Αν έχει υπάρξει κάποια στιγμή στη ζωή σου που ήθελες απλά να πάρεις το αυτοκίνητο και να οδηγήσεις χωρίς απαραίτητα να έχεις κάπου να πας, χωρίς καν να σκέφτεσαι τον προορισμό, τότε καταλαβαίνεις το συναίσθημα ελευθερίας που κρύβει αυτή η κίνηση.
Με έναν τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς, οι άσκοπες βόλτες με το αυτοκίνητο έχουν κάτι το πολύ θεραπευτικό. Εξηγείται όμως και επιστημονικά για να μας γίνει πιο κατανοητό.
Αν και η οδήγηση μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά αν ζεις σε μια αστική περιοχή με πολλή κυκλοφοριακή συμφόρηση, υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί πραγματικά να μειώσει το άγχος. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, διαπίστωσε ότι η οδήγηση μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη ανακούφισης από το άγχος με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο.
Η οδήγηση είναι μια δραστηριότητα κατάλληλη για πνευματική αναζήτηση και περισυλλογή.
«Η έξοδος για μια βόλτα μάς επιτρέπει να αναλογιστούμε και να επιστρέψουμε με περισσότερες γνώσεις», λέει ο Eric Klinenberg, Ph.D., καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του Going Solo.
«Υπάρχει κάτι στο να βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού –με την αίσθηση ελέγχου που σου παρέχει– που σου επιτρέπει να σκέφτεσαι παραγωγικά και να λύνεις προβλήματα», προσθέτει.
Αν η δουλειά, η οικογένεια, οι υποχρεώσεις, τα ”πρέπει” καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του μυαλού σου, η οδήγηση είναι ένα διάλειμμα από όλα αυτά και μπορεί να είναι μοναδική ευκαιρία για να ηρεμήσει και να καθαρίσει το μυαλό σου.
«Οι άνθρωποι λαχταρούν για παραγωγική μοναξιά, χρόνο για να μείνουν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα χωρίς την απόσπαση της προσοχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει ακόμα ο Klinenberg.
«Χρειαζόμαστε χρόνο και χώρο για να σκεφτούμε ποιοι είμαστε, πού πάμε στη ζωή μας και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα που θέλουμε να αλλάξουμε».
Όχημα διαφυγής από την καθημερινότητα
«Το αυτοκίνητο λειτουργεί ως όχημα διαφυγής για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για νεαρούς άνδρες και γυναίκες», λέει ο Leon James, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας που μελετά τη συμπεριφορά των οδηγών στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.
Συχνά συνδέουμε την οδήγηση με το άγχος, θυμό, ακόμη και οργή για τον δρόμο, ωστόσο υπάρχουν οδηγοί εκεί έξω που αναφέρουν ότι το να είναι πίσω από το τιμόνι τούς κάνει πραγματικά να νιώθουν πιο ήρεμοι.
Πολλοί οδηγοί αγώνων μάλιστα αναφέρουν ότι αισθάνονται πολύ πιο χαρούμενοι και λιγότερο ανήσυχοι, όταν οδηγούν σε δημόσιους δρόμους, σε σύγκριση με το να κάθονται σε μια συνάντηση σε ένα γραφείο.
Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.
Όταν ένας οδηγός αγώνων βρίσκει να κάθεται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων ξένο προς την επαγγελματική του ζωή, το να είναι στο τιμόνι είναι το σημείο όπου έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έτσι τα επίπεδα άγχους μειώνονται.
Η οδήγηση απαιτεί την πλήρη προσοχή μας, επομένως είναι ένας τρόπος να αναγκάσουμε τον εγκέφαλο να παραμερίσει άλλες ανησυχίες ενώ αντιμετωπίζει καταστάσεις που απαιτούν τη λήψη αποφάσεων.
Υπάρχουν βέβαια εκείνοι που βρίσκουν την οδήγηση χαλαρωτική απλώς και μόνο επειδή δεν σκέφτονται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης, αλλά αυτοί είναι άνθρωποι που δεν πρέπει να βρίσκονται στον δρόμο και συνήθως εντοπίζονται εύκολα από τις κακές οδηγικές τους συνήθειες!
Από την άλλη πλευρά, κάποιος που οδηγεί πολύ καλά είναι πιθανότατα κάποιος που νιώθει ήρεμος όταν είναι στο τιμόνι. Μπορεί να χρειαστεί πολλή εμπειρία για να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση του μυαλού, αλλά είναι κάτι που έρχεται με εξάσκηση.
Έτσι, όσο περισσότερο οδηγείς και αφιερώνεις χρόνο στην ικανότητά σου ως οδηγός, τόσο πιο γρήγορα θα αποβάλλεις και το άγχος σου, απολαμβάνοντας εκείνες τις μεγάλες άσκοπες βόλτες με το αυτοκίνητό σου.