countergirlsavoirville

Ήρθε η ώρα να βγεις στην αγορά εργασίας και να ψάξεις για δουλειά. Είτε για επιπλέον χρήματα είτε για βιοποριστικούς λόγους. Στέλνεις το βιογραφικό σου, μα δεν χτυπάει το τηλέφωνο και σε πνίγει το παράπονο (το σταματάω εδώ). Η ανάγκη, λοιπόν, σε οδηγεί στο να αναζητήσεις κάτι άλλο. Ανεξάρτητα από τη μόρφωση και τις σπουδές, οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στις ίδιες λύσεις.

Πωλητής/πωλήτρια ρούχων

Φαντάζεσαι τη ζωή σου μέσα στη μόδα, να δοκιμάζεις όλα τα ρούχα. Στη πραγματικότητα γίνεσαι αυτό που πάντα μισούσες. Η κοπέλα που ακολουθεί τον πελάτη γιατί σε παρακολουθεί η υπεύθυνη του καταστήματος. Έχεις πάντα στο μυαλό σου τη φράση που θα μισήσεις όσο καμία: «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο». Όσο κι αν σε εκνευρίζει, όσο κι αν είναι παράξενος και παραπονιέται για τις τιμές, εσύ πρέπει να παραμείνεις χαμογελαστή. Έχε κατά νου ότι πλέον δουλειά της πωλήτριας δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση των πελατών. Ασχολείται με τις παραγγελίες, τις παραλαβές ή ακόμα και με την καθαριότητα του μαγαζιού.

Πλεονεκτήματα: Δουλεύεις σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και συναναστρέφεσαι με πολύ κόσμο.

Μειονεκτήματα: Η ορθοστασία και το ωράριο. Στις μεγάλες αλυσίδες εργάζονται συνήθως πενθήμερο με μία μέρα ρεπό αλλά σχεδόν παντού υπάρχουν υπερωρίες. Εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου δουλεύεις ώρες καταστημάτων.

Μισθός: Βασικός, ανάλογα με την ηλικία και την προϋπηρεσία, με κάποιες επιπλέον αποδοχές για τις υπερωρίες (αν είσαι τυχερή) ή όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές. Στα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, υπάρχουν bonus επίτευξης.

Delivery

Ο άνθρωπος που αγαπούν και ταυτόχρονα μισούν όλοι. Για να κάνεις αυτή τη δουλειά, ζητάνε συνήθως να έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο. Να προσθέσω ότι από αυτό το επάγγελμα θα έπρεπε να απέχουν όσοι ήταν πρόσκοποι μικροί (προσοχή στους κόμπους παιδιά!). Θεωρητικά θα έπρεπε να σε αγαπούν οι πελάτες. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να είσαι πιο γρήγορος κι από τον ήχο, στη διανομή αλλά και στην εξυπηρέτηση. Φαντάζει εύκολο επάγγελμα αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να γυρίζεις όλη την πόλη με ένα δίκυκλο με βροχή, χιόνι, χαλάζι ή και 40 βαθμούς, και να ψάχνεις τη διεύθυνση, πάντα υπό τον φόβο της καθυστέρησης.

Πλεονεκτήματα: Κερδίζεις επιπλέον χρήματα από τα tips.

Μειονεκτήματα: Δουλεύεις υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Μισθός: Ο μισθός είναι συνήθως ο βασικός αλλά υπάρχουν πάντα τα tips που ανεβάζουν αρκετά τις αποδοχές.

Διανομή φυλλαδίων

Διαβάζεις στην αγγελία «υπεύθυνος μάρκετινγκ». Στέλνεις βιογραφικό και σε παίρνουν για συνέντευξη. Πού να’ ξερες; Τι; Δεν είναι μάρκετινγκ το να μοιράζεις φυλλάδια; Οι περισσότεροι εργοδότες ζητούν να έχεις μεταφορικό μέσο… είναι πολλά τα φυλλάδια και πρέπει να τα μεταφέρεις. Σου υποδεικνύουν κάποια μέρη που έχει περισσότερη κίνηση, όπως μετρό ή πεζόδρομοι, ή πηγαίνεις door to door.

Πλεονεκτήματα: Δεν έχεις κάποιον ανώτερο να σε επιβλέπει συνεχώς. Μπορείς να δουλέψεις ακόμα και φορώντας ακουστικά και ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική.

Μειονεκτήματα: Πέραν της ορθοστασίας, δουλεύεις κι εσύ στον δρόμο ανεξαρτήτως καιρού. Επίσης, δεν είναι μόνιμη απασχόληση. Μπορεί να δουλέψεις ορισμένες μέρες μέσα στο μήνα.

Μισθός: Στις περισσότερες περιπτώσεις πληρώνεσαι ανάλογα με τις ώρες που θα εργαστείς, με την τιμή της ώρας να κυμαίνεται -περίπου- στα 3€.

Τηλεφωνικό κέντρο

Είναι αυτοί που σε βομβαρδίζουν καθημερινά με κλήσεις. Το 50% των Ελλήνων τους μισεί. Το άλλο 50% είναι τηλεφωνητές. Θα έχεις παρατηρήσει κι εσύ ότι οι περισσότερες αγγελίες έχουν να κάνουν με τηλεφωνικά κέντρα που προωθούν προϊόντα, εξυπηρετούν καταναλωτές ή τους ενημερώνουν για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πολλοί νομίζουν ότι είναι μια εύκολη δουλειά, αλλά από αυτούς που θα επιλεχθούν, ελάχιστοι θα αντέξουν και θα παραμείνουν. Υψηλοί στόχοι και συνεχής έλεγχος από τους ανωτέρους είναι λίγα από αυτά που θα σε ταλαιπωρήσουν όταν δουλεύεις ως τηλεφωνητής.

Πλεονεκτήματα: Είναι δουλειά γραφείου χωρίς σωματική κόπωση.

Μειονεκτήματα: για όποιο λόγο και να καλείς, θα έρθεις αντιμέτωπος με την αντίδραση του καταναλωτή, είτε έχει δίκιο είτε όχι. Λόγω των υψηλών απαιτήσεων, υπάρχει συνεχής πίεση για περισσότερη απόδοση.

Μισθός: Συνήθως ο βασικός ανάλογα με τις ώρες απασχόλησης. Μπορείς να αυξήσεις τις απολαβές σου με τα bonus που υπάρχουν αν είσαι αρκετά αποδοτικός.

Λουίζα Μπουλούτα