θα χρειαστείς: 

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

2 φακ. ξηρή μαγιά

200 γρ. ζάχαρη καστανή ( επιπλέον 15 γρ. ζάχαρη για τη μαγιά)

1 κ.γ. κανέλλα

500 γρ. χλιαρό νερό

150 γρ. ηλιέλαιο (επιπλέον 2 κ.σ. για το ζύμωμα)

Ξύσμα από 1 λεμόνι

260 γρ. ταχίνι

180 γρ. πετιμέζι

6 κ.σ. καρύδι

Σουσάμι για πασπάλισμα

1 κ.σ. μέλι αραιωμένη με 1 κ.σ. νερό (προαιρετικά)

Πώς θα τα φτιάξεις:

Σε μπολ ανακατεύεις αλεύρι και κανέλλα.

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεις το νερό σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις τη ζάχαρη να λιώσει.

Σε μικρό μπολ βάζεις λίγο ζεστό νερό, 15 γρ ζάχαρη, τη μαγιά και 3 κ.σ. αλεύρι. Ανακατεύεις μ’ ένα κουτάλι και αφήνεις κατά μέρος, για 15 λεπτά περίπου, να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί ο χυλός σε όγκο.

Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτεις το ζεστό νερό, το ηλιέλαιο, το χυλό της μαγιάς και το ξύσμα λεμονιού.

Ζυμώνεις να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζεις λίγο ηλιέλαιο στα χέρια σου και μαζεύεις τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.

Η ζύμη είναι ελαστική, όχι όμως τόσο αέρινη όπως τα τσουρέκια με αυγό και βούτυρο.

Τοποθετείς τη ζύμη σε καθαρό μπολ. Καλύπτεις με καθαρή πετσέτα. Αφήνεις να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο, γύρω στις 3 ώρες.

Μοιράζεις τη ζύμη σε 4 μέρη.

Απλώνεις τη ζύμη με πλάστη σε παραλληλόγραμμο, αφού έχεις αλευρώσει τον πάγκο εργασίας.

Απλώνεις τη γέμιση ( πετιμέζι ανακατεμένο με ταχίνι) μ’ ένα κουτάλι, πασπαλίζεις παντού με τριμμένο καρύδι και τυλίγεις τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό.

Κόβεις σε ρολά πάχους 3 – 4 εκ.

Τοποθετείς σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνεις να διπλασιαστούν σε όγκο, σκεπασμένα. Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις τη σκεπασμένη ζύμη στο φούρνο στους 50ο Κελσίου, όπου θα διπλασιαστεί σε όγκο γρηγορότερα.

Πασπαλίζεις με σουσάμι.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 18-20 λεπτά περίπου.

Τοποθετείς σε σχάρα να κρυώσουν καλά.

Αλείφεις με μέλι αν προτιμάς.

Σημειώσεις

Ενναλακτικά, αντί για ρολάκια μπορείς να χωρίσεις τη ζύμη στα 4 και αφού ανοίξεις τη κάθε ζύμη, τοποθετήσεις τη γέμιση και ρολάρεις τα μπαστούνια, να χωρίσεις το καθένα σε τρεις λωρίδες και να τις πλέξεις , ενώνοντας τις άκρες και δημιουργώντας στεφάνια. Αν θέλεις να δημιουργήσεις μικρότερα στεφάνια, αφού ανοίξεις την κάθε ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, απλώνεις τη γέμιση στα 2/3 της επιφάνειας. Διπλώνεις το 1/3 ζύμης ( που δεν έχει γέμιση) προς το κέντρο και ξαναδιπλώνεις.

Η ζύμη σου τώρα έχει τρία στρώματα. Κόβεις κατά πλάτος τη ζύμη σου στα τέσσερα. Χωρίζεις κάθε κομμάτι σε τρεις λωρίδες με το μαχαίρι ή τον κόφτη της πίτσας, κρατώντας ενωμένο το ένα ακρο. Πλέκεις σε πλεξίδες και ενώνεις τις άκρες. Μπορείς είτε να τοποθετήσεις απευθείας σε αντικολλητικό χαρτί είτε να τοποθετήσεις στις θήκες μάφιν αφού πρώτα τις έχεις αλείψει με ηλιέλαιο.