“Στα μέσα και στα τέλη της ηλικίας των 20 συνειδητοποίησα ότι κουβαλάω μπόλικη σεξουαλική ντροπή και πόσο συνηθισμένο είναι στην πραγματικότητα” γράφει η Carleigh Ferrante, συντάκτρια του Theeverygirl.com.
“Συχνά μας διδάσκουν να πιστεύουμε ότι το σεξ είναι κακό ή απλά δεν μας δίνονται καθόλου πληροφορίες για αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, το σεξ γίνεται κάτι για το οποίο νιώθουμε άβολα να μιλάμε και το θέμα μπορεί τελικά να αποκτήσει ακόμη και μια ντροπιαστική χροιά.” συμπληρώνει.
Υπάρχει μία έρευνα που δείχνει ότι η σεξουαλική ντροπή μπορεί να προέρχεται από εμπειρίες που χρονολογούνται από την παιδική ηλικία και τα εφηβικά μας χρόνια, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, τραυματικών σεξουαλικών εμπειριών, σεξουαλικά αρνητικών μηνυμάτων, ανεπαρκούς επικοινωνίας για το σεξ, χαμηλής αυτοεκτίμησης ή γενικής έλλειψη κατανόησης της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε καν την ντροπή που έχουμε για το σεξ, αλλά τελικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας και, φυσικά, στη σεξουαλική μας ζωή.
Στο ίδιο άρθρο η Δρ. Kristie Overstreet, πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια, ομιλήτρια, σύμβουλος και συγγραφέας. Η ειδικός με πάνω από 14 χρόνια κλινικής εμπειρίας και ειδικός στις σχέσεις και την υγειονομική περίθαλψη της LGBTQIA κοινότητας, περιγράφει τη σεξουαλική ντροπή ως το να νιώθεις ότι «είσαι το πρόβλημα» ή ότι «δεν είσαι αρκετά καλός ή άξιος για ευχαρίστηση». Μερικές από τις αιτίες που εντόπισε είναι κάθε είδους κακοποίηση (συναισθηματική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική κ.λπ.), η ανατροφή και η αρνητικός διάλογος με τον εαυτό μας. Δεν είναι και λίγα.
Πώς μπορεί να εμφανιστεί η σεξουαλική ντροπή στη ζωή μας;
Αρχικά από την απόρριψη της δικής μας ανάγκης για σεξουαλική ευχαρίστηση. Ίσως πιστεύεις ότι ο ρόλος στη σχέση σου είναι να ευχαριστήσεις τον/τη σύντροφό σου. Αν όμως επικεντρωθείς τόσο σε αυτό που την/τον κάνει ευτυχισμένο, θα χάσεις τις δικές σου ανάγκες. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η φροντίδα του εαυτού μας, η ευχαρίστηση μας και η κατανόηση του τι αρέσει σε εμάς, είναι τόσο σημαντικά.
Ένας ακόμα λόγος θα μπορούσε να είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, ο πόνος ή η δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ. Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας και πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ – και είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείς το γιατρό σου- η ντροπή στο σεξ μπορεί επίσης συνήθως να προκαλέσει δυσφορία. Η αδυναμία να μιλήσεις για το σεξ, από την άλλη, έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι φαντάζεσαι και μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει τον τρόπο που νιώθουμε για το σεξ ως ενήλικες.
Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τη σεξουαλική ντροπή;
Το πιο σημαντικό σύμφωνα με την ειδικό είναι να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου. Εξηγεί ότι «το πώς βλέπεις, μιλάς και ενεργείς με τον εαυτό σου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη σεξουαλική προσωπικότητά σου». Πραγματικά όλα ξεκινούν από μέσα. Μόλις αρχίσεις να χτίζεις την αυτοεκτίμησή σου και να βελτιώνεις τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου, θα αρχίσεις να βλέπεις ότι τα συναισθήματα ντροπής θα αρχίσουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Το πώς μιλάς στον εαυτό σου έχει σημασία. Αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές της ζωής, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας για το σεξ. Η Δρ. Overstreet συμβουλεύει να «εστιάζεις στον εσωτερικό σου κριτή» και να αναγνωρίζεις τα πράγματα που λες στον εαυτό σου τακτικά και που μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις περισσότερη ντροπή. Συνέστησε ακόμη να γράψεις σε ένα χαρτί αυτά τα αρνητικά μηνύματα για να δεις πόσο μη ρεαλιστικά είναι. Στη συνέχεια, μόλις αρχίσεις να βλέπεις από πού προέρχονται οι τοξικές σκέψεις, «ξαναγράψε την αφήγηση αλλάζοντας αυτές τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχεις για τον εαυτό σου και τη σεξουαλικότητά σου».
Ρίξε μια ματιά στις σχέσεις σου. Δυστυχώς, μερικές φορές υπάρχουν άνθρωποι κοντά μας, των οποίων η ενέργεια και η συμπεριφορά μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά. Η ειδικός περιγράφει πόσο σημαντικό είναι να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στις σχέσεις σου και να παρατηρήσεις οτιδήποτε μπορεί να είναι τοξικό. Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που έχουν αρνητικές απόψεις για το σεξ ή συνεχίζουν να περιγράφουν το σεξ με ντροπή; Συζήτησε μαζί τους και εξέτασε το ενδεχόμενο να περιορίσεις τον χρόνο σου γύρω από αυτά τα άτομα ή να τα αφαιρέσεις από τη ζωή σου αν πιστεύεις ότι σε αγγίζει τόσο που γίνεται τοξικό.
Το να αντιμετωπίσεις τα τραύματα του παρελθόντος είναι μία ακόμα λύση. Η αντιμετώπιση του τραύματος μπορεί να είναι δύσκολη και να απαιτεί πολλή δουλειά, αλλά αξίζει τον κόπο και το να ξεπεράσεις το τραύμα μπορεί να είναι ένα τεράστιο βήμα για αφήσεις πίσω σου τη σεξουαλική ντροπή.
Τέλος, μπορείς να μιλήσεις με έναν ειδικό. Ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος/η πώς να αντιμετωπίσεις την ντροπή στο σεξ. Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις αιτίες και θα σου δώσει τα εργαλεία που χρειάζεσαι για μια πιο υγιή σεξουαλική ζωή.