Το σώμα σου ανέκαθεν ήταν σχεδιασμένο για να ανταποκρίνεται στο άγγιγμα. Το σώμα σου είναι ένα υπέροχο πολυεργαλείο. Ένα εργαλείο καλά σχεδιασμένο που αποτελείται από ένα δίκτυο νευρικών ινών στο δέρμα σου, το οποίο ανταποκρίνεται συναισθηματικά στο άγγιγμα των ανθρώπων.
Κατ’ επέκταση έχεις το προνόμιο να συνδέεσαι κοινωνικά, να δημιουργείς σχέσεις και φυσικά να αισθάνεσαι τον εαυτό σου σε όλες τις εκφάνσεις του.
Τι συμβαίνει λοιπόν όταν δεν λαμβάνεις το άγγιγμα για το οποίο είσαι φτιαγμένος;
Όταν ξεκίνησαν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, η νευροεπιστήμονας Χελένα Γουάσλινγκ PhD, ήταν από τα πρώτα κιόλας πρόσωπα που αποφάσισε να ασχοληθεί διεξοδικά με αυτό. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: “Ακόμα και αν πιστεύεις πως δεν είσαι λάτρης της αφής, το άγγιγμα είναι ενσωματωμένο στην κοινωνική δομή της ζωής σου”. Κοινώς; Είναι ένας από τους σπουδαιότερους τρόπους για να σχετίζεσαι με τους ανθρώπους. Το άγγιγμα είναι σημαντικό εγκεφαλικά αλλά και σωματικά. Αυτό ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει όσο η συναισθηματική και η σωματική ανταπόκριση στο άγγιγμα θα παραμένει βιολογικά θεμελιώδης για εμάς.
Οι νευρώνες του δέρματος μας
Τα νεύρα του δέρματος μας έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο ελαφρύ άγγιγμα, στην απαλή κίνηση και στη θερμοκρασία των 32 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, αυτή η θερμοκρασία τυχαίνει να είναι και η θερμοκρασία του ανθρώπινου δέρματος. ‘Ετσι τα νεύρα είναι προγραμματισμένα να ανταποκρίνονται εντονότερα σε ένα απαλό χάδι όταν προκύπτει από κάποιον άλλο άνθρωπο σε εμάς. Ή και το αντίθετο.
«Αυτό ήταν ωραίο. Νιώθω πιο ασφαλής τώρα. Νιώθω ότι με αποδέχονται».
Σύμφωνα με την Γουάσλινγκ, οι νευρώνες στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο μας τα οποία έχουν την τάση να δημιουργούν στον οργανισμό μας μια συναισθηματική ισορροπία. Μια ισορροπία και μια ασαφή αίσθηση που στην καλύτερη περίπτωση μεταφράζεται κάπως έτσι: «Νιώθω όμορφα. Αυτό το άγγιγμα ήταν ωραίο. Με αποδέχονται. Αισθάνομαι ασφάλεια». Ωστόσο, το ζήτημα εδώ είναι να καταλάβουμε πόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνει η καθημερινότητα όταν το άγγιγμα απουσιάζει. Συγκεκριμένα και ιδιαιτέρως για τους ανθρώπους που εδώ και αρκετό καιρό και λόγο της πανδημίας ζουν χωρίς την επαφή, η φάση που βιώνουν μπορεί πραγματικά να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.
Το άγγιγμα είναι ευεργετικό για την ψυχή
Το άγγιγμα μας θρέφει συναισθηματικά, ακόμα και εκείνες τις φορές που δεν φαίνεται ή δεν το αισθανόμαστε. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα του αγγίγματος που χάνουμε δεν είναι μόνο συναισθηματικά και κοινωνικά αλλά και σωματικά, αφού το άγγιγμα έχει την δύναμη να μειώνει τον πόνο, το στρες αλλά και να βελτιώνει συνολικά την ψυχοσωματική μας υγεία.
Κάνε ένα ζεστό μπάνιο
Το ζεστό νερό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να αισθανθείς τον εαυτό σου και κυρίως να μειώσεις την ένταση που υπάρχει στους μυς σου αλλά και γενικότερα στο σώμα σου. Έχει τρομερά ευεργετικές ιδιότητες και κυρίως θα σου δώσει την ευκαιρία να αποφορτιστείς από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αρκεί να απολαύσεις την στιγμή. Αρκεί να διώξεις μακριά τις αρνητικές σκέψεις της καθημερινότητας.
Χάιδεψε ένα ζώο ή το κατοικίδιο σου
Αλήθεια πόσο συχνά το κάνεις αυτό; Σύμφωνα με την Γουάσλινγκ, η επαφή σου με ένα τριχωτό ζωάκι θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες σου, τους καρδιακούς παλμούς σου αλλά και την πίεση στο αίμα σου. Όσο για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στη ψυχολογία, νομίζω είναι γνωστό σε όλους μας πως η κοινωνική σχέση που αναπτύσσουμε με τα κατοικίδια μας είναι από τις πιο σπουδαίες, αφού η ύπαρξη τους και η ευημερία τους βασίζεται σε εμάς και είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία αυτών των πλασμάτων. Οπότε κατ’επέκταση και για την δική μας.
«Σε βλέπω»
Κοιτάς ναι, αλλά το ερώτημα εδώ είναι: Πόσο βαθιά τελικά καταφέρνεις να βλέπεις; Για την ακρίβεια αναφέρομαι στα μάτια και στην βλεμματική επαφή. ‘Αν λοιπόν το άγγιγμα έχει κατά κάποιον τρόπο αφαιρεθεί από τις κοινωνικές σου συναναστροφές, τότε θα μπορούσες να χρησιμοποιείς περισσότερο το βλέμμα σου. Άν για παράδειγμα βρίσκεσαι κοντά με κάποιον άλλο άνθρωπο και δυσκολεύεσαι να έρθεις σε σωματική επαφή, τότε χρησιμοποίησε το βλέμμα σου και αν θέλεις δες βαθύτερα. Θα εκπλαγείς με το συναίσθημα που θα αισθανθείς λίγο αργότερα. Αρκεί να δεις. Αρκεί να μην μείνεις στην επιφάνεια.
Ο συναγερμός του αγγίγματος
Η αλήθεια είναι πως το άγγιγμα αποτελεί μια ανάγκη που είναι στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία μας. Η αλήθεια είναι επίσης πως ποτέ κανείς μας δεν εκτίμησε απόλυτα την αξία του και κοίτα τώρα. Τώρα κανείς μας δεν περίμενε πως μακροπρόθεσμα αυτή η πανδημία θα έφερνε τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή μας. Κάτι που από πάντα λοιπόν συμβόλιζε την εγγύτητα και την οικειότητα, τώρα αντιπροσωπεύει κάτι ‘επικίνδυνο’ που αναγκαζόμαστε να αποφεύγουμε.
Γιατί δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά η ιδέα της αγκαλιάς πλέον μας προκαλεί άγχος. Τι κρίμα όμως που ο ‘συναγερμός’ του θα πάψει μια μέρα να λειτουργεί, μαζί και οι ‘μπαταρίες’ του. Και τότε όλες οι αγκαλιές του κόσμου και όλα τα αγγίγματα θα γίνουν ένα. Και αυτή η μέρα δεν αργεί. Αρκεί να συνεχίσουμε να κοιτάμε. Λίγο πιο βαθιά. Για την ακρίβεια μέσα μας!