Όποιον λάτρη των τατουάζ και να ρωτήσεις, θα σου πει πως το καλό σχέδιο αξίζει την αναμονή του καλλιτέχνη. Αφενός γιατί οι περισσότεροι δεν κάνουν τα αστεράκια της Rihanna και αφετέρου, ο καλύτερος τρόπος να κάνεις το επόμενο τατουάζ σου είναι καθώς ταξιδεύεις. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από το Millennial Marketing, το 36% των millennials έχουν τουλάχιστον ένα τατουάζ πάνω στο σώμα τους, ενώ το 10% αυτών, έχουν πάνω από 40 μικρά (και μεγάλα) σχεδιάκια.
Η ίδια ομάδα ανθρώπων που φτάνει σχεδόν στα μισά του πληθυσμού θα σου πει πως μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες είναι τα ταξίδια. Μικρά και μεγάλα. Με νόημα αλλά και χωρίς. Γι’ αυτό και παρακάτω, βρήκαμε τους 8 πιο ταλαντούχους tattoo artists σε όλο τον κόσμο. Εξ’ άλλου, είχα διαβάσει κάπου πως τα παραδοσιακά τατουάζ πολύ συχνά δείχνουν πολλά περισσότερα για την κουλτούρα μιας χώρας από το να τη ζήσεις απλά για δύο εβδομάδες ή κι έναν μήνα.
Volko Merschky and Simone Pfaff, Germany
Το “Trash Polka” είναι ένα καινούργιο trend στον χώρο των tattoo artists το οποίο καθιερώθηκε από τον Volko Merschky και την Simone Pfaff. Το συγκεκριμένο στυλ δεν είναι αυτό που θα έλεγες όμορφο στο μάτι αλλά είναι πολύ ιδιαίτερο και “όμορφα άγριο”. Ανάμεσα στις αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου, ανοίγουν οι πύλες ενός μικρού χάους με αφηρημένα σχήματα και λέξεις.
Μπορείς να τους βρεις στο Buena Vista Tattoo Club του Würzburg στη Γερμανία.
Sasha Unisex, Russia Γεωμετρικές γραμμές και σχήματα δημιουργούν τα πιο εντυπωσιακά φυτά και ζώα πάνω στο ίδιο σου το σώμα. Όλες οι δημιουργίες με την υπογραφή της Sasha Unisex έχουν να κάνουν με την φύση, ενώ η συγκεκριμένη καλλιτέχνις κάνει και ημιμόνιμα τατουάζ για τους λιγότερο θαρραλέους.
Ròbert Pavez, Sweden
Ο πουαντιγισμός μπήκε στην ζωή μας με τα έργα του Πόλοκ. Σήμερα, ο Ròbert Pavez το βάζει και στο σώμα μας με τις πιο ευαίσθητες, μικρές τελείες που έχεις δει ποτέ σου. Γεωμετρικά και μη σχήματα, διακοσμούν τα σώματα πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο mastering the art of tattoos.
Shane Gallagher Coley, Australia Ο Shane Gallagher Coley έχει ρίζες του στην Αυστραλία αλλά έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δουλεύοντας δίπλα στους καλύτερους. Στην “πιάτσα” είναι γνωστός για τα κυκλικά του σχέδια (μαντάλα), ενώ δανείζεται τις παραδόσεις της Πολυνησίας, των Maori, και του νησιού της Hawaii. Η δουλειά του Shane είναι γεμάτη με τους συμβολισμούς του ότι τα τατουάζ που κάνεις σημαίνουν κάτι σε αυτή τη ζωή.
Manus Eraña, Spain
Με μαθηματικά της φύσης κάνει τα τατουάζ του ο Manus Eraña. Κι αυτό θα έπρεπε να σου φτάνει καθώς χαζεύεις τον λογαριασμό του στο Instagram και κανονίζεις το επόμενό σου ταξίδι.
Tatooist Sol, Korea Ο Tatooist Sol βρίσκεται στη Seoul και το National University Station και χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο για δική του ασφάλεια αφού όπως κάθε καλλιτέχνης έτσι κι αυτός, θέλει να ξεχωρίζει τη ζωή του από τα έργα του. Απίστευτα σπουδαίες και ίσιες γραμμές αποτελούν τα έργα του και τους δίνουν την απλότητα που χρειάζεται να έχει ένα τατουάζ. Σκέψου μόνο πως τα τατουάζ στην Korea είναι παράνομα οπότε αν βρεθείς προς τα εκεί, μάλλον θα πρέπει να τον βρεις μέσα από το συγκεκριμένο messaging app της περιοχής, Kakao Talk.
Aleksandra Katsan, Ukraine
Ειδικές νερομπογιές χρησιμοποιεί η Aleksandra Katsan καθώς δεν κάνει απλώς ένα τατουάζ αλλά ζωγραφίζει τα σώματά μας. Τα σχέδιά της είναι κομψά και εκκεντρικά ταυτόχρονα ενώ αναβαθμίζουν την ποιότητα του συγκεκριμένου κινήματος στον χώρο των tattoo artists.
