Γιατί μας έβαζαν λεμόνι στο σπανακόρυζο; Γιατί τρώμε κάτι μαζί με κάτι άλλο; Είναι ένας τυχαίος γευστικός συνδυασμός ή μήπως βοηθούν σε κάτι αυτά τα διατροφικά ζευγάρια;
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ |
σπανάκι + λεμόνι |
η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στο σπανάκι |
ντοματοσαλάτα + ελαιόλαδο |
το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της ντομάτας αυξάνει τη δράση του παρουσία των καλών λιπαρών οξέων από το ελαιόλαδο |
χυμός πορτοκάλι + τοστ με τυρί |
η βιταμίνη C βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου (τυρί) |
κόκκινο κρέας (μοσχάρι) + καρότα |
ο ψευδάργυρος του μοσχαριού βοηθά στο μεταβολισμό της βιταμίνης Α των καρότων και αντίστροφα η βιταμίνη Α επιδρά θετικά στη σιδηροπενική αναιμία |
βούτυρο + κόκκινο κρασί |
το λεγόμενο γαλλικό παράδοξο: το βούτυρο φράζει τις αρτηρίες και το κόκκινο κρασί μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και παρέχει προστασία στο καρδιαγγειακό σύστημα |
γάλα ή γιαούρτι + αμύγδαλα |
η βιταμίνη D του γιαουρτιού απορροφάται καλύτερα παρουσία των καλών λιπαρών των αμυγδάλων |
γάλα ή γιαούρτι + μπανάνα |
η ινουλίνη της μπανάνας (ανήκει στις γνωστές φυτικές ίνες) βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου |
ψητό στα κάρβουνα + σαλάτα με ξύδι |
το ξύδι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία θα περιορίσουν την καρκινική δράση των καρκινογόνων ουσιών που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα |
συκώτι + λεμόνι |
η βιταμίνη Ε του συκωτιού δρα συνεργιστικά με τη C και προστατεύουν την όραση |
σολομός + μπρόκολο |
η βιταμίνη D του ψαριού και το ασβέστιο του μπρόκολου συνεργάζονται για την καλύτερη υγεία των οστών |
facebook: grafeiodiatrofis