Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια σήμερα, είναι ριζικά διαφορετικός από ό,τι πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει μια πρωτοποριακή μελέτη.
Το πιθανότερο είναι να σκέφτεσαι τον μεταβολισμό σαν μία φωτιά, που φλέγεται όταν ασκείσαι για να κάψει θερμίδες. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα. Κάποιες θερμίδες καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνεις χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτήσουν τη συνεχή εργασία που κάνουν τα κύτταρα σου.
• Ο μεταβολισμός δεν επιβραδύνεται σημαντικά με την πάροδο της ηλικίας
Για χρόνια , υπήρχε η αντίληψη ότι ο μεταβολισμός σου κορυφώνεται στην εφηβεία και επιβραδύνεται σημαντικά καθώς πλησιάζεις στη μέση ηλικία. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μεταβολισμός κορυφώνεται πολύ νωρίτερα και μειώνεται πολύ αργότερα, και ότι έχει τέσσερα διαφορετικά στάδια.
Από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία του 1, ο μεταβολισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο και ο μεταβολικός ρυθμός ενός μωρού είναι 50% υψηλότερος από αυτόν ενός ενήλικα. Από την ηλικία 1-20 ετών, ο μεταβολισμός πέφτει περίπου 3% εκατό κάθε χρόνο. Στη συνέχεια, από τις ηλικίες 20 -60 ετών, ο μεταβολισμός παραμένει σταθερός.
Μετά την ηλικία των 60 ετών αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται (0,7% τον χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 40 χρόνια, ο μεταβολισμός σου παραμένει σχετικά σταθερός χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.
• Το φύλο δεν επηρεάζει τον βασικό μεταβολισμό
Δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο στον ανδρικό μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες και το σώμα τους αποτελείται από περισσότερο άπαχο μυ και λιγότερο λίπος. Οι μύες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το λίπος, γεγονός που ευθύνεται για τη διαφορά στον μεταβολισμό των αντρών.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνδρες μπορεί να είναι σε θέση να χάσουν ένα κιλό γρηγορότερα από τις γυναίκες.
• Η μυϊκή μάζα έχει σημασία
Οι τύποι κυττάρων που έχεις, επηρεάζουν την ποσότητα εργασίας που κάνουν και την ενέργεια που καίνε. Δηλαδή, ένα κύτταρο στον λιπώδη ιστό, δεν είναι τόσο απασχολημένο όσο ένα κύτταρο στους μύες σου. Αν έχεις πολλή άλιπη μάζα, θα κάψεις θερμίδες πιο αποτελεσματικά από κάποιον που έχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους.
Γι’ αυτό η άσκηση, και ιδιαίτερα η προπόνηση ενδυνάμωσης, για την ανάπτυξη μυών, μπορεί να είναι ευεργετική στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.
Τι αγαπά ο μεταβολισμός σου;
• Να τρως πιο συχνά
Το να περιμένεις μέχρι να πεινάσεις πολύ για να φας το επόμενο γεύμα σου μπορεί να σου φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Βάζει το σώμα σου σε κατάσταση stress, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου. Επίσης, είναι πιο πιθανό να υπερκαταναλώσεις θερμίδες στο επόμενο γεύμα σου.
• Ασκήσου 3 φορές την εβδομάδα
Η άσκηση έχει πολύ θετική επίδραση στον μεταβολισμό. Το να είσαι δραστήριος διατηρεί όλες τις ορμόνες σου σε αρμονία, κάτι που επιτρέπει στον μεταβολισμό σου να επιταχύνεται. Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (ΗΙΙΤ) είναι ιδιαίτερα βοηθητική.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης αναγκάζουν τον εγκέφαλο να απελευθερώνει αυξητική ορμόνη. Αυτή η ορμόνη ενθαρρύνει το σώμα να διασπάσει το λίπος και να χτίσει μύες, και επίσης ενισχύει τη δραστηριότητα όλων των άλλων ορμονών σου.
• Εστίασε στις φυτικές ίνες
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαιτητικών ινών και όλες επηρεάζουν άμεσα πολλές από τις ορμόνες που διέπουν το μεταβολισμό. Η λήψη αρκετών διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών βοηθά στη διατήρηση των οιστρογόνων σταθερά.
Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό του λίπους και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διασπώνται στο νερό και επιβραδύνουν την πέψη, οι αδιάλυτες δεν διασπώνται και σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη/ος .
Επιδίωξε να λαμβάνεις περίπου 28-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από τροφές όπως υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
Μπορείς να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και να πετύχεις απώλεια βάρους;
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την ενίσχυση του μεταβολισμού. Η άσκηση μπορεί να τον ωθήσει λίγο πιο ψηλά, αλλά η ημερήσια ενεργειακή δαπάνη είναι η ίδια.
Ο μεταβολισμός παραμένει σχετικά σταθερός. Όμως για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, η σωστή άσκηση και διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αρκεί να σκεφτείς ότι: καις έναν καθορισμένο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα, αλλά εσύ αποφασίζεις με ποιον τρόπο θα τις κάψεις.
Αν δαπανήσεις αυτές τις θερμίδες στην άσκηση, θα είσαι πολύ πιο υγιείς και θα έχεις λιγότερες φλεγμονές από κάποιον που δεν το κάνει. Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό. Εσύ αποφασίζεις σε ποιες διατροφικές επιλογές θα στραφείς!