Ήταν ένα βράδυ κάπου στα τέλη Μαρτίου. Είχαμε μαζευτεί όλοι στο σπίτι, με ποτήρια κρασί, κουβέρτες στους ώμους και Google Maps ανοιχτό στο τραπέζι. Κάποιος πέταξε την ιδέα: «Κι αν φέτος κάναμε το γύρο των Επτανήσων; Από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα;» Και δεν χρειάστηκε να πει κάτι άλλο. Ήταν αυτό το βλέμμα που ανταλλάσσεις όταν ξέρεις ότι έχεις μόλις συμφωνήσει σε κάτι μεγάλο.
Έτσι γεννήθηκε το φετινό μας καλοκαίρι. Μια διαδρομή στο Ιόνιο Πέλαγος — ένα νησί τη φορά. Όχι σαν τουρίστες. Αλλά σαν παρέα που αποφάσισε να ζήσει, να νιώσει, να θυμάται.
Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε από την Κέρκυρα και να κατεβαίνουμε με πλοίο, περνώντας από τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη — για να καταλήξουμε, σαν άλλος Οδυσσέας, στα Κύθηρα.
Θα περπατήσουμε σοκάκια, θα κολυμπήσουμε σε τιρκουάζ νερά, θα δοκιμάσουμε ντόπιο κρασί, θα μαγειρέψουμε μαζί σε κάποιο μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα και θα καταγράψουμε κάθε στιγμή. Κάθε στάση θα είναι μια ιστορία από μόνη της — ένας μικρός κόσμος γεμάτος χαρακτήρα, γεύση και φως.
Και επειδή τέτοια διαδρομή θέλει καλό πλάνο και καθαρές γραμμές, εμπιστευτήκαμε το Ferryhopper για όλες τις μετακινήσεις μας. Δεν θέλουμε καθυστερήσεις, δεν θέλουμε άγχη. Θέλουμε μόνο να ταξιδεύουμε — εύκολα, γρήγορα και με ανοιχτό το πρόγραμμα για μικρές αυθόρμητες παρακάμψεις.
Κάπως έτσι ξεκινάει η δική μας «Οδύσσεια». Χωρίς Κίρκη και τέρατα, αλλά με καρδιές έτοιμες να γεμίσουν από καλοκαίρι.
Έρχεσαι;
Κέρκυρα: Ο ιδανικός προορισμός για αρχή
Θα περπατήσουμε στην Παλιά Πόλη, και θα είναι σαν να μπαίνουμε σε μια ταινία. Τα βενετσιάνικα κτίρια, τα παλιά καντούνια, τα ανοιχτά παραθυρόφυλλα με τις γιαγιάδες που θα μας χαιρετάνε — όλα θα μύριζουν αρχή. Αρχή καλοκαιριού, αρχή φιλίας, αρχή απόδρασης.
Το Φρούριο θα μας χαρίσει την πρώτη μας παύση. Θα σταθούμε εκεί, κοιτώντας το λιμάνι από ψηλά, και θα πούμε “ναι, τώρα αρχίζει”.
Προτεραιότητα: παγωμένος καφές με θέα θάλασσα, βουτιά στη Γλυφάδα, απόγευμα στην Παλαιοκαστρίτσα, και το βράδυ… κάπου χωρίς πλάνο.
Στόχοι:
-
Πεζοπορία στην παλιά πόλη: Θέλουμε να ανακαλύψουμε τα κρυφά σοκάκια και τα καφέ της παλιάς πόλης.
-
Εξερεύνηση παραλιών: Στόχος είναι να απολαύσουμε τουλάχιστον τις παραλίες της Γλυφάδας και του Παλαιοκαστρίτσας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λευκάδα: Το γαλάζιο που μας περιμένει
Πόρτο Κατσίκι. Τέλος. Δεν χρειάζεται να πεις κάτι άλλο.
Ανεβαίνεις, κατεβαίνεις, κάνεις τη βουτιά και μετά μένεις στο νερό — τόσο που νομίζεις πως η επιφάνεια του Ιονίου είναι το σπίτι σου. Θα πάρουμε ένα αυτοκίνητο και θα χαθούμε στις εναλλαγές του τοπίου. Στο Νυδρί θα γεμίσουμε ταπεράκια με τοπικές λιχουδιές και θα ψάξουμε πού θα μας βγάλει το ηλιοβασίλεμα.
Και τα σπορ; Ναι. Windsurfing, kitesurfing, ό,τι έχει ο άνεμος — θα το δοκιμάσουμε. Για να λερωθούμε με αλάτι και άμμο, να φωνάξουμε από ενθουσιασμό και να πέσουμε ξεροί το βράδυ.
