Ίσως αναρωτιέσαι αν ο σκύλος σου βλέπει το ίδιο με εσένα. Το μόνο σίγουρο είναι πώς το ότι βλέπει μόνο ασπρόμαυρα είναι μύθος.
Η αλήθεια είναι πως ο σκύλος βλέπει πολύ διαφορετικά από τον άνθρωπο. Ενώ ο άνθρωπος έχει μία μεγάλη κλίμακα αναγνώρισης χρωμάτων, ο σκύλος έχει έλλειψη σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει αποχρώσεις του πράσινου και του κόκκινου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση βέβαια με το μπλε και το κίτρινο, τα οποία αναγνωρίζουν μάλιστα από μακριά.
Σε ένα πείραμα, φάνηκε η διαφορά αυτή. Όταν εκτέθηκαν σε ένα διαφορετικό χρώμα δίσκου από τον οποίο θα έπαιρναν κέρασμα, δεν μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν. Αυτό που βλέπει ο άνθρωπος ως κόκκινο ή πορτοκαλί, ο σκύλος το αντιμετωπίζει ως άλλη μία απόχρωση του καφέ.
Πώς αποδεικνύεται αυτό επιστημονικά;
Οι άνθρωποι έχουν τρία είδη τριγωνικών κυττάρων πίσω από τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Αυτά είναι υπεύθυνα για την ποικιλία των χρωμάτων που αντικρύζουμε. Οι σκύλοι από την άλλη, έχουν δύο τύπους τέτοιων κυττάρων. Αυτός είναι και ο λόγος που ο σκύλος σου δεν βλέπει το ίδιο καθαρά με εσένα. Ειδικά όταν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από κάποιο αντικείμενο, το βλέπουν θολά. Στην περίπτωση που θέλει να δει πολύ καθαρά, θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 20 μέτρα από αυτό. Το θετικό ωστόσο είναι πως, η όραση τους είναι ίδια και το βράδυ.
Ενώ ο άνθρωπος δεν είναι “εκπαιδευμένος” να έχει καλή ορατότητα στο σκοτάδι, ο σκύλος είναι. Το ίδιο ισχύει για τη γάτα και την αλεπού. Αυτό βέβαια διαφέρει και ανάλογα με τη ράτσα. Υπάρχει δηλαδή διαχωρισμός ανάμεσα στην όραση του λυκόσκυλου και του bulldog. Εξαρτάται κατά πόσο κάθε σκύλος εκτίθεται και μαθαίνει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα που το απαιτούν.
Φυσικά και είναι διαφορετική η όραση του σκύλου λοιπόν. Αυτό δε σημαίνει όμως πως υστερεί. Μην ξεχνάς πως, η όσφρηση και η ακοή του είναι τα δυνατά του σημεία. Μπορεί να ανιχνεύσει μακρινούς ήχους ενώ η όσφρηση του είναι πολύ πιο εξελιγμένη από του ανθρώπου.