Σουφλέ σοκολάτας με Grand Marnier (Γαλλία)
Πρόκειται για ένα ξακουστό και all time classic γλυκό της Γαλλίας, και έχει τη φήμη ότι είναι πολύ δύσκολο να το φτιάξεις, αφού πρέπει να το σερβίρεις σχεδόν αμέσως για να παραμείνει φουσκωμένο! Στη Γαλλία συχνά το σουφλέ περιέχει Grand Marnier, δηλαδή λικέρ πορτοκαλιού.
Quindim (Βραζιλία)
Το γλυκό-υπογραφή της Βραζιλίας έχει κίτρινο χρώμα και γυαλιστερή επιφάνεια, ενώ φτιάχνεται από καρύδα, ζάχαρη, βούτυρο και κρόκους αυγών που του δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα και υφή.
Μηλόπιτα (Η.Π.Α.)
Η μηλόπιτα είναι το χαρακτηριστικό αμερικάνικο γλυκό, σύμβολο της κουζίνας του έθνους κυρίως τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνταγή της μηλόπιτας δεν έχει ρίζες στις Η.Π.Α. , αλλά στην Αγγλία όπου πρώτα έφτιαχναν ένα είδος πίτας με μήλα χωρίς ζάχαρη. Η Αμερική υιοθέτησε, εξέλιξε αυτή τη συνταγή και την έκανε δική της.
Παγωτό gelato (Ιταλία)
Το gelato διαφέρει από το απλό παγωτό σε γεύση και υφή. Φτιάχνεται από γάλα αντί για κρέμα γάλακτος που κάνει το παγωτό πιο ελαφρύ και πυκνό και συχνά πιο έντονο σε γεύση από το απλό παγωτό. Gelato στα ιταλικά σημαίνει «παγωμένο» και εμφανίστηκε το 16ο αιώνα στην Ιταλία από έναν Φλωρεντίνο ονόματι Bernardo Buontalenti.
Galub Jamun (Ινδία)
Το Galub Jamun είναι τηγανισμένες μπάλες ζύμης επικαλυμμένες με σιρόπι αρωματισμένο με κάρδαμο, ανθόνερο ή σαφράν. Το όνομα του γλυκού είναι συνδυασμός της περσικής λέξης “gulab” που σημαίνει τριαντάφυλλο και αναφέρεται στο άρωμα του, και στην ινδική λέξη “jamum” που είναι ένα φρούτο της βόρειας Ασίας. Συχνά σερβίρεται σε γάμους και μεγάλες γιορτές της ινδικής παράδοσης.
Maple Taffy (Καναδάς)
Το παραδοσιακό γλύκισμα του Καναδά φτιάχνεται από σιρόπι σφενδάμου και πάγο. Το σιρόπι βράζεται και μετά το περιχύνουν σε φρέσκο θρυμματισμένο πάγο, όπου η κρύα θερμοκρασία το παγώνει. Το σερβίρουν σε μικρά ξυλάκια. Συνοδεύει τον καφέ, το τσάι, τα ντόνατς ή ακόμα και αλμυρές πίκλες.
Badka (Πολωνία)
Το Badka είναι ένα κέικ που μοιάζει με μπριός με αφρώδη υφή. Το κέικ είναι συχνά γεμισμένο με φρούτα και σταφίδες. Badka στα πολωνικά σημαίνει «γιαγιά», και το γλυκό ονομάστηκε έτσι γιατί έχει κυλινδρικό και κωνοειδές σχήμα που θυμίζει τις πιέτες της φούστας που φοράνε οι γιαγιάδες!
Basbousa (Αίγυπτος)
Η Basbousa είναι αιγυπτιακό γλυκό που σερβίρεται στο δρόμο, και είναι ουσιαστικά ημίγλυκο κέικ με σιμιγδάλι. Σερβίρεται με κρέμα λεμονιού, κρέμα γάλακτος και κεράσια.
Hokey Pokey παγωτό (Νέα Ζηλανδία)
Πρόκειται για το διάσημο παγωτό της Νέας Ζηλανδίας με γεύση βανίλια και κομμάτια ζαχαρωμένης κηρήθρας και σοκολάτα. Το όνομα του παγωτού έρχεται από τον 19ο αιώνα, όταν το “hokey pokey” ήταν η αργκό για το παγωτό που πουλούσαν οι πλανόδιοι μικροπωλητές της Νέας Υόρκης.
Brazo Gitano (Βενεζουέλα)
Είναι η ισπανική εκδοχή του Swiss roll, ένα αφρώδες κέικ γεμιστό με κρέμα. Υπάρχει σε παραλλαγές γεμισμένο με μαρμελάδα φράουλα, κρέμα καφέ και σοκολάτα. Σερβίρεται με παγωτό, σοκολάτα, μαρέγκα, κρέμα ή και κρέμα καταλάνα, μια παραλλαγή της crème brulle.
