Αν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ μια κρίση ημικρανίας, τότε ξέρεις καλά πόσο επίπονη και εξουθενωτική μπορεί να είναι. Μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ακόμη και μέρες, δημιουργώντας δυσκολίες στην καθημερινότητά σου. Σε πολλές περιπτώσεις, η ενόχληση είναι τόσο έντονη, που δεν σε αφήνει να ακολουθήσεις το πρόγραμμά σου.
Λανθασμένα πιστεύεται ότι η ημικρανία είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος, όμως αυτό δεν αληθεύει. «Η ημικρανία είναι μια σοβαρή πάθηση, που χρήζει αντιμετώπισης», λέει η ειδικός δρ. Katy Munro. Εκτός από την ενόχληση στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα συμπτώματα, όπως λάμψεις στα μάτια, ναυτία, ακόμη και στομαχόπονο.Υπάρχουν διαφορετικά είδη ημικρανίας, όπως:
Ημικρανία χωρίς αύρα
Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο ημικρανίας και χαρακτηρίζεται από έντονο πονοκέφαλο, ναυτία ή/και εμετό, ευαισθησία στο φως, τους ήχους και τις μυρωδιές.
Εμμηνορροϊκές ημικρανίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του The Migraine Trust, περισσότερες από τις μισές γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες «δείχνουν» ως υπαίτια την περίοδό τους. Οι εμμηνορροϊκές ημικρανίες προκαλούνται εξαιτίας των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών και ειδικότερα λόγω της μείωσης των οιστρογόνων.
Τα 4 στάδια της ημικρανίας
«Η ημικρανία χαρακτηρίζεται από ένα χρονικό φάσμα επιδραστικότητας. Δεν έχει επιπτώσεις μόνο τις ημέρες που τη νιώθεις, αλλά κι εκείνες που προηγούνται, καθώς κι εκείνες που ακολουθούν», εξηγεί η δρ. Munro.
Μια ημικρανία αποτελείται από 4 στάδια, αν και δε την βιώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο:Το προδρομικό στάδιο
Πρόκειται για τα πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν για την κρίση ημικρανίας. Αυτό το στάδιο εμφανίζεται έως και 48 ώρες πριν από μια κρίση και ενδέχεται να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως χασμουρητό, κούραση και λαιμαργία, ειδικά για υδατάνθρακες και σοκολάτα.
Το στάδιο της αύρας
Μόνο το 1/3 των πασχόντων θα περάσει από αυτό το στάδιο, που εμφανίζεται αμέσως πριν από κάθε ημικρανία και διαρκεί έως και 1 ώρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ημικρανίας, μπορεί να περιλαμβάνει οπτικές διαταραχές, μούδιασμα, ζάλη, παράλυση, δυσκολία στην ομιλία και απώλεια μνήμης. «Εκδηλώνεται συνήθως και στα δύο μάτια και σταδιακά εξελίσσεται σε μαυρίλα, ζιγκ-ζαγκ, λάμψεις ή μορφές που επηρεάζουν μέρος ή το σύνολο της όρασης», εξηγεί η δρ. Munro.
Το στάδιο του πόνου
Ο πόνος είναι συνήθως η τελευταία εκδήλωση της κρίσης ημικρανίας και έχει συνήθως τη μορφή πίεσης στον αυχένα ή το κεφάλι. Συχνά, ο πόνος είναι οξύς και μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και μέρες. Αν και ενοχλητικός, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη της ημικρανίας. Χωρίς αυτόν, η διάγνωσή της καθίσταται δύσκολη.
Το στάδιο της ανάρρωσης
Η ανάρρωση από μια κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει μέρες, ακόμη και αφότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Είναι πιθανό να αισθάνεσαι γενικά αδιαθεσία, αδυναμία συγκέντρωσης και να αδυνατείς να διεκπεραιώσεις απλές εργασίες.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ημικρανία είναι γενετική. Ο οργανισμός έχει μια προδιάθεση που κάνει τον εγκέφαλο πιο ευάλωτο στις αλλαγές. Ο παράγοντας που ενεργοποιεί αυτή την ευπάθεια διαφέρει στον καθένα, ενώ ενδέχεται να αλλάζει και κατά τη διάρκεια της ζωής. Πιστεύουμε ότι όταν αθροίζονται ορισμένες αλλαγές, η ευερεθιστότητα του εγκεφάλου ωθείται σε ένα όριο, πέραν του οποίου προκαλεί ημικρανία. Τα ερεθίσματα ποικίλλουν, αλλά οι συχνότερες αιτίες είναι η έλλειψη ύπνου, το χαμηλό σάκχαρο, η μόλυνση από Covid ή ένας τραυματισμός στο κεφάλι.
«Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να αποτρέψεις μια κρίση ημικρανίας», λέει καθησυχαστικά η δρ. Munro. «Συχνά, συνίσταται στους ανθρώπους να μην αντιδράσουν έως ότου η ημικρανία μετατραπεί σε ακραία ενόχληση, όμως πρόκειται για μια πραγματικά κακή συμβουλή. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσεις μια κρίση, τόσο το καλύτερο», αποκαλύπτει.
Μήπως αντιμετωπίζεις υπερβολικό άγχος;
«Η ημικρανία και το άγχος συνδέονται στενά – μοιράζονται παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά», εξηγεί η εγκεκριμένη ψυχολόγος Catherine Hallissey. «Έχουν μια αμφίδρομη σχέση, με το ένα να ενισχύει τον κίνδυνο πρόκλησης του άλλου. Το ψυχοκοινωνικό στρες είναι ένα σύνηθες έναυσμα για κρίσεις ημικρανίας, όπως και για αγχώδεις διαταραχές.
«Τόσο η ημικρανία, όσο και το άγχος έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Επομένως, οι στρατηγικές μείωσης του στρες και διαχείρισης του άγχους θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης των κρίσεων ημικρανίας», προσθέτει.
Τέλος, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν: Δεν χρειάζεται να υποφέρεις σιωπηλά. Επισκέψου έναν γιατρό και ενημερώσου για όλα όσα μπορείς να κάνεις για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις μια κρίση ημικρανίας.