Αν έπρεπε να μαντέψω πόσα λεφτά θα έπρεπε να δίνω κάθε μήνα στην ψυχοθεραπεύτριά μου, ο αριθμός θα ήταν σίγουρα τριψήφιος. Και είναι. Προσπαθώ λοιπόν, να ισορροπώ τα έξοδα των ποτών, φαγητών και ρούχων με αυτά της ψυχοθεραπείας και η αλήθεια είναι πως παρ’ όλο που μοιάζω να βγαίνω ριγμένη, δεν έχω μετανιώσει ούτε ένα λεπτό (του ευρώ).
Μέχρι πρόσφατα όμως, δεν είχα τα λεφτά να πάω. Αφενός γιατί δεν είμαι πλούσια, αφετέρου γιατί δεν ήθελα να παραδεχτώ μερικά από τα θέματα που μπορεί να έχω. Άσχετα που όταν πήγα ξαφνικά βγήκαν στην επιφάνεια τα διπλά, αλλά δεν είμαστε εδώ για να πούμε τα δικά μου. Είμαστε εδώ για να σου πω τι έκανα τα τελευταία 6 και 1/2 χρόνια που δεν πήγαινα σε κάποιον ειδικό. Γιατί δεν έχει σημασία ο λόγος που δεν πας εσύ, μα η θέληση του να βοηθήσεις τον εαυτό σου.
Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα (όχι σοβαρά, ευτυχώς) και δεν πηγαίνουν σε ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ψυχοθεραπευτή γιατί δεν το αντέχει η τσέπη τους. Είναι λογικό να προτιμήσεις να βγεις με την παρέα σου δυο φορές παραπάνω από το να δώσεις στην καλύτερη 50 ευρώ στον ψυχολόγο σου. Είναι λογικό και ας έχω καταλήξει να μην το προτιμώ.
Έρευνες δε, έχουν δείξει πως το απλώς να πεις όλα αυτά που νιώθεις σε κάποιον τρίτο έχει μια δική του θεραπευτική ικανότητα στον εγκέφαλό σου, που βοηθά να ξεπεράσεις το στρές, την θλίψη και τον θυμό. όμως αυτό δεν φτάνει για να ξεπεράσεις τα απανωτά άσχημα πράγματα που σου φέρνει η ζωή. Τις 10 ώρες στη δουλειά, τον χαμηλό μισθό σου και τον τόσο λίγο χρόνο που έχεις για όλα τα υπόλοιπα.
Γι’ αυτό και εγώ θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Με όλα αυτά που έχω μάθει στην ψυχοθεραπεία και εκείνα που αποδείχτηκαν σωστά στην πορεία, από τον χρόνο της ζωής μου που δεν πήγαινα.
Κάνε μια συναισθηματική απογραφή.
Όπως και με μια δουλειά, ένα διαφορετικό project, ή έναν στόχο διατροφής και γυμναστικής, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ένα βήμα πίσω και να δεις την μεγάλη εικόνα. Οι γυναίκες μοιάζει να λειτουργούν σε τόσο διαφορετικές καταστάσεις και ρόλους στην ζωή τους, που τείνει να θεωρούν φυσιολογικό το καθημερινό άγχος και στρες που τις διακατέχει. Όταν λοιπόν, αυτές νιώθουν έξω από τα νερά τους μερικές στιγμές της ζωής τους, είναι πολύ σημαντικό να κάτσουν και να κάνουν μια απογραφή των γεγονότων που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει αυτό το μεγάλο μπαμ συναισθημάτων σου. Το θέμα σε όλο αυτό είναι να καταφέρεις να το προλάβεις πριν προλάβει να κλιμακωθεί.
Προσπάθησε να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει.
Όταν προσπαθείς να να βάλεις σε μια τάξη τα συναισθήματά σου, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσεις τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σου. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, το άγχος είναι απλώς ένας φόβος που μοιάζει με πραγματικότητα.
Το μυαλό μας έχει ένα δικό του σύστημα που μας κρατά ασφαλή και όταν κάτι μας προκαλεί άγχος προσπαθεί να μας βοηθήσει με το να δίνει σήμα στους ορμόνες μας να τους προειδοποιήσει. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια εμπειρία ή ευκαιρία και συμβαίνει συχνά.Ειδικά όταν είσαι 20 και 30. Το να είσαι ενήλικας έχει τα δικά του βάσανα και το άγχος είναι στα καλύτερά του. Δεν θα θέλαμε να το φτάσουμε στο σημείο που μας παραλύει, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε το μυαλό μας να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Δοκίμασε να φροντίσεις τον εαυτό σου.
Το να πείσεις τον εαυτό σου και σε συνέχεια το μυαλό σου να νιώσει καλά ξεκινά με την εξάσκηση της αυτοφροντίδας. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να μάθεις να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν και νοιάζονται, που σε ξέρουν και δεν φοβούνται να σου πουν και κανένα “όχ锨. όπως δε θα φοβάσαι και εσύ.
Η φροντίδα του σώματος και της ψυχικής σου υγείας είναι πολύ σημαντική. Όπως και το να ξέρεις πότε χρειάζεται να χαλαρώσεις και να σταματήσεις επιτέλους να σε πιέζεις. Εξ’ άλλου, αν βρεις αυτό το κουμπί, τα άγχη σου θα περιοριστούν κατά πάρα πολύ.
Φρόντισε και σώμα και μυαλό.
Το να κάνεις ξανά και ξανά το παραπάνω βήμα, χρειάζεται να μάθεις να κρατάς το άγχος σου υπό έλεγχο. Ρώτα τον εαυτό σου ‘Τι στοιχεία έχω για να υποστηρίξω το ότι αυτή η σκέψη μου προκαλεί άγχος; Είναι λογική αυτή η σκέψη ή μήπως παραείναι παράλογη;’. Στην συνέχεια, πάρε βαθιές ανάσες, ξεκούρασε τους μύες σου και διοχέτευσε όλη την ένταση σε ενέργεια και όχι στον αυχένα σου.
Αποδοκίμασε τις αρνητικές σκέψεις.
Αν καταλήξεις σε ένα αρνητικό πεδίο μάχης (ή σκέψης) προσπάθησε να αντιμετωπίσεις όποιον φόβο σε αποδοκιμάζει. Αν δυσκολεύεσαι σε κοινωνικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα τα ενδιαφέροντά σου ώστε να κρατήσεις μια συζήτηση, σκέψου πως “Έχω τόσα να πω. Είμαι έξυπνη και έχω πάθος να κάνω πράγματα που μου αρέσουν”. Αυτές είναι λογικές σκέψεις που διώχνουν τον φόβο και σε βάθος χρόνου, τα συναισθήματα θα αρχίσουν να πείθονται.