Μπακλαβάς (Τουρκία)
Ο μπακλαβάς είναι το διάσημο τούρκικο γλυκό που αποτελείται από φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και ρύζι σα γέμιση μέσα σε πολύ λεπτά σιροπιασμένα φύλλα κρούστας. Ο μπακλαβάς είναι επηρεασμένος από ένα αρχαίο πιάτο των Ασσυρίων με αποξηραμένα φρούτα και συχνά σερβίρεται με τούρκικο καφέ. Οι δημοφιλείς γεύσεις του περιλαμβάνουν φιστίκι, καρύδι, κανέλα και λεμόνι.
Caakiri (Νιγηρία)
Το Caakiri είναι δημοφιλές γλυκό στις δυτικές αφρικανικές χώρες και μοιάζει με πουτίγκα ρυζιού. Περιέχει κούς κούς, κρέμα, γιαούρτι βανίλιας, σταφίδες, βούτυρο και ορισμένες φορές πάστα ανανά. Συνήθως, το γλυκό αυτό σερβίρεται κρύο.
Οι βάφλες είναι το γλυκό σφραγίδα του Βελγίου, και έχει τις ρίζες του σε μια συνταγή του μεσαίωνα, όπου πουλούσαν τις βάφλες σαν άζυμα τραγανά κέικ φτιαγμένα από κριθάρι και σιτάρι, ψημένα σε βαφλιέρα. Στο Βέλγιο υπάρχουν δύο τύποι βάφλας: οι Brussels waffles που σερβίρονται με σοκολάτα, φρούτα ή και σαντιγί, και οι Liege waffles ψημένες σαν ψωμί μπριός, που είναι πιο μαλακές και έχουν γεύση βανίλια και κανέλα.
Vlaii (Ολλανδία)
Πρόκειται για μια τάρτα με φρούτα και σαντιγί και συχνά σερβίρεται το Πάσχα ή σε γάμους και γενέθλια στην Ολλανδία. Η τάρτα Vlaii έχει αφρώδη πάτο και πολλές διαφορετικές επικαλύψεις. Ένα παραδοσιακό αρτοποιείο προτείνει τουλάχιστον 50 διαφορετικές παραλλαγές.
Sopaipillas (Χιλή)
Οι Sopaipillas είναι τραγανά τηγανητά γλυκά που σερβίρονται με μέλι ή σιρόπι. Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη συνταγή διαφορετική είναι ότι χρησιμοποιεί πολτό κολοκύθας, ένα υλικό που δίνει στη ζύμη το κίτρινο της χρώμα. Το γλυκό συχνά βουτιέται σε κανέλα και μαύρη ζάχαρη, αν και υπάρχει και αλμυρή εκδοχή που είναι επίσης δημοφιλής.
Tangyuan (Κίνα)
Το Tangyuan είναι κολλώδεις μπάλες ρυζιού γεμιστές με μαύρο σουσάμι, φυστίκι και κόκκινα φασόλια. Συχνά σερβίρεται σαν σούπα με άρωμα τζίντζερ και ζάχαρη. Είναι παραδοσιακό γλυκό των κινέζικων εορτών.
Toffee Pudding (Αγγλία)
Προέρχεται από την λίμνη District της βόρειας Αγγλίας και πρόκειται για καραμελένια πουτίγκα σαν κέικ, με αφρώδη υφή και σάλτσα καραμέλας. Το κέικ φτιάχνεται από βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, κανέλα και συνήθως σκόνη κακάο!
Pavlova (Αυστραλία)
Η Pavlova είναι το δημοφιλές γλυκό της Αυστραλίας και φτιάχνεται με μαρέγκες, σαντιγί και φρέσκα φρούτα, συνήθως φράουλες. Πήρε το όνομα της από τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Anna Pavlova, που έγινε γνωστή για το αέρινο στυλ χορού της που μοιάζει με την υφή του γλυκού. Υπάρχει και διαφορετική εκδοχή ότι το γλυκό προέρχεται από την Αυστραλία παρότι το Αγγλικό λεξικό παρουσιάζει σαν χώρα καταγωγής του τη Νέα Ζηλανδία.
Παγωτό Mochi (Ιαπωνία)
Το γλυκό υπογραφή της Ιαπωνίας είναι μικρές μπάλες κέικ ρυζιού γεμιστές με παγωτό με γεύση φρούτων, και πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη. Έχουν συνήθως παστέλ χρώμα.
Mole de Platanos ( Γουατεμάλα)
Το παραδοσιακό γλυκό της Γουατεμάλας είναι τηγανιτές μπανάνες Αντιλλών επικαλλυμένες με σάλτσα σοκολάτας και σπόρους σουσαμιού.
To be continued…