Ορμόνη με τόσα ονόματα δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια μου. Η ορμόνη της αγάπης, του έρωτα, της αγκαλιάς, της δέσμευσης, η ορμόνη της γαλήνης, της ευεξίας, της στοργής, η ορμόνη της γαλουχίας, της υγείας, η μαγική ορμόνη. Πάντως είναι ορμόνη, αυτό το εμπεδώσαμε. Και είναι πραγματικά τόσο πολλά τα οφέλη της για τον οργανισμό μας που δικαιολογούν όλο αυτό το παραλήρημα με τα παρατσούκλια.
Ένα παρατσούκλι ακόμα
Ο μπαμπούλας των ημερών έχει μεγαλώσει και δεν χωράει πια κάτω από τα κρεβάτια, ούτε μέσα στις ντουλάπες. Τον φωνάζουν Άγχος και ώρες-ώρες τον σκέφτομαι, πρέπει να έχει βαρεθεί να ακούει το όνομά του. Για να τον αφήσουμε λίγο στην ησυχία του και να μας αφήσει κι αυτός στη δικιά μας, μπορούμε να μας κάνουμε ένα δώρο: οκυτοκίνη ή αλλιώς, την ορμόνη κατά του μπαμπούλα θα την πω εγώ. Την παράγουμε στον υποθάλαμο του εγκεφάλου μας κι από εκεί η υπόφυση μας την εξαπολύει στην κυκλοφορία του αίματός μας και μετά η φάση είναι στον πλανήτη happy κανείς δεν κλείνει μάτι.
Γιατί δεν κλείνει μάτι;
Γιατί νιώθει τόσο πολύ φανταστικά, που δεν θέλει να χάσει ούτε στιγμή. Έτσι για αρχή, η ορμόνη της στοργής ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και το αίσθημα της ζεστασιάς μέσα στην οικογένεια, προκαλεί ευεξία και τρυφερότητα και προάγει το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Όπως απελευθερώνεται, η οκυτοκίνη μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα κορτιζόλης. Και την κορτιζόλη σίγουρα δεν τη θες, είναι υπεύθυνη για πολλές καρδιακές παθήσεις, για την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και για το στρες.
Μειώνοντας λοιπόν το στρες, μας αλλάζει τη διάθεση σε ήρεμη και χαλαρή. Σαν να μην έφταναν αυτά, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη αφού μειώνει συγκεκριμένες κυτοκίνες στο σώμα μας οι οποίες όσο λιγότερες είναι, τόσο πιο γρήγορα επουλώνονται οι όποιες πληγές του οργανισμού. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, βοηθά και στην αναγέννηση και αναδόμηση του μυϊκού μας συστήματος. Στις φαρμακευτικές της ιδιότητες έχουν αναφερθεί και μελετώνται η θετική της επίδραση στην απεξάρτηση από εθιστικές ουσίες, στη μείωση των ημικρανιών, στη βελτίωση της σχέσης με το φαγητό ασθενών νευρικής ανορεξίας, στην ανακούφιση των διαταραχών ύπνου, ακόμη και στη βελτίωση της λειτουργικότητας πασχόντων από αυτισμό.
Την πρωτογνωρίσαμε ως μωρά, μας άρεσε και την κρατήσαμε
Η πρώτη μας επαφή μαζί της είναι μόλις γεννιόμαστε. Με το που κρατήσουν οι γονείς το μωράκι τους αγκαλιά, παράγουν οκυτοκίνη και οι τρεις. Μάλιστα, έτσι δημιουργείται και το πρώτο και βαθύ συναισθηματικό δέσιμο εντός της οικογένειας. Σε επόμενο βήμα, είναι η ορμόνη που κρύβεται πίσω από αυτό που συχνά ονομάζουμε μητρικό φίλτρο. Βοηθά τη μαμά να αποβάλει τον πλακούντα, μαζί με την προλακτίνη ενεργοποιεί τη διαδικασία του θηλασμού, επαναφέρει τη μήτρα στο αρχικό της μέγεθος, χαλαρώνει τη μαμά βοηθώντας την να αλλάξει σιγά-σιγά προς το θετικό την ψυχολογία της που έχει διαταραχθεί με τον τοκετό, και τελικά ενισχύει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ μητέρας και παιδιού. Μάλιστα, δεν είναι μόνο μητρικό προνόμιο, οκυτοκίνη παράγεται και στον πατέρα, όταν βλέπει, ακούει, κρατάει το μωρό του αγκαλιά και κάνει μαζί του παιχνίδια.
