Την άποψη πως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης», εξέφρασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Το εν λόγω νομοσχέδιο «πέρασε» σήμερα στη Βουλή. Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμα πως πλέον, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του και υπογράμμισε πως «η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, όπως τόνισε, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης».
«Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως: «Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι Τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει σε οδηγίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιων οργανισμών, όπως η μεταφορά θεμάτων υγείας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Μάρκου είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να αφαιμάξει οικονομικά τους φιλόζωους, «τιμωρώντας» τους για την κατοχή ζώων, και αντιμετωπίζει a priori όλους τους κατόχους ζώων συντροφιάς, ως ανεύθυνους και υποψήφιους να το εγκαταλείψουν.
«Όχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά “χαρατσώνετε” τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια», υποστήριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, πλην ορισμένων διατάξεων που συμφωνεί.