Αν ρωτήσεις τη Nefeli Meg πως προσδιορίζει τον εαυτό της επαγγελματικά θα σου πει χωρίς σκέψη: content creator και χωρίς να πάρει ανάσα θα προσθέσει: και podcaster.
Η δικηγόρος πίσω από το podcast Μπούκλα99 μοιράζεται μαζί μας στοιχεία από τη γνήσια πλευρά της προσωπικότητάς της, περιγράφει ως αυθεντικές στιγμές εκείνες που γελάει δυνατά και αβίαστα, ειδικά όταν δεν τη βλέπει ή δεν την ακούει κάποιος και μας αναλύει την αξία της ενσυναίσθησης για μία κοινωνία περισσότερο αυθεντική.
Ποιο κομμάτι σου θεωρείς το πιο γνήσιο απ’ όλα;
Νομίζω το γεγονός ότι διακωμωδώ πάρα πολύ τον εαυτό μου και δεν έχω πρόβλημα να είμαι ο κλόουν της καθημερινότητάς μου, να με ξεφτιλίζω δημόσια, για πράγματα που μπορεί, παλιά πριν ασχοληθώ με τα social media, να μην παραδεχόμουν στον ίδιο μου τον εαυτό.
Σε μια εποχή που κυριαρχεί η υποκρισία, τι σε κάνει να παραμένεις αυθεντικός;
Έχω σταματήσει να αλλοιώνω τον εαυτό μου για να αρέσω είτε αυτό αφορά ερωτικές και φιλικές σχέσεις είτε τον κόσμο στα social media. Αγαπώ παρά πολύ τον εαυτό μου για να τον παρουσιάσω ως κάτι που δεν είναι -και πραγματικά σε όποιον αρέσει, δεν είμαι Nutella για να αρέσω σε όλους και είμαι okay με αυτό.
Ποιο κομμάτι είναι πραγματικά γνήσιο μέσα στη δική σου καθημερινότητα;
Είναι γνήσιοι οι γείτονες που έχω μεσοτοιχία, η παρέα που κάνω μαζί τους, γενικότερα η ανθρώπινη επαφή σε φιλικό επίπεδο, η οποία δεν έχει -σε σχέση δηλαδή με τις ερωτικές επαφές- αυτό το στρατηγικό που έχουν αποκτήσει οι ερωτικές επαφές, είναι αυθόρμητες δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, μπορείς να εξελίξεις μια φιλία να την κάνεις καλύτερη, δεν χρειάζεται να κρύβεσαι, δεν χρειάζεται να προσποιείσαι -όπως κάνουμε πλέον στα ερωτικά μας γιατί αν δείξουμε τα συναισθήματά μας είμαστε ευάλωτοι και μας παρατάνε. Αυτό είναι το πιο γνήσιο και το πιο αυθεντικό μέσα στην καθημερινότητα, να μπορώ να έχω φίλους και να μοιράζομαι στιγμές.
Τι θα μπορούσε να κάνει την κοινωνία μας λίγο πιο αυθεντική;
Η ενσυναίσθηση, αν και αυτό είναι μια πολύ βαριά λέξη, που ακαδημαϊκή σημασία έχει και μόνο -είναι για τα σχολεία.. Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να σκεφτούμε αν τα λόγια που λέμε σε κάποιον ή οι πράξεις που κάνουμε τι επίπτωση θα έχουν αυτά στον ψυχισμό του και στη δική του την καθημερινότητα. Λέμε πράγματα αβίαστα, χωρίς να τα σκεφτόμαστε, μιλάμε και παίρνουμε ζωές, είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Νομίζω όσο περισσότερο είσαι ανοιχτός σε διαφορετικά πράγματα από τα πιστεύω σου, τόσο πιο εύκολα κατανοείς πράγματα εκτός εαυτού και κάνεις κάτι γι’ αυτό.
Νιώθεις ότι τονώνεις την αυθεντικότητα σου όταν…
Όταν γελάω χωρίς να σκέφτομαι αν με βλέπει/με ακούει κάποιος, όσο πιο δυνατό γέλιο μου βγαίνει τόσο πιο αυθεντική νιώθω.
Στον χώρο σου είναι προτέρημα να είσαι αυθεντικός ή όχι;
Δεν θα το έλεγα, γιατί ξέρω πολλούς content creators που προσποιούνται μια περσόνα, μόνο και μόνο για να κερδίσουν engagement, και πολλούς ανθρώπους γνώρισα μέσα από αυτόν τον χώρο που είναι διαφορετικοί στα βίντεο, στα social, και ήταν η μέρα με τη νύχτα στο face to face κομμάτι. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι προτέρημα. Είναι αν το έχεις ή αν δες το έχεις. Προτέρημα με την έννοια ότι όταν θα σε γνωρίσει ο κόσμος από κοντά και δεν θα είσαι αυτό που βγάζεις ότι είσαι, εκεί θα χάσεις.
Αντέχει η κοινωνία τους αυθεντικούς ανθρώπους;
Νομίζω κρυφά τους θαυμάζει, αλλά θεωρώ ότι το αισθάνεται σαν απειλή γιατί για πολλούς λόγους η αυθεντικότητα είναι κάτι που σκοτώνεται όταν βρίσκεται κάπου, με φωτεινές εξαιρέσεις βέβαια, αλλά όλα έχουν ένα μπούσουλα και μένα αυτό δεν μ αρέσει καθόλου. Δηλαδή, απεχθάνομαι όταν και όσες φορές μου έχουν ζητήσει να κάνω πράγματα που δεν είναι ο εαυτός μου, μόνο και μόνο επειδή έτσι πρέπει και έτσι γίνεται. Όταν το κάνω φαίνεται ότι το κάνω καταναγκαστικά και ότι δεν βγαίνει από μέσα μου. Γι’ αυτό κι εάν ασχολείσαι είσαι αφεντικό του εαυτού σου και μπορείς να κανείς ό,τι θέλεις χωρίς να σε ενδιαφέρει τι θα πει η κοινωνία. Γιατί όταν έχεις ένα δικό σου κοινό δεν σε ενδιαφέρει η ευρύτερη γνώμη της κοινωνίας.
Τελικά, τι σημαίνει για σένα η «αυθεντικότητα»;
Το να κάνεις πράγματα, να λες πράγματα χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες αυτών που κάνεις και αυτών που λες. Αυτό βέβαια είναι αντιφατικό που λέω, διότι ένα κακό της κοινωνίας είναι να μην μας ενδιαφέρει πως οι άλλοι θα πάρουν αυτά που λέμε, αλλά δεν το λέω με αυτή την έννοια, αλλά δεν λέω ούτε να βρίσεις κάποιον, ούτε να προσβάλεις κάποιον. Θα δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: γουστάρω εγώ κάποιον; Ε.. θέλω να του το δείξω. Δηλαδή ποιο είναι το νόημα να προσπαθώ να το παίξω στρατηγικά απαντώντας σε ένα μήνυμα μετά από 3 ώρες μετά από 2 ώρες. Ε, μόνο και μόνο επειδή έτσι πρέπει να γίνεται για να μην τρομάξει ο άνθρωπος. Κατάλαβες τι εννοώ; Αυθεντικότητα είναι να ζεις το συναίσθημα που αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή, χωρίς να το υπέρ αναλύεις και χωρίς να μπαίνεις στη σκέψη του άλλου και πώς θα το πάρει, και τι θα γίνει.
Φωτογραφία: Ραφαήλ Φωτόπουλος
Το outfit της Νεφέλης είναι adidas Originals.
#adidasOriginals #1000Originals #adidasgr