Γενικά το αίσθημα της μοναξιάς είναι κάτι που μπορεί να σε φοβίζει, αλλά επίσης είναι και κάτι πολύ προσωπικό. Η Kyla Sokoll-Ward, ειδικός στο θέμα, αναφέρει στο Glamour, πως κάθε άνθρωπος την εκλαμβάνει και την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και τον τύπο σχέσεων που χρειάζεται στη ζωή του. Ωστόσο, είναι καλό να καταλάβουμε καλύτερα γιατί αισθανόμαστε έτσι και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Γιατί φοβάσαι να είσαι μόνη;

Το να έρχεσαι κοντά, να επικοινωνείς και να συνδέεσαι με άλλα άτομα είναι μία φυσική ανθρώπινη ανάγκη. Σε περσινή έρευνά της η Cigna απέδειξε πως υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι που το 61% των ατόμων που συμμετείχαν αισθάνονταν μόνοι. Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, οι ελάχιστες ουσιαστικές κοινωνικές συναναστροφές, η κακή φυσική και πνευματική υγεία και το να μην έχουν ισορροπία στη ζωή τους. Σύμφωνα με άλλη έρευνα η χρόνια μοναξιά μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το να καπνίζεις 15 τσιγάρα την ημέρα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μοναξιά δεν αισθάνονται απαραίτητα όσοι είναι single ή μένουν μόνοι τους. Σίγουρα η έλλειψη φυσικής παρουσίας ανθρώπων δίπλα σου επιβαρύνει την κατάσταση, αλλά μπορείς να νιώθεις το ίδιο συναίσθημα ενώ βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλήθος. Για να το κάνουμε ακόμα πιο κατανοητό, άλλη έρευνα αναφέρει πως το 60% των παντρεμένων ανθρώπων νιώθουν μοναξιά αρκετά συχνά.

Όταν αισθάνεσαι μόνη, νιώθεις απομονωμένη και αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναθεωρήσεις την άποψή σου σε σχέση με τη μοναξιά και να τη δεις ως φυσιολογικό κομμάτι της ζωής σου. Άλλωστε όλοι περνάμε από αυτό το στάδιο, σε διάφορες φάσεις της ζωής μας.

4 είδη μοναξιάς και πώς θα τα αντιμετωπίσεις
stylist.co.uk

Πώς να τη διαχειριστείς

Όσο περισσότερο προσπαθείς να την αποφύγεις, τόσο μεγαλύτερο θα σου φαίνεται το πρόβλημα. Αποδέξου τη. Αν δεν το κάνεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μπλοκάρεις και να μην είσαι ο εαυτός σου. Για να το κάνεις αυτό μπορείς να βοηθηθείς με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους.

1. Βρες χρόνο για εσένα

Είναι σημαντικό να μπορείς να περάσεις λίγο ποιοτικό χρόνο μέσα στη μέρα σου μόνη με τον εαυτό σου. Δεν εννοούμε να δεις τηλεόραση ή να παίξεις με το κινητό σου. Εννοούμε να κάτσεις και να παρακολουθήσεις τις σκέψεις σου. Να διαλογιστείς ή να κάνεις μία απλή κουβέντα με τον εαυτό σου, όπως θα έκανες με κάποια φίλη σου. Χωρίς να κάνεις κριτική, προσπάθησε να καταλάβεις λίγο καλύτερα αυτά που σε προβληματίζουν και θα δεις ότι σύντομα θα είναι μία διαδικασία που θα σε φέρνει όλο και πιο κοντά σε εσένα. Αν ο εαυτός σου είναι καλή παρέα και σε ακούει, δεν θα έχεις λόγο να τον αποφεύγεις και να φοβάσαι να μείνεις μόνη.

2. Βρες τη χαρά

Προσδιόρισε τα πράγματα που σε γεμίζουν με θετικά συναισθήματα και βάλε τα περισσότερο μέσα στη ζωή σου. Οργάνωσε τον ελεύθερο χρόνο σου με δραστηριότητες που σε κάνουν να χαίρεσαι, είτε είναι ένας καφές με την κολλητή σου, είτε ένα yoga session.

3. Σήκωσε το τηλέφωνο

Επίσης πολύ βοηθητικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ξέρεις πως έχεις ανθρώπους στους οποίους μπορείς να βασιστείς. Είναι εκεί για εσένα, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τους πάρεις τηλέφωνο και να τους μιλήσεις. Μοιράσου τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και θα δεις πως αυτόματα τα προβλήματα που στο κεφάλι σου μπορεί να φαίνονται τεράστια, δεν είναι και τόσο μεγάλα τελικά.

4. Μίλα σε έναν ειδικό

Αν αισθάνεσαι ότι πραγματικά χρειάζεσαι βοήθεια, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείς να μιλήσεις με έναν ειδικό. Υπάρχουν πολλές επιλογές σε άτομα και τιμές για όλα τα πορτοφόλια. Μη σαμποτάρεις την ψυχική σου υγεία. Όπως θα πήγαινες στον οδοντίατρο για ένα δόντι που σε πονάει, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο για ένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι κακό, είναι απολύτως φυσιολογικό και το μόνο σίγουρο είναι πως θα βοηθηθείς.

Featured photo: www.unsplash.com