Οι προτεραιότητες σου αλλάζουν στα 25, στα 30 και σχεδόν ανά πενταετία. Τα οικονομικά σου είναι μία από αυτές. Το άγχος που αυτά σου προκαλούν όμως μπορεί να γίνει εποικοδομητικό.
Ίσως μέχρι τώρα να προτιμούσες να χάσεις λίγα tips παρά ένα πάρτι. Ίσως επίσης να μην έχεις μάθει πως ακριβώς μπορείς να κάνεις οικονομία. Πώς να έχεις τον έλεγχο των οικονομικών σου και πώς να μην ξεμένεις κάθε τέλος του μήνα. Η αλλαγή δεκαετίας όμως μπορεί να σου φέρει άγχος σκεπτόμενη όλα αυτά.
Γιατί να προσθέσεις και το οικονομικό άγχος στη λίστα;
Γι’ αυτούς τους λόγους, έχουμε συγκεντρώσει τις κινήσεις που θα βάλουν σε μία σειρά τα οικονομικά σου:
1. Κράτα ένα κεφάλαιο ανάγκης
Οι ειδικοί λένε πως 6-12 μήνες εσόδων αρκούν για ένα καλό πρώτο emergency κεφάλαιο. Είναι καλό να ξέρεις πως υπάρχει κάτι στην άκρη σε περίπτωση ανεργίας ή κάποιας ιατρικής ανάγκης.
2. Κάνε οικονομία για κάτι που χρειάζεται στήριξη
Αυτό μπορεί να είναι ένας γάμος, ένα σπίτι, τα παιδιά σου και οι σπουδές τους. Ένα κατοικίδιο ή ένα νέο αμάξι. Καλύτερα να αποθηκεύεις κάποια χρήματα για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις παρά να στηρίζεσαι μόνο στην επιλογή του δανείου για παράδειγμα.
3. Έχε όμως υπόψη σου και το credit score σου
Ή αλλιώς την πιστοληπτική ικανότητα σου. Το αν δικαιούσαι και μπορείς να πάρεις δάνειο με βάση τα οικονομικά σου. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί αν σου χρειαστεί.
4. Κάνε μεταφορές στον εαυτό σου
Το e-banking υπάρχει για κάποιο λόγο. Αξιοποίησε το κάνοντας μεταφορά χρημάτων σε κάποιο άλλο λογαριασμό σου. Με αυτό τον τρόπο, κρατάς κάποια χρήματα ξεχωριστά για κάθε ανάγκη.
5. Κάνε οικονομία αλλά όχι μίζερα
Μην περιορίζεις συνεχώς τον εαυτό σου μόνο και μόνο για να κρατάς χρήματα. Αντί αυτού, κάνε ένα καλό ξεκαθάρισμα του τι σου αρέσει και τι όχι. Υπάρχουν πράγματα που τα κάνεις αλλά θα ήσουν καλά και αν δεν τα έκανες. Περιόρισε όσα δεν χρειάζεσαι και κράτα αυτά που πραγματικά σου αρέσουν να κάνεις.
6.Μέσα σε όλα αυτά, μην ξεχνάς να είσαι διπλωματική
Με τις απολαβές σου για παράδειγμα. Αν βρίσκεσαι κάπου εδώ και καιρό, προσπάθησε να “πουλήσεις” καλύτερα τις ικανότητες σου. Αξίζεις προαγωγή ή μία αύξηση. Αρκεί μόνο να το ζητήσεις με το σωστό, διπλωματικό τρόπο.
7. Αν φτιάξεις και ένα δικό σου κεφάλαιο “σύνταξης” είσαι σε πολύ καλό δρόμο
Υπολόγισε περίπου τον ετήσιο μισθό σου σε πολλά μικρά κεφάλαια. Αυτό θα σε βοηθήσει να βιοπορίζεσαι ανά περιόδους που μπορεί να είσαι εκτός αγοράς εργασίας
8. Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, ξεκίνα να διαβάζεις οικονομικά βιβλία.
Μπορεί να σου φαίνεται περιττό αλλά σίγουρα θα σε βάλουν στο κλίμα. Συν του ότι μπορεί να μάθεις νέες οικονομικές τεχνικές που δεν είχες σκεφτείς.