«Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή ας γίνει φάρμακό σας» Ιπποκράτης 4ος αιώνας π.Χ.
Ποιες συνήθειες σαμποτάρουν την καλή μας κατάσταση εσωτερικά και εξωτερικά;
- οι τεράστιες μερίδες (κυρίως σπιτικού φαγητού, με το άλλοθι πως είναι πιο υγιεινό). Ακόμα και ένα πολύ υγιεινό φαγητό δεν μπορούμε να το καταναλώνουμε απεριόριστα γιατί τελικά θα παχύνουμε, με ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτό. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε και το πόσο υποφέρει το στομάχι μας όταν κάνουμε υπερβολές
- δεν κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις και ειδικά για ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών και ιχνοστοιχείων). Είναι πολύ πιθανό κάτι να μας λείπει και όταν δούμε κάποιο σύμπτωμα πχ. τριχόπτωση να πρέπει πλέον αργά. Καλύτερα να κάνουμε προληπτικές παρά διορθωτικές κινήσεις.
- μειώνουμε πάρα πολύ τα λιπαρά. Η αλήθεια είναι πως έχουν δεχτεί μεγάλο πόλεμο, αλλά από ό,τι φαίνεται ούτε όλα τα λιπαρά είναι ίδια ούτε τελικά τα «κακά» τόσο «κακά». Ωστόσο, όλα μας δίνουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο
- το παρακάνουμε με το αλάτι. Δε μιλάμε μόνο για το επιτραπέζιο, αλλά και για το κρυμμένο στα τρόφιμα, όπως στις κονσέρβες, στα αλλαντικά κλπ. Οι σύγχρονες συστάσεις το περιορίζουν σημαντικά αλλά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί σε αντίθετα μονοπάτια. Και πες ότι την πίεση θα τη διορθώσεις, αλλά την κυτταρίτιδα; (αστειάκι)
- η ταχύτητα με την οποία τρώμε. Ναι ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά τι είναι πιο σημαντικό; να μην έχουμε καμία συνειδητή σχέση με το φαγητό ή να πατήσουμε φρένο για δέκα λεπτά;
- δεν κουνιόμαστε… καθόλου! Δεν αρέσει σε όλους το γυμναστήριο και είναι αποδεκτό. Λίγο περπάτημα όμως; Η δραστηριότητα εκτός από το προφανές της εμφάνισης, φαίνεται πως δρα προληπτικά για τα πάντα, από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι Αλτσχάιμερ.
- τρώμε κενές θερμίδες. Κάθε μπουκιά πρέπει να έχει νόημα και να προσφέρει κάτι. Δεν ξεχνάμε βέβαια την απόλαυση, αλλά ακόμα και η γουρουνιά καλό είναι να μας δώσει κάτι. Για παράδειγμα, μια φρεσκοτηγανισμένη πατάτα ή ένα παγωτό από φρέσκες πρώτες ύλες, δεν έχουν καμία σχέση με τα πατατάκια του εμπορίου ή τα συσκευασμένα γλυκίσματα.
- δεν κοιμόμαστε αρκετά ή δεν κοιμόμαστε ποιοτικά. Σε αυτό μεγάλο μερίδιο φέρουν οι οθόνες, που μόνο μαξιλάρι δεν τους έχουμε βάλει δίπλα στο προσκεφάλι μας. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται και με αύξηση βάρους αλλά και με δυσκολία στη συγκέντρωση κλπ
- τρώμε επεξεργασμένο κρέας. Τα συντηρητικά που βρίσκουμε σε διάφορα λουκάνικα και αλλαντικά καθώς και η επεξεργασία τους είναι αυτά που έχουν δυσφημίσει άδικα και την όλη ομάδα του κρέατος.
- δεν προσέχουμε τη ζάχαρη που καταναλώνουμε! Όπως και το αλάτι, υπάρχει σχεδόν παντού και δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, μπορούμε όπως να την περιορίσουμε και να την αντικαταστήσουμε με άλλες γλυκαντικές ουσίες!
www.facebook.com/grafeiodiatrofis | www.instagram.com/kliodim