Και τα χρόνια πέρασαν και το μωρό μεγάλωσε και είναι έτοιμο και για άλλες αγκαλιές. Και πάλι η οκυτοκίνη είναι εδώ ως ορμόνη του έρωτα, καθώς μας υπόσχεται και καλύτερη ερωτική ζωή. Ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, όσο περισσότερο την εκκρίνει, τόσο πιο ικανοποιημένο δηλώνει μετά. Και εδώ έχουμε έναν υπέροχο φαύλο κύκλο. Το ζευγάρι την παράγει, μειώνονται το στρες και οι αγωνίες του, επιτυγχάνεται έτσι ευκολότερα οργασμός και ο οργασμός με τη σειρά του παράγει κι άλλη οκυτοκίνη. Της οκυτοκίνης έγινε δηλαδή. Επίσης, -περισσότερο στους άντρες, λιγότερο στις γυναίκες, πάντως και στους δύο- η μαγική αυτή ορμόνη δρα και κατά τις απιστίας αφού ενισχύει το αίσθημα της στοργής, της ηρεμίας και της υγιούς προσκόλλησης στο σύντροφό μας. Εν ολίγοις, συμβάλει στη διατήρηση της μονογαμίας.
Κι αν θέλουμε κι άλλο, τι κάνουμε;
Σε καλά νέα, δεν είναι μόνο οι γονικές και οι ερωτικές επαφές που προκαλούν αύξηση της μαγικής ορμόνης στον οργανισμό μας. Τη βρίσκουμε και στην αγάπη την αδερφική, τη φιλική, σε ομάδες στις οποίες ανήκουμε, ακόμη και στην επαφή μας με αγνώστους. Είναι σε οποιαδήποτε είδους κοινωνική αλληλεπίδραση, αρκεί αυτή να είναι θετική για εμάς. Οπότε όταν νιώθουμε να ξεμένουμε, έχουμε ένα σκασμό τρόπους να μας προκαλέσουμε λίγη απελευθέρωσή της ακόμα.
Αν είμαστε ζευγαρωτοί, δημιουργούμε ένα ζεστό περιβάλλον στο σπίτι και καθόμαστε με το ζευγάρι μας στον καναπέ. Μιλάμε για τη μέρα μας, για ό,τι μας απασχολεί, ακούγοντας προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Καθώς μιλάμε, διατηρούμε την οπτική επαφή όση περισσότερη ώρα μπορούμε. Εντάξει, σταματάμε λίγο πριν γίνει άβολο. Βρίσκουμε λίγο χρόνο και βγαίνουμε για μια βόλτα παρέα, καλύτερα κάπου με φύση και περπατάμε κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.
Μπορούμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο με τους δικούς μας ανθρώπους, με όλους όσους μας κάνουν χαρούμενους
Τους εκφράζουμε την αγάπη μας. Μπορούμε να τους στείλουμε ένα δώρο. Κι όταν οι μέρες θα είναι καλύτερες θα βρεθούμε από κοντά και θα τους κάνουμε μια μεγάλη αγκαλιά, 10 δευτερόλεπτα τουλάχιστον.
Βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική, αφηνόμαστε στο ρυθμό και χορεύουμε
Παρακολουθούμε μια συγκινητική ταινία κι αν θέλουμε μια πραγματική βόμβα οκυτοκίνης, διαβάζουμε ένα βιβλίο που μας αρέσει. Αυτό μπορεί να αυξήσει την έκκριση έως και 50%. Κάνουμε μασάζ. Η χαλάρωση των μυών αλλά και η παρατεταμένη χρονικά σωματική επαφή αυξάνει την ορμόνη. Εξασκούμαστε στο διαλογισμό ή στη γιόγκα, παίζουμε με τον τετράποδο φίλο μας, και θα έχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Κάνουμε μια φιλανθρωπία
Εκδηλώνουμε τη γενναιοδωρία μας είτε με πράξεις, είτε με χρήματα, είτε με στήριξη στο συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη, χωρίς να μας το ζητήσει. Αν γίνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη αλυσίδα δούναι και λαβείν, θα πήξουμε στην οκυτοκίνη. Εκτός αν προτιμάς τον μπαμπούλα σου, εγώ τον βαρέθηκα για τα καλά.
first published: Νοέ 5, 2020