Όταν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει μόνο του απευθύνεται σε έναν ειδικό. Τα τελευταία χρόνια η πρακτική αυτή έχει γίνει ακόμα πιο διαδεδομένη αφού όλο και περισσότερα ζευγάρια την επιλέγουν. Είναι όμως πράγματι αποτελεσματική; Η ψυχολόγος Δέσποινα Δριβάκου, η οποία ασκεί τη θεραπεία ζεύγους, μας λύνει όλες τις απορίες που έχουμε σχετικά με το θέμα.
Τα ζευγάρια να αναζητούν τρόπο επίλυσης των δυσκολιών τους με τη βοήθεια ενός ειδικού
Είναι σύνηθες στις μέρες μας, τα ζευγάρια να αναζητούν τρόπο επίλυσης των δυσκολιών τους στην επικοινωνία κάνοντας μια επίσκεψη σε κάποιο επαγγελματία σύμβουλο σχέσεων. Εκεί επιζητούν την λύση για τους καυγάδες και τις συγκρούσεις. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την ανάγκη ποικίλουν. Ωστόσο, συνήθως είναι διακριτό ότι στο ζευγάρι υπάρχει ένας ο οποίος φαίνεται να επιζητά περισσότερη προσοχή και κατανόηση και ένας που αποσύρεται και απομακρύνεται από την επικοινωνία θεωρώντας ότι έχει δοκιμάσει τα πάντα μέσα στη σχέση και έχουν όλα αποτύχει. Ο τελευταίος μάλιστα, πολλές φορές φοβάται πως μέσα από τη θεραπεία θα λάβει ξανά αρνητική κριτική.
Η θεραπεία ζεύγους προϋποθέτει την από κοινού συνάντηση του ζεύγους στο γραφείο του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει την εξατομικευμένη συνάντηση με τον θεραπευτή που έχουν επιλέξει, αν κριθεί απαραίτητο για την βελτίωση της επικοινωνίας του ζευγαριού . Πολύ συχνά κάποιος από τους δύο επιζητά επιπλέον χρόνο για θεραπεία. Κρίνεται από το πλαίσιο της θεραπείας αν θα αναλάβει ο ίδιος θεραπευτής τη διαδικασία αυτή.
Αν ο ένας από τους δύο δεν θέλει να απευθυνθεί σε ειδικό τότε δεν μπορεί να υπάρξει θεραπεία ζεύγους
Κανείς δεν μπορεί να υποβάλει σε θεραπεία κάποιον που δεν θέλει. Χρειάζεται κίνητρο για αλλαγή ώστε να συμβεί αυτό. Ωστόσο, αν επιθυμεί κάποιος από τους δύο να δει κάποιον θεραπευτή μπαίνει σε ατομική θεραπευτική διαδικασία. Είναι πολύ πιθανό πως η αλλαγή που θα επιφέρει η ατομική θεραπευτική διαδικασία, θα προκαλέσει αλλαγή και στον τρόπο διάδρασης των δύο.
Στην αρχή της θεραπευτικής διαδικασίας ορίζονται οι κοινοί στόχοι και το «συμβόλαιο» της θεραπευτικής σχέσης
Και τα δύο άτομα πρέπει να έχουν έναν κοινό στόχο για να λειτουργήσει η θεραπεία και αυτός ορίζεται από την αρχή. Αν ο ένας θέλει να υπάρξει επανασύνδεση και ο άλλος θέλει να χωρίσει, δεν μπορούν να δουλέψουν μαζί προς μία κοινή κατεύθυνση. Πρέπει λοιπόν να είναι πολύ σαφές ότι και τα δύο άτομα συμφωνούν για το προς τα που κατευθύνονται. Αν ο στόχος αυτός διαφοροποιηθεί στην πορεία των συναντήσεων, χρειάζεται να υπάρξει επαναπροσδιορισμός του στόχου ώστε να είναι σίγουρο πως είναι κοινός. Αυτό έγκειται στην εμπειρία και ικανότητα του θεραπευτή.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα ζευγάρι θα απευθυνθεί σε ειδικό
Οι αιτίες που ένα ζευγάρι φτάνει να διαπραγματεύεται την πορεία της σχέσης, πιθανά να έχει επηρεαστεί από την παρουσία κάποιου τρίτου προσώπου. Αυτό το γεγονός τραυματίζει βαθιά τη σχέση. Ακόμα, λόγοι διαχείρισης της εξ αποστάσεως σχέσης, ο έλεγχος και η ζήλεια καθώς και θέματα διαπαιδαγώγησης ή η γέννηση παιδιού είναι επίσης σοβαροί λόγοι που θα κάνουν το ζευγάρι να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Τέλος η εμπλοκή άλλων ατόμων στη σχέση, όπως τα πεθερικά, η χρήση ουσιών, τα προβλήματα στο σεξ αλλά και διάφορες ψυχικές νόσοι είναι επίσης σημαντικά.
Ο χρόνος που πιθανά θα χρειαστεί το ζευγάρι να αισθανθεί ανακούφιση από τα προβλήματα του εξαρτάται από τους ίδιους
Ο κάθε ένας είναι μοναδικός και χρειάζεται το δικό του ρυθμό ώστε να εμπιστευθεί και να ανοιχθεί. Η εγκατάσταση της θεραπευτικής σχέσης με τον θεραπευτή κρίνεται απαραίτητη. Από την πρώτη όμως κιόλας συνεδρία , υπάρχει αλλαγή. Τα μοντέλα θεραπείας που εφαρμόζω στα ζευγάρια που με επισκέπτονται είναι το EFT(συναισθηματικά εστιασμένη θεραπεία), Developmental couple Therapy και Συστημική θεραπεία. Κάθε ζευγάρι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ανάγκες. Η φροντίδα της σχέσης είναι απαραίτητη και κρίνεται αναγκαία κυρίως στις μακροχρόνιες σχέσεις.
Δέσποινα Δριβάκου – Ψυχολόγος, Msc, Phd.c Συστημική /Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Εγνατίας 116, Θεσσαλονίκη, 54622, 2314013913 Facebook | Instagram | site: Δέσποινα Δριβάκου