Όταν πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα συνήθως μοιάζει κάπως έτσι: Ψάχνεις νέα μαγαζιά για να πας με τη σχέση σου και κλείνεις γρήγορα θέσεις πριν γεμίσουν όλα. Αυτό είναι τουλάχιστον το αναμενόμενο σενάριο. Το μη αναμενόμενο αλλά εξίσου καλό σενάριο είναι το εξής: Οι κρατήσεις ακυρώνονται, βάζεις τα πιο άνετα και oversized ρούχα σου και παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω για χιλιοστή φορά, γιατί το date night in είναι ουσιαστικά το love language σας. Ενώ ζούμε για το να καθόμαστε σταυροπόδι σε μαξιλάρες στο πάτωμα, να γελάμε με την trash TV και να ρίχνουμε ό,τι κρασί έχουμε σ’ ένα ποτήρι, η αναβάθμιση για τις βραδιές μέσα στο σπίτι, είναι αναγκαία, για να αρχίσουν να γίνονται ακόμα πιο ξεχωριστές.

Γι’ αυτό αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μάθεις τα wine pairs για κάθε έθνικ κουζίνα, ώστε να να ενισχύσεις τη συνήθως χαλαρή βραδιά – ραντεβού. Ποιος λέει ότι το φαγητό απ’ έξω δεν μπορεί να είναι φανταχτερό και ρομαντικό;

Ιταλικό φαγητό + Chardonnay

Το ιταλικό φαγητό είναι γνωστό για τα πλούσια πιάτα του, όπως τα πολυεπίπεδα λαζάνια, τη μπολονέζ και τη σπιτική πίτσα. Για να συμπληρώσεις αυτά τα πιάτα με τις πολλές ντομάτες, η σεφ Tracey συνιστά να τα συνδυάσεις με Chardonnay. Λέει ότι “η οξύτητα του κρασιού μοιάζει πολύ με τις περισσότερες σάλτσες με βάση τη ντομάτα”, καθιστώντας το Sonoma Coast Chardonnay ή το Kelli Ann Chardonnay ιδανικές επιλογές. Το Sonoma Coast Chardonnay, λειτουργεί επίσης καλά με βουτυρένιες, κρεμώδεις σάλτσες που συνήθως σερβίρονται με θαλασσινά, ψητό κοτόπουλο και ριζότο.

Αναβάθμισε την εμπειρία του γεύματος στο σπίτι, βάζοντας απαλή ιταλική μουσική να παίζει και ανάβοντας μερικά κεριά. Αναβάθμισε τα πιάτα που παίρνεις απ’ έξω με φρέσκα υλικά, όπως βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα, για να προσθέσεις στο κλίμα που προσπαθείς να δημιουργήσεις, ζεστασιά και θαλπωρή. Μόλις τελειώσετε με το φαγητό, κάντε μια προσωπική γευσιγνωσία κρασιών μόνο οι δυο σας και προσποιηθείτε ότι περιπλανιέστε στην ιταλική ύπαιθρο.

Κινέζικο φαγητό + Pinot Gris

Το τηγανητό ρύζι, το καβούρι Rangoon και το κοτόπουλο με πορτοκάλι είναι σε συχνή εναλλαγή όταν παραγγέλνουμε κινέζικο. Για να δώσουμε στο γεύμα μας λίγο περισσότερο “oompf”, η σεφ Tracey προτείνει να πιούμε μερικά ποτήρια από το Pinot Gris Monetary. “Μια μη ξηρή έκδοση θα ταιριάξει καλά είτε το πιάτο είναι πικάντικο, γλυκό, αλμυρό ή ξινό”, εξηγεί. Επιπλέον, οι γευστικές νότες από άνθη εσπεριδοειδών, λεμόνι και μήλο Gala θα ενισχύσουν τις γεύσεις και τις υφές του γεύματός σας.

Ενώ το να τρώτε από κουτιά bento είναι διασκεδαστικό, δοκιμάστε να απογειώσετε το κινέζικο φαγητό σας, τοποθετώντας το γεύμα σας στα καλύτερα σερβίτσια σας.

Ιαπωνικό φαγητό + λευκό κρασί

Το ιαπωνικό φαγητό σε πακέτο, όπως το σούσι και το ράμεν, ταιριάζει απόλυτα με τα περισσότερα λευκά κρασιά. Η Tracey προτείνει: “Τα λευκά κρασιά λειτουργούν καλύτερα για αυτό το είδος κουζίνας. Αυτά τα κρασιά συνεργάζονται με το φαγητό, για να ενισχύσουν τη μοναδική γεύση του. Παρέχουν επίσης ένα επιπλέον στρώμα υφής, αλλά δεν εξουσιάζουν με ισχυρές τανίνες. Έχετε πρόχειρο ένα μπουκάλι Sauvignon Blanc της κομητείας Sonoma ή Chardonnay του Monterey”.

