Η ζωή είναι πάντα καλύτερη όταν τη μοιράζεσαι με φίλους. Αυτό είναι κανόνας και οι ώρες της δουλειάς δεν αποτελούν εξαίρεση. Γιατί μια δουλειά με συναδέλφους που διακρίνονται από επαγγελματισμό και εργασιακή ηθική είναι καλή, αλλά μια δουλειά με συναδέλφους με τους οποίους μπορείς να γελάς ή να μοιράζεσαι σκέψεις και ενδιαφέροντα είναι ακόμη καλύτερη.
Για πολλούς, η δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων στο εργασιακό πλαίσιο είναι περιττή ή ακόμη και απαγορευτική. Κι όμως, λίγη αλληλεπίδραση παραπάνω μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που κάποιος σκέφτεται και βιώνει τις ώρες της δουλειάς. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα μέρος όπου αφιερώνουμε πολύ και σημαντικό χρόνο από τη ζωή μας.
Μήπως, λοιπόν, να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τις διαπροσωπικές σχέσεις στο γραφείο;
Ακόμη κι αν ανήκεις σε εκείνους που είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών.
«Η έρευνά μας έχει δείξει επανειλημμένα μια θετική συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης φιλικών σχέσεων και αποδοτικότητας στη δουλειά», αναγράφεται στην τελευταία σχετική μελέτη της Gallup, η οποία διαπίστωσε ότι το 60% των εργαζομένων δημιουργεί φιλικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και το ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 12% στις περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι ανέπτυσσαν διαπροσωπική σχέση μεταξύ τους.
«Δεδομένου του χρόνου που αφιερώνουμε στη δουλειά, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι η επαγγελματική ικανοποίηση και ανθεκτικότητα γίνεται όλο και πιο σημαντική», επισημαίνει στο Stylist η Sonya Barlow, ειδική σε θέματα καριέρας. «Η δημιουργία φιλικών σχέσεων με συναδέλφους δε δημιουργεί μόνο ένα καλό εργασιακό κλίμα, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς επαγγελματικά, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και της οικοδόμησης ενός δικτύου, μέσα στα πλαίσια του οποίου προκύπτουν οι περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες», προσθέτει.
Η ίδια εξηγεί ότι είναι πιο πιθανό να πέσει η αποδοτικότητα ή η ποιότητα της δουλειάς σου όταν νιώθεις δυσαρέσκεια. «Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υποστήριξης. Οι φιλικές σχέσεις στη δουλειά μπορούν να διευκολύνουν σημαντικά την πλοήγησή μας στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε», υποστηρίζει η Barlow.
Παρ’ όλα αυτά, τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι βιώνουν μοναξιά πιο πολύ από ποτέ. Σύμφωνα με την πλατφόρμα αναζήτησης εργασίας Glassdoor, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στην αρχή της σταδιοδρομίας. Ενδεικτικά, σχεδόν 6 στους 10 υπαλλήλους με λιγότερο από 5 χρόνια εργασιακής εμπειρίας είναι μοναχικοί, όπως και το 47% των ερωτηθέντων με 6 έως 10 χρόνια προϋπηρεσίας. Το 34% των εργαζομένων κάτω των 35 ετών δήλωσε ότι θα ήθελε να κοινωνικοποιηθεί περισσότερο στο γραφείο, ενώ το 18% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί με κανένα συνάδελφο. «Ανακάλυψε τα κοινά σημεία που έχεις με κάποιον και επικοινωνήστε σχετικά με αυτά», προτείνει η Barlow.
Σίγουρα είναι καλό να δημιουργούνται όμορφες σχέσεις και στιγμές, όμως υπάρχει κάτι που πρέπει πάντα να θυμάσαι: Τα όρια. Όσο καλά κι αν περνάς με έναν συνάδελφο, δεν παύει να σας συνδέει η δουλειά και όταν το ευχάριστο διάλειμμα τελειώσει, θα πρέπει να επιστρέψετε στις θέσεις σας και να συνεργαστείτε αρμονικά και αποδοτικά.«Εάν μπορέσετε να διαχωρίσετε εξαρχής τα όρια μεταξύ επαγγελματισμού και μιας καλής σχέσης σε ανθρώπινο επίπεδο, θα μπορέσετε να αντλήσετε τα θετικά και από τις δύο συνθήκες, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η δουλειά», καταλήγει η Barlow.