Ο Στάθης Σαμαντάς έχει ταυτιστεί με τα υπέροχα παπούτσια που σχεδιάζει, τα οποία όλες οι γνωστές Ελληνίδες επιθυμούν να φορέσουν. Από την αρχή της καριέρας του κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως τον Έλληνα Manolo Blahnik. Μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πόρτες του πρώτου του καταστήματος στο Κολωνάκι, ο ταλαντούχος σχεδιαστής μας μίλησε για το καινούργιο του αυτό εγχείρημα χωρίς καμία διάθεση να κρύψει τον ενθουσιασμό του.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το σχεδιασμό υποδημάτων και όχι ρούχων όπως οι περισσότεροι;
Ο σχεδιασμός υποδημάτων για μένα ξεκινάει από ψυχικά κίνητρα. Με ελκύουν ερωτικά τα πόδια. Θέλω να ασχολούμαι, να τα ‘’ντύνω’’. Πιστεύω πως υπάρχει ψυχική σύνδεση ανάμεσα στις γυναίκες και στα παπούτσια τους και αυτήν την σχέση θέλω πολύ να την εξερευνήσω δίνοντας τις δικές μου ερμηνείες, σωστές ή λάθος. Οπότε το ρούχο δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό.
Πού σπούδασες;
Έχω σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο στον ΑΚΤΟ. Μετά τις σπουδές ασχολήθηκα με το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό σχολείο, την κατασκευή από κοντά. Αν δεν δεις στην πράξη, στην βιοτεχνία, πώς φτιάχνεται αυτό που σχεδιάζεις έχεις ελλείψεις στο τεχνικό κομμάτι. Το βιομηχανικό σχέδιο με βοήθησε αρκετά σε αυτό το σημείο διότι πάντα φτιάχναμε μακέτες-μοντέλα ότι σχεδιάζαμε και κάναμε και το τεχνικό σχέδιο της κατασκευής, δηλαδή την δική μας πρόταση στο πώς θα φτιαχτεί.
Ποιος είναι για σένα ο “μεγάλος δάσκαλος” στον κλάδο αυτό;
Για μένα αυτή η ερώτηση έχει δύο απαντήσεις. Η μία είναι η κυριολεκτική. Δηλαδή οι μεγάλοι μου δάσκαλοι ήταν και είναι οι συνεργάτες μου στην βιοτεχνία και ειδικά ο υπεύθυνος παραγωγής ο οποίος έχει δουλέψει στα Bally στην Ελβετία και έχει πάρει το know-how της χειροποίητης κατασκευής. Η δεύτερη απάντηση είναι πως μεγάλος δάσκαλος σαν σχεδιαστής είναι ο Manolo Blahnik διότι έχει την έμπνευση ενός καλλιτέχνη και αντιμετωπίζει το παπούτσι σαν ένα έργο τέχνης που μπορεί να φορεθεί. Και η αλήθεια αυτή είναι. Ο σχεδιασμός προϊόντων είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη που ακροβατεί ανάμεσα στην εμπορικότητα και στην μοναδικότητα.