Ο «μεζές» είναι χαρακτηριστικό της κυπριακής κουζίνας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του νησιού. Μια ποικιλία από μικρά παραδοσιακά πιάτα, που σερβίρονται σε κάθε γωνιά της Κύπρου συνοδευόμενα από τοπική τσακριστή (κρύα) μπίρα, με ζιβανία (αντίστοιχη ελληνική ρακή) ή κρασί.

Αν δεν είχες την τύχη να επισκεφθείς το νησί και να δοκιμάσεις την πανδαισία της κυπριακής κουζίνας, εμείς διαλέξαμε έξι χαρακτηριστικά παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά και σου τα προσφέρουμε μαζί με τις συνταγές τους.

ΚΟΛΟΚΑΣΙ

Υλικά

1 κιλό κολοκάσι

½ κιλό χοιρινό ή κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλους κύβους(προαιρετικό)

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα φρέσκο σέλινο κομμένο σε κύβους

1 κ.σ. λεπτοκομμένο μαϊντανό

4 ντομάτες κομμένες σε κύβους

1 κ.σ. πουρέ ντομάτας

½ φλ. ξηρό κόκκινο κρασί

1 ξυλάκι κανέλας

Χυμός από 1 λεμόνι

Νερό ή ζωμός

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

*Χωρίς να πλύνεις το κολοκάσι, ξεφλούδισέ το και κόψε το σε ίσα κομμάτια. *Σόταρε τα κομμάτια σε λίγο ελαιόλαδο και αφού αποκτήσει το κολοκάσι ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα, μετάφερε τα κομμάτια σε βαθύ τηγάνι και πρόσθεσε το κρέας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το σέλινο και τον χυμό λεμονιού. *Κάλυψε με νερό ή ζωμό και σιγόψησε μέχρι να μαγειρευτεί εντελώς το κρέας. *Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και το σέλινο.

ΣΟΥΠΑ ΤΡΑΧΑΝΑΣ

Υλικά

1 φλ. τραχανάς (σπασμένο σιτάρι με ξινό γάλα)

8 φλ. νερό ή ζωμός

Χαλούμι

Αλάτι και πιπέρι(προαιρετικά)

Εκτέλεση

*Μούλιασε για λίγες ώρες τον τραχανά σε νερό. Όταν μαλακώσει βάλ’τον σε κατσαρόλα και πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό ή ζωμό.

*Βράσε το μείγμα ανακατεύοντάς το συνεχώς μέχρι να ψηθεί. Κόψε το χαλούμι σε μικρά κυβάκια και πρόσθεσέ τα στη σούπα.

*Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.

ΑΦΕΛΙΑ

Υλικά

2 κιλά χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους

¾ φλ. ελαιόλαδο

1 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί

2 φύλλα δάφνης

Θρυμματισμένος ξηρός κόλιανδρος

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

*Μαρίναρε το κρέας στο 1/3 του ελαιόλαδου, στη μισή δόση του κρασιού, σε αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.

*Σε ένα τηγάνι ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, στράγγισε το κρέας και στη συνέχεια βάλτο στο λάδι. Πρόσθεσε τα φύλλα δάφνης. Το κρέας πρέπει να γίνει τραγανιστό και να αποκτήσει ξανθό καφέ χρώμα.

*Κάλυψε το τηγάνι και μαγείρευε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, προσθέτοντας νερό εάν είναι απαραίτητο.

*Σέρβιρε με πιλάφι πουργούρι ή πατάτες μαγειρεμένες σε κρασί και κόλιανδρο.

ΣΙΕΦΤΑΛΙΕΣ

Υλικά

800γρ. χοιρινό κιμά

1/3 κ.γ. κανέλα

1 ψιλοκκομένο κρεμμύδι

Μισή δέσμη μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικό)

1 πάννα χοιρινή ή αρνίσια

Ξύδι

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

*Πλύνε καλά την πάννα με ξύδι και νερό.

