Παρόλο που η πληροφόρηση γύρω από το σωστό skincare είναι πιο πλούσια από ποτέ, ακόμη επηρεαζόμαστε από διάφορους μύθους.
Για αυτό, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο κοινές αντιλήψεις μας για την περιποίηση και ρωτήσαμε τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου αν αληθεύουν. Όπως θα δεις παρακάτω, κάποιες ήταν ψευδείς, άλλες ίσχυαν ενώ για μερικές η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
Μύθος #1: Το μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει ακμή
Είναι γεγονός ότι η αιτιολογία της ακμής είναι πολυπαραγοντική. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, οι ορμονικές διαταραχές, το στρες, τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και η ακμή από μάσκα.
Οι παράγοντες όμως που όλες μπορούμε να επηρεάσουμε και να τροποποιήσουμε, άμεσα, αφορούν στις καθημερινές συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας. Όταν παραμένει πολλές ώρες στο δέρμα το μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των σμηγματογόνων πόρων. Έτσι, το σμήγμα εγκλωβίζεται κάτω από την επιδερμίδα και προκαλούνται σπυράκια (φαγεσώρες). Εν συνεχεία, αυτά μπορεί να φλεγμάνουν και να γίνουν τα γνωστά κόκκινα σπυράκια με πύον. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την αναγκαστική χρήση μάσκας.
Το make up λοιπόν, για όσες χρειάζεται να το χρησιμοποιούν καθημερινά, είναι καλό να έχει oil free σύσταση, δηλαδή να μην είναι βαριά η υφή του. Επιπλέον, κυκλοφορούν και προϊόντα κάλυψης για δέρματα με τάση για ακμή που περιέχουν συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ σε χαμηλή συγκέντρωση ώστε να μη συσσωρεύονται τα νεκρά κύτταρα γύρω από τους πόρους. Για όσες ήδη πάσχουν από ακμή, είναι καλό να αποφεύγουν το μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα. Φυσικά, η σχολαστική αφαίρεση του στο σπίτι και ο καθαρισμός του προσώπου μετά το ντεμακιγιάζ είναι αναγκαία για όλες. Τέλος, το τακτικό πλύσιμο των σπόγγων μακιγιάζ και των πινέλων μειώνει τη μεταφορά μικροβίων στο πρόσωπο.
Μύθος #2: Το μασάζ προσώπου στο σπίτι (ειδικά με gua sha) μπορεί να συσφίξει το δέρμα
Μια από τις δημοφιλείς τάσεις στην κοσμετολογία, είναι η χρήση rollers τύπου Gua sha που χρησιμοποιούνται για σύσφιξη του δέρματος. Γενικά το μασάζ, είτε γίνεται με τα χέρια, είτε με roller τέτοιου τύπου, βελτιώνει την αιμάτωση κι ενισχύει τη λεμφική ροή ώστε να αποσυμφορείται τυχόν πρήξιμο της περιοχής. Έτσι, είναι πράγματι καλό να το χρησιμοποιούμε όταν μπορούμε, αφού η διαδικασία ανακουφίζει και από το στρες. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν τα παραπάνω οφέλη, όταν υπάρχουν ήδη σημάδια χαλάρωσης στο πρόσωπο, χρειάζεται κάποια πιο αποτελεσματική θεραπεία στο δερματολόγο.
Μύθος #3: Τα χημικά peelings στο σπίτι είναι αποτελεσματικά
Ως δερματολόγος δεν συνιστώ τις DIY συνταγές καλλυντικών ειδικά τύπου peeling διότι μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες, όπως έγκαυμα, ερεθισμό ή σπυράκια, ή να είναι αναποτελεσματικές. Παρόλα αυτά, κάποια scrub για το σώμα ίσως είναι αποδεκτά ή και χρήσιμα. Όμως, η φροντίδα του προσώπου είναι καλό να γίνεται από ειδικούς που θα προτείνουν και προϊόντα συντήρησης του αποτελέσματος των θεραπειών peeling του ιατρείου, στο σπίτι.
