Έχουμε πει ήδη πολλές φορές πόσο κακό κάνουν τα social media στην ψυχική υγεία μας; Μήπως, όμως, αφήσαμε απ’έξω έναν αστάθμητο παράγοντα; Μήπως τελικά ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα social media δεν μας ευνοεί και τόσο; Αυτό ακριβώς το ερώτημα αποτέλεσε την αφορμή για μία νέα έρευνα στο Anglia Ruskin University.
Η Δρ. Lee Smith αναρωτήθηκε εάν ο τρόπος που χειριζόμαστε εμείς τα social media μπορεί να έχει συνέπειες στη ψυχική και σωματική μας υγεία
Πάρε για παράδειγμα, το doomscrolling. Η πανδημία έκανε το doomscrolling ιδιαίτερα δημοφιλές μιας και οι περισσότεροι καθίσαμε πίσω από τις οθόνες του κινητού μας για ώρες. Αυτές μάλιστα τις ώρες περνούν μπροστά από τα μάτια μας ατελείωτες δυσάρεστες ειδήσεις και εικόνες τις οποίες εμείς απλά “καταναλώνουμε”. Σύμφωνα με αυτήν την πρόσφατη έρευνα, αυτή είναι η παθητική στάση απέναντι στα social media. Οι άνθρωποι που δεν αλληλεπιδρούν, αλλά γίνονται απλοί δέκτες των όσων συμβαίνουν εκεί έξω παρατηρούν αργότερα και μία κακή διάθεση στην ψυχολογία τους.
Αντίθετα, σύμφωνα με το πείραμα της Δρ. Smith, οι άνθρωποι που είναι λίγο πιο “ενεργοί” στα social media, φαίνεται να έχουν καλύτερη διάθεση. Αντί, λοιπόν, απλά να σκρολάρουν στο feed τους, οι άνθρωποι αυτοί μοιράζονται φωτογραφίες, ανταλλάσσουν σχόλια και έχουν ενεργό engagement με την πλατφόρμα στην οποία βρίσκονται. Οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκε να έχουν και πολύ καλύτερο vibe μετά από αυτή τη διαδικασία.
Ίσως τελικά να φταίει και η στάση μας απέναντι στα social media
Όταν όλοι προσπαθούν να δαιμονοποιήσουν τα social media, προβάλλοντας τα σαν το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί στην ανθρωπότητα, είναι σωστό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτούμε. Πολύ περισσότερο να αναλογιστούμε αν η δική μας στάση απέναντι τους είναι εντάξει. Κανένας άνθρωπος άλλωστε δεν ευτύχησε βλέποντας μόνο δυσάρεστες ειδήσεις και τσακωμούς είτε στην πραγματική ζωή είτε online. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την online παρουσία μας, γιατί να μην το κάνουμε;
Βέβαια, εκεί θα πρέπει να αποφύγεις κάποιες άλλες παγίδες. Δεν θα πρέπει να βασίζεις την αξία σου στα likes τα οποία θα λάβεις ή τα σχόλια. Όπως επίσης δε θα πρέπει να ανατρέχεις κάθε φορά στον αριθμό των ακολούθων σου για την επιβεβαίωση που ψάχνεις. Προσπάθησε όσο μπορείς να χρησιμοποιείς τα social media για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν: για την επικοινωνία και τη σύνδεση του κόσμου. Ειδικά τώρα που όλοι νιώθουμε λίγο περισσότερο αποκομμένοι από τους γύρω μας.