Η νηστεία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος αποτοξίνωσης του οργανισμού μας, κυρίως επειδή αποκλείονται τροφές ζωικής προέλευσης που είναι συνήθως και πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, όπως τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα. Επίσης είναι μία ευκαιρία για πολλούς να μειώσουν το βάρος τους. Όμως αν γίνει με λάθος τρόπο, καταλήγουμε τελικά σε πρόσληψη βάρους.

Αυτό συμβαίνει γιατί αντικαθιστούμε τις ζωικές τροφές (που προκαλούν κορεσμό, όπως το κρέας, κοτόπουλο και αυγά) με περισσότερες αμυλούχες τροφές όπως ρύζι, πατάτες, ψωμιά, για να καλύψουμε την πείνα μας. Όμως αυτές οι τροφές, όταν καταναλώνονται μόνες τους, διεγείρουν την πείνα και δύσκολα μας προσφέρουν κορεσμό, κυρίως λόγω της σύστασης τους.

Επίσης, καταναλώνουμε τροφές που ενώ είναι πολύ υγιεινές, έχουν αρκετές θερμίδες και μπορούν να αυξήσουν το λίπος του σώματος μας, όπως για παράδειγμα ο παραδοσιακός χαλβάς, οι ξηροί καρποί, το παστέλι, τα πολλά φρούτα.

Μερικά τρόφιμα που μας παχαίνουν αν δεν προσέξουμε την ποσότητα τους είναι:

· Ξηροί Καρποί

· Βούτυρα ξηρών καρπών (όπως αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι)

· Ψωμί, φρυγανιά, τορτίγια

· Ζυμαρικά, πατάτες , ρύζι

· Χαλβάς (όλων των ειδών)

· Τυριά νηστίσιμα

· Ταραμάς, hummus (ειδικά αν συνοδεύονται με ψωμί)

· Τηγανιτά θαλασσινά όπως καλαμαράκια, χταπόδι, σουπιές

Τα 5 πιο κοινά λάθη που γίνονται:

• Δεν επιλέγουμε σωστά τι θα φάμε και πότε θα το φάμε. Πολλές φορές θεωρούμε, σε μία προσπάθεια να χάσουμε βάρος, ότι το να μην καταναλώσουμε το πρωινό μας ή και το δεκατιανό μας και να προτιμήσουμε κάτι “ελαφρύ” για το μεσημεριανό μας γεύμα, θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό νούμερο της ζυγαριάς. Αυτό όμως είναι κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει σε ένα συνεχές τσιμπολόγημα μέχρι το βράδυ, καθώς δεν έχουμε καλύψει την πείνα μας.

• Επιλέγουμε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και μόνο αυτές. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας, να προτιμάμε συνεχώς συγκεκριμένα τρόφιμα σε κάθε γεύμα. Ενδεικτικά, μερικά από αυτά είναι: οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μπισκότα, τα κουλούρια και οι διάφορες νηστίσιμες πίτες. Αυτός είναι και ο μύθος γύρω από τον υδατάνθρακα που σίγουρα έχετε ακούσει. “Οι υδατάνθρακες παχαίνουν”. Η αλήθεια είναι πως όλες οι τροφές, και οτιδήποτε καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα μας, έχει την ίδια βαρύτητα να μας “παχύνει” , αν δεν ελέγξουμε την ποιότητα και την ποσότητα τους. Δεν χρειάζεται λοιπόν, να αφαιρέσουμε τον υδατάνθρακα από τη ζωή μας, αλλά να τον προσαρμόσουμε στα γεύματα μας και να τον συνδυάσουμε σωστά και έξυπνα. Για παράδειγμα, μπορούμε να μαγειρέψουμε φακόρυζο, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αντί για σκέτες φακές με αρκετό ψωμί συνοδευτικά. Ακόμα, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι ή με πατάτες και διάφορα λαχανικά, αντί για πατάτες φούρνου.

• Δεν καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν κυρίως τα όσπρια, τα θαλασσινά, τα μανιτάρια και τα προϊόντα σόγιας. Είναι πολύ σημαντικό, να καταναλώνουμε σε κάθε μας γεύμα πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Η πρωτεΐνη είναι πολύ σημαντικός ρυθμιστής της όρεξης μας και σε συνδυασμό με αμυλούχες τροφές, μας κρατάει χορτάτους για ώρες, αποφεύγοντας το τσιμπολόγημα.

• Οι ξηροί καρποί, είναι ναι μεν υγιεινοί, αλλά χρειάζονται μέτρο. Κατά τη διάρκεια της νηστείας όλοι μας έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να τσιμπολογάμε περισσότερους ξηρούς καρπούς από ότι συνήθως. Αυτό κυρίως, γιατί θεωρούνται μία αθώα τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά. Πράγματι, είναι μία εξαιρετική πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ενώ θεωρούνται “superfoods”. Όμως χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα τους. Για παράδειγμα, 1 χούφτα ξηρών καρπών μπορεί να αγγίζει τις 200 θερμίδες και παραπάνω, ανάλογα τον καρπό που έχουμε επιλέξει.

• Τα γλυκά της Σαρακοστής δεν είναι αθώα. Φυσικά και τα γλυκά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Δεν χρειάζεται όμως, να υπερκαταναλώνονται, είτε κάνουμε νηστεία είτε όχι. Τα σαρακοστιανά γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, οι διάφορες γλυκές πίτες, μπορεί αν μην περιέχουν γάλα, αυγά και βούτυρο, όμως για να καλύψουν αυτά τα κενά, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, σιμιγδάλι, ταχίνι, άλευρα και πολλά ακόμη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, ακόμα και ένα μικρό κομμάτι γλυκού, να έχει αυξημένο θερμιδικό φορτίο.

Ίσως το πιο σημαντικό σε ένα νηστίσιμο πλάνο διατροφής είναι να είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το μενού να είναι χορταστικό. Ένας λόγος για τον οποίο συνήθως κάποιος που νηστεύει παίρνει βάρος, είναι λόγω της πείνας που νιώθει συνεχώς. Έτσι καταφεύγει σε μεγάλες ποσότητες φαγητού και κυρίως, επιλέγει τις αμυλούχες τροφές που δεν προσδίδουν κορεσμό, εκτός εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Επομένως, το μυστικό για απώλεια βάρους ή αποφυγή της αύξησης του, κατά τη νηστεία είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης (όσπρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά, μανιτάρια), για να επέλθει εύκολα κορεσμός, με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά (φρούτα και λαχανικά), για ενέργεια και γερό ανοσοποιητικό, αλλά και με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους), για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και περισσότερο κορεσμό.