Μύθος #4: Τα έλαια περιποίησης δεν είναι κατάλληλα για τις λιπαρές επιδερμίδες
Σε δέρματα με τάση ακμής καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε έλαια και ελαιώδη προϊόντα γιατί μπορεί να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Αντίθετα, αξίζει να επιλέξουμε serums που είναι πιο διεισδυτικά με λιγότερα έλαια στη σύστασή τους.
Μύθος #5: Τα 100% φυσικά, μη-τοξικά προϊόντα είναι καλύτερα για το δέρμα
Δεν υπάρχουν συσκευασμένα απολύτως φυσικά προϊόντα καθώς η διατήρησή τους απαιτεί την προσθήκη συντηρητικών για να μην αλλοιωθούν και πρόσθετων για ομοιογενή υφή. Κάποια έχουν μεγαλύτερη καθαρότητα σε πρώτες ύλες από αλλά. Εννοείται ότι όλα πρέπει να είναι μη τοξικά και δερματολογικά ελεγμένα για την ανοχή από το ανθρώπινο δέρμα. Υπάρχουν προϊόντα σχεδιασμένα χωρίς αρώματα, χωρίς χρώμα με ελάχιστα συντηρητικά, που είναι κατάλληλα για ατοπικά, αλλεργικά, και δυσανεκτικά δέρματα. Αυτά συνήθως έχουν συσκευασία αεροστεγή ή είναι σε μονοδόσεις για να μην οξειδώνονται εύκολα και αλλοιωθούν.
Η επιλογή καλλυντικών πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος και εκεί η δερματολογική συμβουλή είναι πολύτιμη.
Μύθος #6: Το μέγεθος των πόρων μπορεί να μικρύνει με τη χρήση συγκεκριμένων προϊόντων
Το μέγεθος των πόρων δεν αλλάζει και συνήθως τα πιο λιπαρά δέρματα έχουν και μεγαλύτερους πόρους. Επίσης όσο μεγαλώνουμε, οι πόροι, ειδικά στο κέντρο του προσώπου (μάγουλα και μύτη), φαίνονται μεγαλύτεροι επειδή το κολλαγόνο του δέρματος γίνεται λιγότερο πυκνό γύρω τους.
Η απολέπιση της περίσσειας των επιδερμιδικών κυττάρων που συσσωρεύονται γύρω από τους πόρους και τους κάνουν πιο έντονα ορατούς, είναι η καλύτερη λύση για να φαίνονται μικρότεροι. Έτσι, μπορείς να δοκιμάσεις προϊόντα απολέπισης καθημερινής φροντίδας, θεραπείες μικροδερμοαπόξεσης, fractional CO2 laser, microneedling και peelings στο ιατρείο. Όλες αυτές οι θεραπείες βοηθούν ώστε οι πόροι να φαίνονται μικρότεροι. Τα αποτελέσματα διαρκούν μέχρι να συσσωρευτούν πάλι νέα κύτταρα γύρω από τους πόρους, περίπου 1,5 μήνα.
Μύθος #7: Χρειάζεται να βάζουμε αντηλιακό ακόμα κι αν είμαστε σε εσωτερικό χώρο
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA διαπερνά τα τζάμια και η δράση της συντελεί στην πρόωρη γήρανση (φωτογήρανση). Έτσι, δεν χρειάζεται να μας βλέπει ο ήλιος, αρκεί να βρισκόμαστε σε ένα φωτεινό δωμάτιο για να εκτεθούμε σε αυτή. Άρα, η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε τη νεανικότητα του δέρματος.
Συμπερασματικά, δεν θα πάθουμε έγκαυμα εάν δεν φοράμε αντηλιακό σε εσωτερικούς χώρους. Εάν όμως θέλουμε να αποφύγουμε πανάδες, ρυτίδες και δυσχρωμίες, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε καθημερινά.