Στόχοι:
-
Κολύμβηση και θαλάσσια σπορ: Θα δοκιμάσουμε windsurfing και kitesurfing.
-
Πεζοπορία στα μονοπάτια: Θα αναζητήσουμε τις φυσικές διαδρομές του νησιού που προσφέρουν απίθανες θέες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κεφαλονιά: Εξερεύνηση και γεύσεις
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης θα μας κάνει να σωπάσουμε. Όχι γιατί δεν έχουμε τι να πούμε — αλλά γιατί δεν θα χρειάζεται. Οι ακτίνες του ήλιου μέσα από την οροφή, το τιρκουάζ των νερών, ο απόλυτος ήχος του τίποτα.
Και μετά, Ρομπόλα. Ένα κρασάκι παραπάνω σε ένα οινοποιείο που θα βρούμε τυχαία. Κάποιος θα κιθάρα στο background, κάποιος θα φτιάχνει το δικό του άλμπουμ φωτογραφιών και εμείς… απλά θα απολαμβάνουμε.
Ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων θα μας δώσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του ταξιδιού. Θα το κοιτάμε— χωρίς κινητά, χωρίς λόγια.
Στόχοι:
-
Επίσκεψη στον Φάρο Αγίων Θεοδώρων: Ο ιδιαίτερος φάρος των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στη Λάσση, κοντά στο Αργοστόλι. Φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από τους Άγγλους που κυβερνούσαν το νησί και παρόλο που καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό του 1953 ανακατασκευάστηκε ακριβώς όπως ήταν. Θα πάμε να δούμε το ηλιοβασίλεμα.
-
Βόλτα στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης: Είναι διάσημο παγκοσμίως για την ομορφιά του. Πρόκειται για ένα λιμνοσπήλαιο, από το οποίο έχει πέσει η οροφή και έχει σχηματιστεί ένα εντυπωσιακό θέαμα. Τα νερά έχουν βάθος από 10 έως 30 μέτρα, ενώ έχει μήκος 160 μέτρα. Η πιο κατάλληλη ώρα για να αντικρύσεις τις ηλιαχτίδες να διαπερνούν την οροφή και να «τονίζουν» το τιρκουάζ χρώματα του νερού είναι 12-2 το μεσημέρι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ζάκυνθος: Διασκέδαση και περιπέτεια
Η Ζάκυνθος θα μας υποδεχτεί με αντιθέσεις. Από τη μία, η βαβούρα του Λαγανά — από την άλλη, η απόλυτη ηρεμία στο Ναυάγιο. Δύο όψεις, μία ψυχή. Κι εμείς, θα σταθούμε κάπου ανάμεσα, έτοιμοι να τα ζήσουμε όλα.
Θα κλείσουμε βόλτα με βάρκα στις Γαλάζιες Σπηλιές, για να δούμε από κοντά αυτό το εξωπραγματικό μπλε που αντανακλά στις σπηλιές. Θα κολυμπήσουμε μέσα στις σκιές τους και θα τραβήξουμε φωτογραφίες που δεν θα χρειάζονται καν φίλτρο.
Το βράδυ, στο Κρυονέρι, θα πιάσουμε τραπεζάκι δίπλα στο κύμα. Κάποιος θα παραγγείλει δεύτερο ποτήρι κρασί, κάποιος άλλος θα σημειώνει λέξεις για να τις θυμηθεί αργότερα. Η Ζάκυνθος θα μας γεμίσει εικόνες — και εμείς θα φροντίσουμε να μη ξεχάσουμε καμία.
Στόχοι:
-
Βόλτα με βάρκα στη σπηλιά των γαλάζιων σπηλιών: Θα αναζητήσουμε τη μοναδική εμπειρία των γαλάζιων νερών.
-
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο: Θα εξερευνήσουμε τις θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta στο φυσικό τους περιβάλλον.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ιθάκη: Μυθικά τοπία και παράδοση
Στην Ιθάκη θα πάμε για εκείνη τη σιωπή που γεμίζει. Θα ψάξουμε τις μικρές, καλά κρυμμένες παραλίες — εκείνες που χωράνε λίγους ανθρώπους αλλά πολλή ομορφιά. Στον Σκάρο θα βουτήξουμε από τα βράχια και θα μείνουμε με τις ώρες κάτω από τη σκιά, λέγοντας ιστορίες που ίσως δεν έχουμε πει ούτε στους εαυτούς μας.
Θα κάνουμε πεζοπορία μέχρι τη Σπηλιά Ρίζας και θα σταθούμε για λίγο μπροστά στην είσοδο, πριν σκύψουμε για να περάσουμε μέσα — σαν ένα μυστικό που μόλις μας εμπιστεύτηκε το νησί.
