Μία τοξική σχέση διακρίνεται με γυμνό μάτι, αρκεί να είσαι πρόθυμη να τη δεις. Υπάρχουν φορές που έχεις ευχηθεί να το έβλεπες νωρίτερα;
Υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ αγάπης και εθισμού. Υπάρχουν πολλές σχέσεις που βασίζονται στην άνεση ή την οικειότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μία τέτοια σχέση δεν μπορεί να είναι
τοξική.
Το ένστικτο σου καταλαβαίνει αν κάτι δεν πάει καλά πια σε μία σχέση. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από το πόσο πρόθυμη είσαι να δεχτείς πως μπορεί κάτι να τελειώσει.
Σίγουρα έχεις βρεθεί σε μία σχέση rollercoaster. Μία σχέση που όλοι γύρω σου έβλεπαν πως είναι τοξική, εκτός από εσάς τους δυο. Ακολουθούν λοιπόν, όσα θα ήθελες να είχες ακούσει τότε ή όσα οφείλεις να πεις σε κάποιον τώρα:
1. Το να είσαι με το ‘λάθος’ άτομο περιέχει περισσότερη μοναξιά, από το να είσαι single
Όταν χωρίζεις, παύεις να αποτελείς κομμάτι κάποιας ένωσης. Ο φόβος της
μοναξιάς λοιπόν, μοιάζει τεράστιος, όσο τοξική και αν νιώθεις πως είναι η σχέση σου. Είναι διαφορετικό το να είσαι single από το να νιώθεις μόνη σου. Το ότι είστε μαζί έξω επίσης, δεν σημαίνει πως νιώθεις γεμάτη. Μπορεί να νιώσεις μεγαλύτερη ηρεμία στο σπίτι σου, βλέποντας τη σειρά, παρά έχοντας συνεχώς στο αυτί σου αρνητικά σχόλια, κριτική, τσακωμό και ζήλια. Αν ταυτίστηκες, συνέχισε να διαβάζεις.
2. Υπολόγισε το ποσοστό ευτυχίας σου σε αυτή τη σχέση
Κάθε σχέση έχει τσακωμούς σίγουρα. Αυτό όμως που πρέπει να “υπολογίσεις” είναι το πόσο ανεπηρέαστη σε αφήνουν αυτοί οι τσακωμοί. Τους λόγους που προκαλούνται και τις αντοχές σου. Δεν χρειάζεται να είσαι 7/7 στα χαρούμενη. Ούτε όμως 2 μέρες χαρούμενη, 5 δυστυχισμένη. Κάπου δεν θα βγουν τα μαθηματικά. Σκέψου λοιπόν αν και για πόσο είσαι διατεθειμένη συναισθηματικά να το συνεχίσεις.
3. Το όχι είναι βασική λέξη
Αν νιώθεις πως η σχέση σου είναι τοξική, η οπισθοχώρηση δεν είναι πάντα η λύση. Όσο κι αν είναι η ενσυναίσθηση κι η κατανόηση είναι βασικά, τόσο είναι και ο σεβασμός. Αν έχεις παρατηρήσει πως υπάρχει έλλειψη σε αυτό το κομμάτι, πρέπει να θέσεις όρια. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι ξεκινώντας να λες κάποια όχι. Έτσι, θα κρίνεις και με βάση την αντίδραση του άλλου πόσο σέβεται τα όρια σου.
4. Μην μπερδεύεις τον ορισμό της αγάπης με τον εθισμό
Έρευνες δείχνουν πόσο πολύ μπερδεύεται ο εθισμός με την αγάπη. Αυτό που νιώθεις αυτή τη στιγμή, σε μία τοξική σχέση μπορεί να μην είναι απαραίτητα έρωτας. Αλλά ένα συναίσθημα ασφάλειας από το οποίο δεν μπορείς να αποκοπείς, γιατί σε φοβίζει το άγνωστο. Σε μία σχέση όπου υπάρχει πραγματική εμπιστοσύνη, δεν θα αμφιβάλλεις για το τι νιώθεις.
5. Αποδέξου τα λάθη σου αλλά μην μένεις σε αυτά
Το να ρίχνεις ευθύνες σε κάποιον άλλο μπορεί να σου στερήσουν ευκαιρίες και χρόνο στον οποίο θα επούλωνες τις πληγές σου. Πολύ συχνά επίσης, φοβάσαι να αντιμετωπίσεις και τη δική σου ευθύνη του να αποδεχτείς το λάθος σου. Είναι ακριβώς το ίδιο με τους καπνιστές. Πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουν, όσο και αν η επιστήμη φωνάζει πως το κάπνισμα είναι θανατηφόρο. Το ίδιο ισχύει και για μία τοξική σχέση. Είναι με άλλα λόγια, τα ψέματα που λέμε στον εαυτό μας για να “κουκουλώσουμε” μία κατάσταση που δεν θέλουμε να αντικρύσουμε κατάματα.
Γνωστική ασυμφωνία λέγεται στην ψυχολογία.
6. Αν πιστεύεις πως δεν θα το ξεπεράσεις ποτέ, θα το κάνεις συντομότερα από όσο νομίζεις
Όταν βρίσκεσαι μέσα σε αυτή την τοξική σχέση ή ακόμη και μετά το χωρισμό, νιώθεις πως έχεις ένα βουνό να διασχίσεις μέχρι να το ξεπεράσεις. Θα υπάρξουν μέρες που το Netflix δεν θα κλείνει, μέρες που δεν θα θες να μιλάς σε κανέναν. Όσο περνά ο καιρός όμως, θα συνειδητοποιήσεις πως ότι και αν έκανες, μία τοξική σχέση είναι δύσκολο να γίνει υγιής. Θα κουραστείς με το να απέχεις από όλους και όλα. Με το να απαγορεύεις στον εαυτό σου να νιώθει καλά με την απόφαση του. Και τότε είναι που θα αρχίσεις να αποδέχεσαι ότι σε κάθε τέλος υπάρχει και μία αρχή. Και πως αξίζεις νέες ευκαιρίες σε αυτό που λέγεται ανθρώπινες σχέσεις.