*Ανάμειξε σε ένα μπολ τον κιμά, την τριμμένη φρυγανιά, τα κρεμμύδια, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.

*Σχημάτισε μικρές μπαλίτσες, τοποθέτησε το μείγμα στην πάννα και τύλιξε σφιχτά.

*Ψήσε σε κάρβουνα γυρίζοντας τις σιεφταλιές συχνά μέχρι να ψηθούν απ΄όλες τις πλευρές ομοιόμορφα.

*Σέρβιρε σε κυπριακή πίτα.

ΠΟΥΡΕΚΙΑ

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι

1 κ.γ. αλάτι

¾ φλ. σπορέλαιο

2 κ.σ. ροδόσταγμα ή ανθόνερο

2 φλ. χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

1 κιλό ανάλατη αναρή

¾ φλ. ζάχαρη

1 κ.γ. σκόνη κανέλα

2 κ.σ. ροδόσταγμα ή ανθόνερο

½ φλ. μέλι ή ζάχαρη άχνη

σπορέλαιο

Εκτέλεση

*Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξε στη μέση του αλευριού το σπορέλαιο. Ανακάτεψε και πρόσθεσε το ροδόσταγμα και λίγο-λίγο το νερό.

*Ζύμωσε μέχρι να πετύχεις μια μαλακή ζύμη και σκέπασε το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

*Στη συνέχεια βάλε την αναρή σε ένα μπολ και λιώσε την με ένα πιρούνι. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, την κανέλα και το ροδόσταγμα. Ανακάτεψε καλά.

*Χωρίζεις τη ζύμη σε κομμάτια και τα πλάθεις σε μπάλες. Αλεύρωσε την επιφάνεια που θα ανοίξεις το ζυμάρι και τοποθέτησε επάνω τις μπάλες. Πάρε μια, άνοιξέ την με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείς να έχουν τα πουρέκια.

*Στην άκρη του φύλλου βάλε 1 κουταλάκι από το μείγμα με την αναρή και συνέχισε με τα επόμενα σε απόσταση μεταξύ τους.

*Κλείσε το φύλλο και πίεσε το ελαφρά γύρω-γύρω από την αναρή για να ενωθούν οι άκρες του φύλλου. Κόψε με ένα μαχαίρι και πίεσε τις άκρες με ένα πιρούνι.

*Σε ένα τηγάνι ρίξε αρκετό σπορέλαιο και αφού ζεσταθεί, τηγάνισε τα πουρέκια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

*Τοποθέτησέ τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί, πασπάλισε με μέλι ή ζάχαρη άχνη και σέρβιρε.

ΔΑΧΤΥΛΑ (ΚΥΡΙΩΝ)

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι

¾ φλ. λάδι

Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

2 φλ. νερό

Αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

300γρ. σπασμένα αμύγδαλα

50γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.σ. ροδόνερο

Υλικά για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

¾ λίτρου νερό

Μισός χυμός λεμονιού

1 ξυλάκι κανέλα

2 γαρύφαλλα

Λάδι τηγανίσματος

Εκτέλεση

*Κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε το αλάτι και το λάδι. Πρόσθεσε το νερό και το χυμό λεμονιού και ανακάτευε μέχρι να γίνει σφιχτό το μείγμα. Σκέπασέ το καλά και άφησέ το να «ξεκουραστεί».

*Ένωσε όλα τα υλικά μαζί για τη γέμιση.

*Άνοιξε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και κόψε το σε τρίγωνα.

*Βάλε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση στο πλατύ μέρος του τριγώνου και τύλιξέ το. Με ένα πιρούνι πίεσε τις άκρες καλά.

*Τηγάνισέ τα σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

*Στράγγισε και βούτηξέ τα σε κρύο σιρόπι. Στράγγισε ξανά και πασπάλισέ τα με σπασμένα αμύγδαλα (προαιρετικά).


photos: visitcyprus.com featured image: Lemnos Foods