Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ολοκλήρωσα μια σειρά από επιτεύγματα, σημαντικά για την εργασία μου. Τότε ήταν που για πρώτη φορά γεννήθηκε στο μυαλό μου η φιλοδοξία ενός καλύτερου μισθού και ‐ γιατί όχι – μίας καλύτερης θέσης στην εταιρεία.
Φυσικά στην αρχή οι ενδοιασμοί ήταν πολλοί. Κατάφερα όμως να τους ξεπεράσω ρωτώντας τον εαυτό μου τις εξής απλές ερωτήσεις, πριν επιχειρήσω, να μιλήσω στον εργοδότη μου.
1. Τι έχω επιτύχει στο χώρο εργασίας μου μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες;
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να θες αύξηση και στο να την αξίζεις πραγματικά. Κι αν θες πραγματικά, να εξασφαλίσεις την επιτυχία του αιτήματός σου, πρέπει να αποδείξεις, ότι υπάγεσαι στην δεύτερη κατηγορία. Αναλογίσου τι έχεις καταφέρει στο πρόσφατο παρελθόν και πώς αυτό έχει συνεισφέρει στην επιτυχία του χώρου εργασίας σου.
Στη συνέχεια επέλεξε τρία επιτεύγματα – κλειδιά στα οποία μπορείς, να αναφερθείς. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερος, να αποδείξεις στον προϊστάμενό σου έμπρακτα, ότι αξίζεις αυτή την αύξηση.
2. Πώς μπορώ, να ποσοτικοποιήσω αυτά τα επιτεύγματα;
Όλοι έχουμε ακούσει για την αξία της ποσοτικοποίησης των επιτευγμάτων μας στην αναζήτηση εργασίας. Τα στατιστικά στοιχεία πάντα προσθέτουν κύρος και εγκυρότητα σε ένα βιογραφικό. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην διεκδίκηση αύξησης.
3. Τι ποσοστό αύξησης μισθού θέλω;
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο προϊστάμενός σου να σε ρωτήσει τι ποσοστό αύξησης επιθυμείς. Εννοείται δεν είναι απαραίτητο να δώσεις ένα εξαιρετικά ακριβές ποσοστό, όμως πρέπει, να γνωρίζεις, τι ζητάς, έστω και κατά προσέγγιση.
Το ποσό που θα ζητήσεις εξαρτάται από εσένα, παρόλα αυτά αν ανησυχείς μήπως το αίτημά σου φανεί υπερβολικό, μπορείς να κάνεις έρευνα σχετικά με το, που κυμαίνονται οι μισθοί στο πεδίο σου.
4. Είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή, να ζητήσω αύξηση;
Το σωστό timing είναι πάντα σύμμαχός σου. Υπάρχουν καλές στιγμές για να ζητήσεις αύξηση και άλλες κατά τις οποίες θα πρέπει, να αποφύγεις τη διατύπωση τέτοιων αιτημάτων. Βρίσκεται η εταιρεία σού σε κάποια μεταβατική περίοδο; Υπήρξαν πρόσφατες απολύσεις ή αστάθεια; Δουλεύεις εκεί μονάχα μερικούς μήνες; Μήπως πήρες αύξηση μέσα στους προηγούμενους μήνες;
Όλοι αυτοί είναι παράγοντες, που θα πρέπει, να αναλογιστείς προτού ζητήσεις αύξηση μισθού, ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη στιγμή. Μόλις ένοιωσα ότι η απόφασή μου να ζητήσω αύξηση ήταν σωστή και όχι μία παρόρμηση της στιγμής αποφάσισα, να περάσω στην ενεργό δράση.
Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να ζητήσεις αύξηση;1. Προγραμμάτισε ένα meeting
Η πιο συνηθισμένη και κατάλληλη στιγμή συζήτησης είναι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής σου. Όμως αν αυτή αργεί και νοιώθεις, ότι πρέπει, να ζητήσεις αύξηση τώρα προγραμμάτισε ένα meeting με τον εργοδότη σου έτσι ώστε και οι δύο να έχετε χρόνο δίχως περιορισμούς για να συζητήσετε.
2. Συγκεντρώσου στα αποτελέσματα
Για ποιο λόγο την αξίζεις; Το αίτημά σου έχει περισσότερη δυναμική όταν μπορείς να αναδείξεις τα αποτελέσματα της σκληρής σου προσπάθειας. Μην παρασυρθείς και αρχίσεις να προβάλεις τα θέλω σου ως πειστήρια, αντιθέτως ρίξε τον προβολέα στον τρόπο με τον οποίο έχει βοηθήσει την εταιρεία σου. Έτσι θα αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητες ικανοποίησης του αιτήματός σου.
3. Κάνε πρόβα
Ας το παραδεχτούμε, όλοι έχουμε κάνει έστω και μια φορά πρόβα στον καθρέφτη μην πριν από μια απαιτητική περίσταση. Γιατί να μην εφαρμόσεις την ίδια τακτική πριν ζητήσεις αύξηση; Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση και είναι λογικό, να σου προξενεί πανικό. Το να προβάρεις, όλα όσα θέλεις να πεις εκ των προτέρων θα τονίσει οπωσδήποτε την αυτοπεποίθησή σου.
4. Προετοιμάσου για το ενδεχόμενο της απόρριψης
Σε έναν ιδανικό κόσμο ο εργοδότης σου θα ήταν απολύτως σύμφωνος με το αίτημά σου και θα σου προσέφερε ακριβώς ό,τι ζητήσεις. Η πραγματικότητα όμως απείχε πολύ από αυτό, που σημαίνει, ότι θα πρέπει, να είσαι προετοιμασμένη αν το αίτημά σου συναντήσει το «Όχι» ως απάντηση. Σκέψου αν υπάρχει κάτι άλλο για το οποίο θα ήθελες να μιλήσεις ή αν απλά θα πρέπει, να αποχωρήσεις ευγενικά από το meeting. Εννοείται κανένας μας δεν θέλει, να επικεντρώνεται στο χειρότερο πιθανό σενάριο, όμως καλό θα ήταν να είσαι έτοιμη ακόμη και για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε να αποφύγεις κάποια δυσάρεστη αυθόρμητη αντίδραση.
Το να ζητάς αύξηση είναι οπωσδήποτε μια αγχωτική διαδικασία, όμως πρέπει να θυμάσαι ότι είναι ένα σημάδι βήμα για την καριέρα σου και κανένας δεν πρόκειται, να πάρει αυτή την πρωτοβουλία για εσένα. Ακολούθησε τα παραπάνω απλά βήματα και προετοιμάσου για τη διεκδίκηση της αύξησης που επιθυμείς!