Έχω τρομερό άγχος σχεδόν για τα πάντα. Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που αγχώνονται ακόμα και για τους άλλους με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να νιώθω και σωματικά εξαντλημένη. Ξέρω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να τα παίρνεις όλα κατάκαρδα και όμως το κάνω, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Δε σταμάτησα ποτέ να έχω άγχος, γνωρίζω πια ότι είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Όμως έχω πει αντίο στο υπερβολικό άγχος. Μπορώ πλέον να το διαχειρίζομαι και να απολαμβάνω τη στιγμή. Το αντιμετωπίζω, το νικώ και συνεχίζω να ζω με ή χωρίς αυτό.

Γιατί αγχώνομαι;

Το άγχος είναι μια συνειδητή αντίδραση που έχει ως σκοπό να εστιάζεις σε κάτι συγκεκριμένο μία δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού που μπορεί να λάβει μέρος σε όλες τις καταστάσεις της ζωής. Το ζήτημα δεν έγκειται στην ύπαρξη του άγχους. Το ουσιαστικό ζήτημα έγκειται στο τι πραγματικά γνωρίζεις για αυτό και με ποιον τρόπο είσαι διατεθειμένος να το διαχειριστείς. Με απώτερο σκοπό να ζήσεις μια χαρούμενη ζωή!

Το άγχος ως συναίσθημα προέρχεται από τον φόβο και ο φόβος σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο συστατικό για να επιβιώσουμε. Ο φόβος, παρότι είναι δυσάρεστος, έχει την ικανότητα να σε προστατεύει στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνεις στην καθημερινότητά σου. Το άγχος, από την άλλη, ως έννοια, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1844 από τον υπαρξιστή Sοren Kierkegaard, ως μία δυσάρεστη αίσθηση ανησυχίας. Στην οποία παρατηρείται από το ίδιο το άτομο μια έντονη δυσκολία διαφυγής. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται κάποιος υπαρκτός κίνδυνος. Συχνά, παρατηρείται η συνοδεία σωματικών συμπτωμάτων όπως είναι ο πονοκέφαλος, η εφίδρωση, η ταχυκαρδία καθώς και πόνος στο στήθος. Με αποτέλεσμα το πρόσωπο το οποίο βιώνει ένα αγχωτικό επεισόδιο να δυσκολεύεται να παραμείνει ήρεμο. Όσο και αν ‘’παλεύει’’ μέσα του για το αντίθετο.

Μετάτρεψε το άγχος σου σε δημιουργικό

Το άγχος είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή σου. Αυτή είναι μια παραδοχή που χρειάζεται όχι μόνο να την αποδεχθείς αλλά στην καλύτερη περίπτωση να προσπαθήσεις να γίνεις ένα με αυτή. Το πρώτο και πιο βασικό βήμα για κάθε αλλαγή είναι η αποδοχή. Εάν δεν κατανοείς και δεν αποδέχεσαι το άγχος σου, τότε το πιο πιθανό είναι να δυσκολεύεσαι και σε κάθε περίπτωση να το επαναφέρεις κοντά σου. Μιας και αυτό θα έχει πάντα την τάση να δυναμώνει και να επανέρχεται με κάθε ευκαιρία που θα του επιτρέπεις εσύ ο ίδιος να το κάνει! Όταν όμως αποφασίσεις να συνειδητοποιήσεις την αλήθεια ως έχει, τότε θα μπορέσεις και ουσιαστικά να δουλέψεις πάνω σε συγκεκριμένα βήματα προς ένα δημιουργικό και λιγότερο ‘’αγχωτικό’’ εσύ.

Πού κατευθύνεις την ενέργειά σου;

Το πού εστιάζεις το μυαλό σου και την προσοχή σου ίσως είναι και ο νούμερο ένας παράγοντας για μία ζωή με άγχος ή για μία ζωή με λιγότερο άγχος! Χρειάζεται να αρχίσεις να μαθαίνεις στον εαυτό σου να εξασκείται συνειδητά για αρχή στο σημείο που θα εστιάζεις την δημιουργική σου ενέργεια. Εάν εστιάζεις σε μόνιμη βάση στο πρόβλημα, τότε το άγχος με την σειρά του θα τείνει μονίμως να αυξάνεται. Εάν όμως αποφασίσεις να εστιάζεις πιο πολύ στα θετικά αυτού του ζητήματος αλλά και στη λύση, τότε αργά ή γρήγορα το άγχος σου δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποδυναμωθεί μοναδικά γρήγορα. Αυτή η απόφαση εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα!

