Γνωρίζεις σίγουρα την αίσθηση του να κοιτάς ένα χώρο και να φαίνεται στα μάτια σου τέλειος. Να νιώθεις οτι όλα είναι σωστά τοποθετημένα.
Η Alexa Hampton κέρδισε μια θεμελιώδη γνώση σχετικά με την αρχιτεκτονική, το μέγεθος των χώρων και τη διακόσμηση ενώ ταξιδεύε με τον πατέρα της, τον θρυλικό αμερικανό διακοσμητή Mark Hampton. Αλλά αυτές οι γνώσεις δεν πηγάζουν μόνο από τα βιβλία και τα ταξίδια. Είναι χτισμένες γύρω από τη λειτουργικότητα των κτιρίων. «Εάν ψάξεις γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι, όλα έχουν να κάνουν με το μέγεθος των ανθρώπων», εξηγεί η Hampton. Για παράδειγμα: «Ο λόγος για τον οποίο μου αρέσεi o φωτισμός τοίχου στα πέντε ή έξι πόδια έξι από το έδαφος, είναι επειδή γενικά εκεί είναι τα μάτια μας ” λέει. Η γενική συνέπεια στο ανθρώπινο μέγεθος είχε ως αποτέλεσμα ένα είδος προτύπου σχεδιασμού που υπήρχε μεταξύ γενεών και ηπείρων. Πολλά από τα μαθήματα αναλογίας η Hampton αναφέρει οτι υπάρχουν από την αρχαιότητα. Η κατανόηση της κλασικής διακόσμησης μοιάζει πολύ με την ιδέα ότι οι σύγχρονοι χορευτές πρέπει πρώτα να μάθουν το μπαλέτο – πρόκειται για την κατανόηση των θεμελίων οποιασδήποτε μορφής τέχνης- που σου δίνει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιείς σε νέους συνδυασμούς. “Όπως είπε η Τζούλι Άντριου, μόλις ξέρεις τις νότες, μπορείς να τραγουδήσεις οτιδήποτε”, λέει η Hampton.
Για να ακολουθήσεις και να καταλάβεις αυτές τις παρατηρήσεις, η Hampton προσφέρει μερικές σημειώσεις
Διατήρησε την κλίμακα σταθερή
Όπως είπε η Hampton, όλα βασίζονται στην ανθρώπινη μορφή, ένα πρότυπο που δεν θα αλλάξει, είτε βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο κτήμα είτε σε ένα μικρό διαμέρισμα. Και αξίζει να το θυμάσαι αυτό όταν διακοσμείς. “Δεν πιστεύω στην πραγματικότητα ότι τα έπιπλα πρέπει να αυξηθούν εάν το δωμάτιό σου είναι μεγαλύτερο”, λέει η Hampton. “Θα πρέπει όλα να κλιμακωθούν στο ανθρώπινο σώμα.”
Λάβε υπόψη την πρακτικότητα
Φυσικά, το μέγεθος που βασίζεται στους ανθρώπους είναι εγγενώς λογικό. “Υπάρχει πάντα μια φλέβα πρακτικότητας που διατρέχει ολόκληρη τη διαδικασία”, λέει η Hampton. Αυτή η ιδέα είναι καλή για να επιστρέψεις όταν αισθάνεσαι ανασφάλεια. Τι ύψος πρέπει να είναι οι πάγκοι σου; Πιθανώς ακριβώς πάνω από τη μέση σου, ώστε να μπορείς εύκολα να εργαστείς ενώ στέκεσαι. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι ένα χαλί στην κρεβατοκάμαρά σου; Αρκετά φαρδύ για να μπορείς να βάλεις τα πόδια σου σε αυτό όταν κατεβαίνεις από το κρεβάτι. Πού πρέπει να κρεμάσεις έναν πίνακα; Περίπου στο επίπεδο των ματιών, ώστε να μπορείς να το δείς. Μόλις αρχίσεις να προσεγγίζεις τη διακόσμηση με αυτούς τους όρους, συνειδητοποιείς ότι οι “κανόνες” είναι λιγότερο αυστηρά εμπόδια και περισσότερο λογικές προτάσεις.
Βάλε ποικιλία
“Ένας από τους βασικούς τρόπους που πιστεύω ότι είναι πιο σωστός ως προς την αναλογία, είναι να έχουμε κομμάτια με πολλές διαφορετικές αναλογίες σε ένα δωμάτιο”, λέει η Hampton. “Αν έχεις όλα τα έπιπλα στο ίδιο μέγεθος, δεν υπάρχει ρυθμός, δεν υπάρχει ισορροπία, είναι πολύ στατικό το αποτέλεσμα. “Ωστόσο, συμβουλεύει, το κεντρικό βαρόμετρο πρέπει να είναι – μάντεψε – η ανθρώπινη μορφή. “Μόλις δημιουργήσεις αυτό το πλαίσιο, μπορείς κάνεις τα πάντα”. Αυτό το πλαίσιο, στην πραγματικότητα, είναι που συνδέει κομμάτια μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας.
Σκέψου σε 3D
Όχι μόνο θέλεις αναλογία στην κλίμακα των επίπλων σου, αλλά και στη διάταξή τους. Σε ένα μεγάλο δωμάτιο, χωρίσε το δάπεδο σε τμήματα με χαλιά διαφόρων μεγεθών.
Εξέτασε τη ροή και την κυκλοφορία στο χώρο
Αυτό θα κατευθύνει επίσης τη διακόσμηση ενός δωματίου. “Πρέπει να σκεφτείς τα μοτίβα κυκλοφορίας“, λέει η Hampton. “Πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι από το δωμάτιο προς την πόρτα που πηγαίνει έξω.” Αυτά τα μονοπάτια μπορούν να υπαγορευτούν τόσο από την τοποθέτηση επίπλων όσο και από το περίγραμμα του χαλιού. Εάν διακοσμείς ένα δωμάτιο που συνδέει δύο άλλα δωμάτια, που χρησιμεύει ως ένα είδος μεταβατικού χώρου, βεβαιώσου ότι υπάρχει ένα σαφές μονοπάτι από τη μία πόρτα στην άλλη.
Συνέχισε να μαθαίνεις
Όπως λέει η Hampton, όσο περισσότερο κοιτάζεις το περιβάλλον σου (ή βιβλία και περιοδικά με υπέροχους εσωτερικούς χώρους), τόσο καλύτερα θα καταλάβεις τι λειτουργεί, και τι όχι.
Δες τα παραπάνω ως οδηγό μελέτης. Μόλις τον διαβάσεις, επέστρεψε και δες μερικά από τα αγαπημένα σου κτίρια και χώρους . Απλά μπορεί να σε κάνει να τα δεις κάτω από ένα εντελώς νέο πρίσμα.