Κάντε μια βαθιά συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου, εμπνευσμένη από την ιαπωνική λέξη “ikagai”, που σημαίνει ότι εκεί συναντιούνται αυτ@ που αγαπάς, αυτό στο οποίο είσαι καλ@, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και αυτό για το οποίο μπορείς να πληρωθείς. Με απλούστερους όρους, είναι ο σκοπός της ζωής σου. Ρώτησε τ@ σύντροφό σου ποιο πιστεύει ότι είναι το δικό του ikagai και μοιράσου το δικό σου. Κάνοντας αυτή την ερώτηση θα ανοίξει η βραδιά σας για άλλα ουσιαστικά θέματα πάνω σε ένα ποτήρι καλό κρασί.

Αμερικανικό φαγητό + Pinot Noir ή Chardonnay

Η Αμερική είναι το χωνευτήρι του κόσμου και τα πιάτα μας το αποδεικνύουν. Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά γευστικά προφίλ για να φιλοξενήσουν τα παραδοσιακά αμερικανικά πιάτα, η σεφ Tracey συνιστά κρασιά φιλικά προς το φαγητό, όπως το Pinot Noir (αν εσύ και @ σύντροφός σου προτιμάτε τα κόκκινα) ή το Chardonnay (αν προτιμάτε τα λευκά). Bonus: Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικό συνοδευτικό για επιδόρπια μετά το δείπνο.

Φέρε στο δείπνο και μια ταινία στο σπίτι, ρίχνοντας μια νοσταλγική νότα – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς. Θα είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι στις αναμνήσεις επιλέγοντας την ταινία που παρακολουθούσατε στο repeat όταν ήσασταν παιδιά. Θα πιάνετε τον εαυτό σας να σταματά ο ένας τον άλλον όλο το βράδυ αναπολώντας και λέγοντας: “OMG λατρεύω αυτό το σημείο!”.

Μεξικάνικο φαγητό + Rosé ή Sauvignon Blanc

Οι χαρακτηριστικές γεύσεις του μεξικάνικου φαγητού μπορούν να περιγραφούν ως πικάντικες, πλούσιες και τολμηρές. Έτσι, όταν ψάχνεις ένα κρασί για να συνοδεύσει το γεύμα σου, θα πρέπει να επιλέξεις ένα που να μπορεί να αντέξει τη ζέστη. “Για μια από τις κουζίνες με τα περισσότερα μπαχαρικά και βότανα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, αλλά και καλές πρακτικές που πρέπει να έχεις κατά νου.

Όσο πιο πικάντικο είναι το φαγητό, τόσο πιο κρύο και γλυκό πρέπει να είναι το κρασί. Συνδυάστε τα πιάτα με βάση το λευκό κρέας με λευκό κρασί και το ίδιο για το κόκκινο κρέας με κόκκινο κρασί. Τέλος, τα πολλά βότανα θέλουν κρασιά με υψηλότερη οξύτητα. Οπότε πάμε σε ροζέ ή Sauvignon Blanc για να καλύψετε όλες τις βάσεις”, εξηγεί.

Ινδικό φαγητό + Sauvignon Blanc ή Riesling

Υπάρχει κάτι στο να παραγγέλνεις Aloo Gobi και naan με σκόρδο, που απλά δεν περιγράφεται. Αντικατάστησε το μάνγκο λάσι με ένα κρασί που συμπληρώνει το αγαπημένο σας πικάντικο και γευστικό πιάτο. Η Tracey συνιστά το Sauvignon Blanc ή το Late Harvest Riesling, για την παραγγελία στο ινδικό εστιατόριο: “Όπως και σε άλλες κουζίνες όπου τα πιάτα με έντονα μπαχαρικά είναι βασικά, θα θέλετε να μετριάσετε τη θερμότητα με ένα παγωμένο λευκό κρασί που μπορεί να προσφέρει μια πινελιά γλυκύτητας ή φρούτων για αντιστάθμισμα”.

Για αυτή την ιδέα για ραντεβού, δοκίμασε να ανταλλάξεις το άνετο ασορτί σετ σου με ένα ωραίο ντύσιμο που θα φορούσες σε ένα ραντεβού για δείπνο έξω. Κάνοντας λίγη επιπλέον προσπάθεια για να ντυθείς καλά, κάνεις τη βραδιά πολύ πιο ξεχωριστή.