Τι σε κάνει να νιώθεις άγχος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά είναι αυτό που σε κάνει να βιώνεις το άγχος τόσο έντονα; Eάν όχι, ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις! Πάρε εάν θέλεις ένα χαρτί ή απλά σκέψου και αποτελεσματικά προσπάθησε να απαντήσεις στην εξής ερώτηση: “Ποιες είναι οι 3 πιο βασικές στρεσογόνες καταστάσεις της ζωής μου που μου προκαλούν άγχος;”

Όταν το κάνεις, δώσε σημασία στον τρόπο με τον οποίο περιέγραψες τις καταστάσεις. Ένιωσες πως ενδυνάμωσες τον εαυτό σου ή για ακόμη μια φορά αποδυνάμωσες τις στιγμές σου; Για να αισθάνεσαι άγχος αλλά και για να μπήκες στην εν λόγω διαδικασία, το πιο πιθανό είναι ο τρόπος να μοιάζει αποδυναμωτικός. Εκτός και αν στη πραγματικότητα δεν βιώνεις έντονο άγχος και μπερδεύεις τα συναισθήματά σου, ερμηνεύοντάς τα ως αγχωτικά.

Το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσες να περιγράψεις αυτές τις 3 καταστάσεις από την οπτική που θα σε “φωτίσει’’ να βρεις τη ΛΥΣΗ. Με σκοπό να νιώσεις αισιοδοξία και όχι πάλι άγχος για ότι έκανες ή αισθάνεσαι πως δεν έκανες σωστά! Όταν καταφέρεις να δεις την κατάσταση από την πλευρά της λύσης, τότε τα πράγματα θα διαπιστώσεις πως σύντομα θα γίνουν με την σειρά τους εξαιρετικά απλά και κατανοητά. Πλέον και εφόσον γίνει αυτό, θα μπορείς να νιώθεις ηρεμία. Θα συνειδητοποιήσεις την κατάσταση που βιώνεις και σύντομα θα βρεθείς σε πλήρη ετοιμότητα για να κάνεις το καλύτερο δυνατό για εσένα. Με μόνο κίνητρο να διεκδικήσεις ό,τι πραγματικά σου αξίζει. Και αυτό σίγουρα είναι η ευτυχία σου!

Τέλος στις παρερμηνείες του άγχους

Σε καμία περίπτωση το άγχος δεν είναι συνώνυμο της δυστυχίας. Και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως επειδή αγχώνεσαι δεν είσαι και αυτομάτως δυνατός ως χαρακτήρας για να καταφέρεις να ζήσεις όπως πραγματικά ονειρεύεσαι! Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι το ότι είσαι άνθρωπος. Οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για εκείνους και για όσους αγαπούν, πολλές φορές στη διαδρομή τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μία από αυτές τις δυσκολίες είναι και το άγχος. Εάν το άγχος της καθημερινότητας είναι δημιουργικό, τότε είναι φυσιολογικό να υπάρχει στη ζωή σου. Εάν όμως το άγχος αυτό παύει να σε κάνει να νιώθεις δημιουργία και εξέλιξη, φρόντισε να αναγνωρίσεις τα σημάδια του. Να προλάβεις τις επιπτώσεις που σου προκαλεί σε ψυχολογικό αλλά και σωματικό επίπεδο. Σύντομα να αναζητήσεις την καλύτερη δυνατή λύση που θα βοηθήσει τον εαυτό σου να γίνει η καλύτερη εκδοχή του!

Και να θυμάσαι πως το άγχος που βιώνεις δεν πρόκειται να “αδειάσει” το αύριο από τις λύπες σου. Σίγουρα όμως είναι ικανό να “αδειάσει” τη δύναμη που υπάρχει στο παρόν σου. Για αυτό ζήσε σήμερα κιόλας όπως σου αξίζει, αγάπα τον εαυτό σου στο με όλη σου την καρδιά. Άσε τα άσχημα που εν τέλει δεν συνέβησαν ποτέ στην άκρη.

Η ζωή είναι‘μαγική όμως τίποτα δεν γίνεται ως δια μαγείας!

Δες ακόμα:

6 πράγματα που θα συμβούν όταν αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου

Η ατέλεια της τελειομανίας


featured image: Elite Daily