Η χρονιά αυτή ήταν διαφορετική. Κυρίως επειδή οι βασικοί τομείς της ευεξίας σου διαταράχθηκαν απότομα. Μπορείς φέτος να τις προστατεύσεις θέτοντας όρια;
Η έννοια της ευεξίας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα από τη σωματική υγεία σου. Υπάρχει επίσης η ψυχική, η κοινωνική, η πνευματική, η διανοητική, η εργασιακή αλλά και η οικονομική. Και συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν υποχρεώθηκες να διακόψεις την εργασία σου εν μέσω πανδημίας, ενδεχομένως αντιμετώπισες θέματα τόσο στο κομμάτι της οικονομικής/εργασιακής ευεξίας όσο και της ψυχικής.
Όπως καταλαβαίνεις, οφείλεις να αξιοποιήσεις αυτές τις διαφορετικές διαστάσεις ευεξίας θέτοντας συγκεκριμένα όρια. Έτσι, με τον ερχομό της νέας χρονιάς, να καταφέρεις να ισορροπήσεις τα συναισθήματα αλλά και τη δράση σου.
Σωματική ευεξία
Το πρώτο ,πιο εμφανές κομμάτι της ευεξίας σου είναι το σωματικό. Τα σωματικά όρια για παράδειγμα εν μέσω πανδημίας, μπορεί να περιλαμβάνουν το να αποφεύγεις την πολύ κοντινή επαφή με άλλους. Το να θέλεις για παράδειγμα, να διατηρείς τις αποστάσεις σου αν νιώθεις ανασφάλεια σε σχέση με το συνωστισμό ή με τις πιθανές χειραψίες. Δεν θα σε παρεξηγήσουν. είναι κάτι το οποίο νιώθεις υποχρέωση να το κάνεις για να προστατέψεις τόσο εκείνους όσο και σένα.
Κοινωνική ευεξία
Παρόλο που βρίσκεσαι σε καραντίνα και περνάς αρκετές ώρες σπίτι, δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι προσκολλημένη στα gadget σου μιλώντας με τους φίλους/οικείους σου. Μερικές φορές, μπορεί απλά να χρειάζεσαι ένα break από αυτό. Μείνε off line αν νιώθεις πως το χρειάζεσαι κάποιες ώρες την ημέρα. Αν δεν είσαι προετοιμασμένος για κάθε videocall που ξαφνικά προκύπτει, όρισε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέλος, φρόντισε το περιβάλλον γύρω σου να σου δημιουργεί ασφάλεια. Πες στο συγκάτοικο σου να πλύνει τα πιάτα αν νιώθεις πως μόνο εσύ το κάνεις. Η περίοδος αυτή φέρνει εντάσεις, οπότε καλύτερα να δρας πριν από αυτές.
Συναισθηματική ευεξία
Το συναισθηματικό κομμάτι μπορεί εύκολα να “καταπατηθεί” σε έντονες περιόδους. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα του και το πως θα τα διαχειριστεί προκειμένου να απελευθερωθεί από ότι τον εμποδίζει να τα εκφράσει. Αυτό σημαίνει πως αν αυτή τη στιγμή περνάει κάποιος δικός σου δύσκολα, ναι μεν οφείλεις να του σταθείς αλλά ως το σημείο που βλέπεις ότι μπορείς να βοηθήσεις. Θυμήσου πως είσαι φίλος/η και όχι σάκος του μποξ. Από εκεί και έπειτα, πρέπει να έχεις υπόψη σου και το πόσο εσύ παίρνεις μέσα σου αυτά που σου εμπιστεύεται ο φίλος σου ή κατά πόσο μπορείς τελικά να τον “γιατρέψεις” από όσα σκέφτεται.
Πνευματική ευεξία
Οι σκέψεις σου σε καθοδηγούν σε μεγάλο βαθμό σε όλη σου τη ζωή. Φρόντισε λοιπόν, να είναι ποιοτικές και να μην τις αφήνεις να “ξεραίνονται”. Κάνε λοιπόν μια ανασκόπηση των πεποιθήσεων σου, των αντιλήψεων σου πάνω σε μία γκάμα θεμάτων. Με αυτό τον τρόπο, θα νιώθεις πως έχεις μία πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι ζητάς από τη ζωή ή και τους γύρω σου, χτίζοντας μία πιο δυναμική προσωπικότητα που θα έχει άποψη και δεν θα περιμένει τους άλλους να της δώσουν ταυτότητα.
Διανοητική ευεξία
Το διανοητικό κομμάτι έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το σεβασμό που δείχνεις απέναντι στα επιτεύγματα των γύρω σου αλλά και στην έμφυτη περιέργεια ή ενδιαφέροντα τους. Για παράδειγμα, σκέψου να έχεις κατακτήσει έναν τίτλο σπουδών και κάποιος να τον ακύρωνε μόνο με τα λόγια του, με την έννοια πως δεν είσαι αντάξιος να τον εξασκείς. Τα όρια σε αυτό το κομμάτι έχουν να κάνουν με το ότι δεν θα δεχτείς το να μειώνεσαι από άλλους ενώ όσα έχεις πετύχει, έχουν γίνει με προσπάθεια η οποία δεν αμφισβητείται.
Οικονομική ευεξία
Αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τη σχέση σου με τα οικονομικά σου. Πώς δηλαδή τα διαχειρίζεσαι και σε τι δίνεις προτεραιότητα. Είναι σημαντικό το να είσαι συνεπής με τις υποχρεώσεις σου και τις οικονομίες σου αλλά οφείλεις που και που να αγοράζεις κάτι που σε ευχαριστεί. Από την άλλη, αν παρατηρείς πως ξοδεύεις περισσότερα άσκοπα παρά συνετά, κάνε ένα προγραμματισμό και αναθεώρησε τις οικονομικές σου επιλογές από το 2021.
Εργασιακή ευεξία
Η δουλειά σου είναι σημαντική αλλά πρέπει να την ισορροπείς, ειδικά σε μία τέτοια ιδιαίτερη περίοδο. Τα όρια που θα θέσεις στην εργασιακή σου καθημερινότητα διαφέρουν ανάλογα και με τη δουλειά σου. Αν για παράδειγμα, δουλεύεις από το σπίτι, τήρησε το ότι θα αποσυνδέεσαι την ώρα που σχολάς. Αν είσαι στην πρώτη γραμμή ως γιατρός ή νοσοκόμος/α, προσπάθησε να μην περνάς το χρόνο του διαλείμματος σου απαντώντας σε ερωτήσεις περί covid-19, αν απλώς θέλεις να φας το μεσημεριανό σου.