Στη λέξη διαζύγιο, μπορεί να σου έρχονται πολλοί λόγοι στο μυαλό. Μέσα σε αυτούς, βρίσκεται και ο συχνότερος λόγος που οι γυναίκες το ζητούν.
Πριν το 1975, οι γυναίκες που ήταν περισσότερο εργαζόμενες παρά νοικοκυρές, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στο διαζύγιο. Από το δεύτερο κύμα του φεμινισμού και μετά όμως, οι γυναίκες μπορούσαν να αφοσιωθούν στην καριέρα τους ελεύθερα, παράλληλα με το γάμο τους.
Τι συμβαίνει όμως με τους συζύγους τα τελευταία χρόνια;
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Harvard το 2016, η έλλειψη δουλειάς αποτελεί τον κυριότερο λόγο διαζυγίου από τη μεριά της συζύγου. Ενώ πολλοί θα περίμεναν πως ο παράγοντας αυτός θα έδινε στον σύζυγο περισσότερο χρόνο στο σπίτι και την οικογένεια, συμβαίνει το αντίθετο. Οι ευθύνες, η ανάγκη προσωπικού χώρου αλλά και η διαχείριση του σπιτιού επηρεάζονται καίρια από το αυτό. Και όχι τόσο από την οικονομική πλευρά του ζητήματος. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Alexandra Killewald, ο οικονομικός παράγοντας δεν καθορίζει το αν ένα ζευγάρι θα χωρίσει ή όχι.
Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, η έλλειψη δουλειάς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία τόσο του συζύγου όσο και της συζύγου. Η μακρά παραμονή στο σπίτι. Ένα αίσθημα κενού που κάποτε γέμιζε η εξάσκηση του ονείρου σου. Οι υποχρεώσεις που μοιάζουν ασήκωτες. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που κυμαίνονται πέρα από το πόσα χρήματα φέρνει κανείς στο σπίτι. Η έλλειψη δουλειάς μπορεί να γίνει η αφετηρία των καβγάδων, των ανεξήγητων συγκρούσεων, της ασυνεννοησίας αλλά και της ψυχολογικής εκμετάλλευσης.
Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος για αυτό;
Όταν νιώθεις κολλημένος, είτε εσύ είτε ο σύντροφος σου, πρέπει να αναλάβεις δράση. Αν δεν θέλεις να φτάσεις στο σημείο του διαζυγίου κάνε κάτι από τώρα. Η συζήτηση για παράδειγμα, είναι πάντα μία πολύ καλή αρχή. Οι προτάσεις και οι πιθανές λύσεις είναι το επόμενο βήμα. Η δράση είναι το τελευταίο και το κυριότερο.
Σε κάθε περίπτωση, αν ζεις κάποια δύσκολη κατάσταση, μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον κοντινό σου ή σε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν θεραπευτές που εξειδικεύονται στη διαχείριση των ζευγαριών και των συγκρούσεων τους. Δεν χάνεις κάτι αν δοκιμάσεις.