Το βράδυ, στον Σταυρό, θα καθίσουμε σε μια μικρή πλατεία με λίγο φως και καθόλου πρόγραμμα. Και θα πούμε σιγανά: «Δεν θέλουμε να τελειώσει».
Στόχοι:
-
Επίσκεψη στην αρχαία πόλη: Στο βόρειο τμήμα του νησιού, μετά τον Σταυρό και κοντά στην Εξωγή βρίσκεται τοΑνάκτορο του Οδυσσέα. Τα ερείπια του ανακτόρου βρέθηκαν μόλις πρόσφατα, μόλις το 2010 και πήρε το όνομα του Οδυσσέα, καθώς αντιστοιχεί αρκετά στις περιγραφές του Ομήρου για το ανάκτορο του Οδυσσέα.
-
Πεζοπορία: Μετά το χωριό Περαχώρι, στο δρόμο για Μαραθιά βρίσκεται η Σπηλιά στις Ρίζες. Πριν το Ανεμοδούρι ξεκινάει το μονοπάτι για την Σπηλιά. Είναι εύκολο και διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Μόλις φτάσουμε -λένε οι οδηγοί- φαίνεται μία μικρή τρύπα από όπου πρέπει να περάσουμε για να μπούμε στο εσωτερικό της Σπηλιάς Ρίζας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κύθηρα: Χαλάρωση και ομορφιά
Όταν θα φτάσουμε στα Κύθηρα, όλα θα πάνε πιο αργά. Και εμείς θα το αφήσουμε να γίνει έτσι. Θα μείνουμε στο Καψάλι, με τα λευκά σπίτια, τη θάλασσα μπροστά και τον ήλιο να δύει πίσω από το κάστρο. Θα κλείσουμε μια εκδρομή στη Χύτρα, για να δούμε το πιο μαγικό ηλιοβασίλεμα του καλοκαιριού — με τον ήχο του νερού και τίποτα άλλο.
Θα περπατήσουμε μέχρι τον καταρράκτη της Φόνισσας, μέσα στη δροσιά και τη βλάστηση, σαν να μπήκαμε σε ένα νησί μέσα στο νησί. Εκεί, θα καθίσουμε για λίγο και δεν θα μιλήσουμε. Δεν θα χρειάζεται.
Στις τελευταίες μας μέρες, θα φάμε γλυκό του κουταλιού στο μπαλκόνι κάποιου καφενείου και θα μιλάμε για όλα όσα θα έχουν συμβεί — και για όλα όσα δεν θα θέλουμε να τελειώσουν.
Στόχοι:
Εκδρομή στη Χύτρα: Θα αναζητήσουμε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στη Χύτρα. Sunset spot επίσης στα Κύθηρα είναι το Koukos bar στο Καψάλι. Σκάφη διοργανώνουν εκδρομές για τη Χύτρα και αναχωρούν από το Καψάλι.
Βόλτα στους Καταρράκτες: Στα Κύθηρα υπάρχει ο καταρράκτης της Φόνισσας μέσα σε πλούσια οργιώδη βλάστηση. Το τοπίο είναι μαγευτικό και ο καταρράκτης είναι σίγουρα ένα απο τα σημεία ενδιαφέροντος στα Κύθηρα. Εκτός από καταρράκτη της Φόνισσας πολλοί τον αποκαλούν Καταρράκτη της Νεραϊδας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κι επειδή η οργάνωση είναι το κλειδί για να πετύχει η περιπέτειά μας, θα πάρουμε τη βοήθεια του Ferryhopper, για να μπορέσουμε να βρούμε τις καλύτερες διαδρομές και να κλείσουμε τα εισιτήρια μας εύκολα. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, η διαδικασία θα είναι απλή και χωρίς άγχη.
Αυτό το καλοκαίρι, δεν θα το αφήσουμε να μας προσπεράσει. Θα διαλέξουμε νησιά που δεν χρειάζονται φίλτρα και μεγάλα λόγια. Θα βγούμε νωρίς το πρωί για να προλάβουμε την αυγή και θα καθίσουμε ως αργά, για να προλάβουμε και το φεγγάρι. Θα χαθούμε σε σοκάκια χωρίς χάρτη και θα βρούμε απαντήσεις που δεν ψάχναμε. Και στο τέλος, θα γυρίσουμε λίγο πιο γεμάτοι — από ήλιο, νερό και σιωπές που θα μας ακολουθούν και τον Σεπτέμβρη.
Γιατί αυτά τα νησιά μπορεί να μην φωνάζουν. Αλλά όταν τα ζήσεις, δεν σταματούν να μιλάνε.