Aleksey Platunov, Russia Ακόμη ένας καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί πολύ έντονες γραμμές στα σχέδιά του, τα οποία όμως κάνει σαν παιδικές ζωγραφιές. Ο Aleksey Platunov δημιουργεί τα πιο παιχνιδιάρικα σκίτσα κατευθείαν πάνω στο σώμα σου αντί να κάνει το πρώτο draft σε χαρτί. Εσύ θα τον εμπιστευόσουν;
H κολλητή μου μου έστειλε αυτό το “άρθρο” επειδή σε λίγες μέρες θα ταξιδέψω από Ελβετία στο Μιλάνο για να μου κάνει tattoo η Sasha Unisex. Eιλικρινά δε θέλω να προσβάλω την κοπέλα που το έγραψε, αλλά δεν άντεξα να το διαβάσω όλο. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κάποιος θα κάτσει να γράψει ολόκληρο opinion piece για κάτι χωρίς να κάνει βασική έρευνα. Θέλω μόνο να πω τα εξής:
Η Sasha Unisex κάνει water-colour tattoos, όχι γεωμετρικά, και η θεματολογία της αφορά κυρίως στην φύση (ζώα και λουλούδια) όχι αποκλειστικά και “μόνο”. Έπίσης, πουλάει και ψεύτικα ταττού, όχι ημιμόνιμα. Ημιμόνιμο ταττου γίνεται με την ίδια διαδικασία που γίνεται και το μόνιμο, αλλά με μελάνια που απορροφώνται από το σώμα μετά από κάποια χρόνια. Ψεύτικα είναι αυτά που τα βάζεις με αυτοκόλλητο στο δέρμα (και βρεγμένο σφουγγαράκι), και κρατάνε μερικές μέρες.
Η τεχνοτροπία λέγεται πουαντιγισμός και όχι πουαντισμός (pointillism) και είναι υποκατηγορία του ιμπρεσσιονισμού, εισηγητές της είναι ο Seurat και ο Signac, ενώ και ο Van Gogh έχει έργα με πουαντιγισμό. Ο Pollock ήταν κοντά έναν αιώνα αργότερα, και η τέχνη του ήταν αφηρημένος εξπρεσσιονισμός -καμία σχέση με πουαντιγισμό που είναι πολύ exact και tedious τεχνοτροπία. Ο Πόλλοκ κυριολεκτικά πετούσε μπογιά από απόσταση στον καμβά με το πινέλο.
Το Μαόρι δεν είναι τοποθεσία, όπως η Πολυνησία και η Χαβάη. Είναι φυλή ανθρώπων, κουλτούρα, παράδοση, γλώσσα, θρησκεία – αλλά γεωγραφικός τόπος δεν είναι.
Ο Sol δεν χρησιμοποιεί ψευδώνυμο « για δική του ασφάλεια αφού όπως κάθε καλλιτέχνης έτσι κι αυτός, θέλει να ξεχωρίζει τη ζωή του από τα έργα του.» (?) Όπως γράφεις από κάτω, είναι παράνομο στην Ν. Κορέα να κάνεις ταττουάζ, εκτός αν είσαι γιατρός. Προφανώς και αυτός όπως και όλοι οι ταττου άρτιστ στη Ν. Κορέα, χρησιμοποιεί ψευδώνυμο γιατί αλλιώς κινδύνευε με σύλληψη και φυλάκιση!
Tις περισσότερες πληροφορίες που έγραψα τις γνώριζα ήδη γιατί τυχαίνει να με ενδιαφέρουν τα ταττού και η τέχνη εν γένει. Αν για κάτι δεν ήμουν σίγουρη, έκανα το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει κάνει και η μπλόγκερ : μια στοιχειώδη έρευνα στο ίντερνετ.
Εκτιμώ πολύ τις παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο και σου απαντώ σε κάθε ένα από τα σημεία που αναφέρεις:
Γράφω πως η Sasha Unisex κάνει τατού με γεωμετρικές γραμμές που έχουν ως βάση τη φύση. Επίσης, όπως αναφέρει και στο βιογραφικό της, κάνει “temporary tattoos” εκτός από τα γνωστά σε όλους μας, ενώ πουλάει και ψεύτικα.
Η φυλή των Μάορι όπως και ο πουαντιγισμός ήταν λάθη από κεκτημένη ταχύτητα όπως είναι φυσικό να συμβαίνει σε κάποιον που γράφει δεκάδες κείμενα μέσα στην ημέρα.
Δεν θα αναφερθώ στα σχόλια για τον Sol διότι θεωρώ πως η μικρή περιγραφή που έχω γράψει καλύπτει τον καλλιτέχνη και την δουλειά του, όπως και το πως λειτουργεί το συγκεκριμένο επάγγελμα στη Ν. Κορέα.
Καλή συνέχεια!