Κάθε τόσο, εμφανίζεται στις κοινωνικές πλατφόρμες και από μια καινούρια τάση, που καταφέρνει να απασχολεί και να προβληματίζει. Η νέα τάση που έχει γίνει viral και αφορά στις σχέσεις είναι το orange peel test και υποστηρίζει ότι η ετοιμότητα ενός συντρόφου να ξεφλουδίσει φρούτα για σένα μπορεί να αποκαλύψει τη δύναμη της σχέσης σας. Η Helen Coffey διερευνά αν αυτή η ιδέα αποτελεί ένα αφελές τέχνασμα ή ένα διορατικό εργαλείο για να διαπιστώσεις αν @ σύντροφός σου είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για σένα.

Στο TikTok, όπου οι τάσεις αποκτούν γρήγορα φήμη, η «θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού» προξενεί μια κάποια απορία. Υποστηρίζει, ουσιαστικά ότι @ σύντροφος που αγαπάει θα κάνει εκείνα τα μικροπράγματα που δεν σου αρέσει να κάνεις, όπως, για παράδειγμα, το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υποστηρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες αντικατοπτρίζουν τη συνολική υγεία της σχέσης, υποδεικνύοντας την προθυμία κάποιου να δώσει χαρά στ@ σύντροφό τ@.

Η θεωρία αυτή τράβηξε την προσοχή του κοινού τον Νοέμβριο του 2023 και αύξησε τη δημοτικότητά της πρόσφατα, όταν η Shelby τη δοκίμασε και μοιράστηκε το αποτέλεσμα στο διαδίκτυο. Στο βίντεό της, εκφράζει την επιθυμία της για ένα πορτοκάλι και την απροθυμία της να το ξεφλουδίσει. Η απορριπτική αντίδραση του φίλου της, μαζί με τα σχόλιά του για την ανεξαρτησία και το ότι δεν είναι «δούλος», συγκέντρωσε πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές και ανάμεικτες αντιδράσεις, με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα τους ότι πρόκειται απλώς για μια χιουμοριστική αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορεί ένα τέτοιο τεστ να παρέχει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την υγεία μιας σχέσης και το βάθος της αγάπης ενός συντρόφου; Η ειδική σε θέματα σχέσεων, Kate Mansfield προτείνει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε τέτοιες υπεραπλουστεύσεις. Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει αμοιβαίες προσπάθειες για την ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών του άλλου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία.

Η Jane Parker, μια άλλη ειδικός σχέσεων, θεωρεί αυτό το τεστ πολύ γενικό, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να έχει απήχηση σε όσους εκτιμούν τις «πράξεις εξυπηρέτησης» ως γλώσσα αγάπης, αλλά όχι σε όλους. Η θεωρία των πέντε γλωσσών αγάπης υπογραμμίζει ότι όλοι εκφράζουμε και νιώθουμε την αγάπη με διαφορετικό τρόπο.

Η Mansfield επισημαίνει, βέβαια, ότι η αγνόηση των μικρών αιτημάτων ενός συντρόφου μπορεί να σηματοδοτεί μια ανισόρροπη, ίσως και ανθυγιεινή σχέση. Ωστόσο, δίνει έμφαση στο να εξετάζει κανείς τη γενικότερη εικόνα και να επικοινωνεί ανοιχτά τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Η Parker, από την πλευρά της, σημειώνει ότι αν ένας σύντροφος παραμελεί συστηματικά την ευτυχία σου ή αγνοεί τις ανάγκες σου, αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει. Το να νιώθεις ότι σε εκτιμούν και σε φροντίζουν σε μια σχέση συχνά περιλαμβάνει αυτές τις μικρές χειρονομίες.

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν στη σημασία της επικοινωνίας. Ένας σύντροφος μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του μόλις ενημερωθεί για τη σημασία που έχουν για σένα αυτές οι μικρές πράξεις. Αν, όμως, το γνωρίζει κι εξακολουθεί να αντιδρά αρνητικά, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ανεκπλήρωτες ανάγκες στη σχέση.

Οι δύο γυναίκες υπογραμμίζουν, επιπλέον, ότι η τάση που επικρατεί να δοκιμάζονται οι σύντροφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στην περίπτωση της «θεωρίας της φλούδας πορτοκαλιού», δεν ευνοεί τις υγιείς σχέσεις. Είναι άδικο και δυνητικά επιβλαβές να βασίζεις την υγεία μιας σχέσης σε τέτοια τεστ, προειδοποιούν οι Parker και Mansfield και συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιοίες τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αξιολογείς τη σχέση σου, αλλά να δίνεις έμφαση στην κατανόηση των γλωσσών αγάπης του άλλου.

Επομένως, το «τεστ της φλούδας πορτοκαλιού» μπορεί να έχει κερδίσει την προσοχή του διαδικτυακού κοινού, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του ως βαρόμετρο σχέσης είναι αμφισβητήσιμη. Η οικοδόμηση μιας σχέσης θα πρέπει να βασίζεται στη συνολική κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοιχτή επικοινωνία.