Θα λέγαμε πως οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Είναι αυτοί που περιμένουν πώς και πώς να έρθει η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και εκείνοι που κάνουν skip αυτήν την ημέρα και πάνε κατευθείαν στην Τσικνοπέμπτη. Και όχι άδικα αφού ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθείς με φίλους και συγγενείς, να μαγειρέψετε μαζί και να περάσετε κάποιες όμορφες στιγμές.
Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία και φέτος είναι η δική σου σειρά να οργανώσεις μια βραδιά μπάρμπεκιου στο σπίτι ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα. Να μάθεις δηλαδή όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να οργανώσεις το τέλειο μπάρμπεκιου και να μείνουν όλοι οι καλεσμένοι σου -ακόμα και οι πιο απαιτητικοί- απόλυτα ικανοποιημένοι!
Η σωστή ψησταριά
Αρχικά, εάν δεν έχεις ήδη, πρέπει να επενδύσεις στη σωστή ψησταριά. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ψησταριά με κάρβουνα, με πέλετ, με υγραέριο ή ηλεκτρική, ανάλογα με το γούστο και τις ανάγκες σου.
Πιθανότατα μέσα στις 4 παρακάτω δικές μας επιλογές θα βρεις την ιδανική για εσένα!
Η προετοιμασία και το ψήσιμο
Ανάλογα με το είδος της ψησταριάς, αντίστοιχο αποτέλεσμα θα έχει και το ψήσιμο του φαγητού. Πολλοί υποστηρίζουν πως το κάρβουνο από φυσικό ξύλο είναι το καλύτερο γιατί παίρνει τέλεια γεύση το φαγητό. Μία καλή επιλογή σε υλικό καύσης είναι οι μπρικέτες αφού έχουν την ικανότητα να κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του BBQ, περίπου μέχρι και 3 ώρες, οπότε το αποτέλεσμα στο ψήσιμο είναι πιο σωστό.
Και επειδή όπως είναι γνωστό η αρχή είναι το ήμισυ του παντός εδώ θα δεις αναλυτικά το πώς θα ανάψεις την ψησταριά σου, ανάλογα με τον τύπο της.
Όσο αφορά την προθέρμανση της ψησταριάς, αν χρησιμοποιήσεις ψησταριά με κάρβουνα θα χρειαστεί να περιμένεις περίπου 20’-30’ μέχρι να φτάσει το κάρβουνο στη σωστή θερμοκρασία. Οι μπρικέτες χρειάζονται περίπου 20’. Και τα δύο ανάβουν εύκολα είτε με κάποιο ηλεκτρικό προσάναμμα, είτε με εκκινητή καρβούνων. Αν όμως πρόκειται να χρησιμοποιήσεις ψησταριά υγραερίου ή ηλεκτρική ψησταριά, αρκούν 10’ για να προθερμανθεί πλήρως.
Σχετικά με το ψήσιμο πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως τα λεπτά κομμάτια κρέατος πρέπει να ψήνονται γρήγορα και άμεσα σε υψηλή θερμοκρασία. Τα πιο ευαίσθητα φαγητά πρέπει να ψήνονται σε μεσαία θερμοκρασία. Και τέλος, τα μεγάλα κομμάτια κρέατος και το ολόκληρο κοτόπουλο πρέπει να ψήνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Τips για το τέλειο ψήσιμο
- Μη γυρίζεις συνέχεια το φαγητό
Όταν γυρίζεις συνέχεις το φαγητό είναι πολύ πιθανό να το κάνει σκληρό και στεγνό. Ιδανικά προσπάθησε να το γυρίσεις μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να πετύχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
- Άσε το καπάκι κλειστό
Για να μπορέσει η ψησταριά να έχει πιο έντονη θερμότητα ή να διατηρείται σταθερή καλό είναι να έχεις το καπάκι συνέχεια κλειστό. Σε όποια ψησταριά και αν ψήνεις, σε όποια θερμότητα και με όποια μέθοδο, το μυστικό για ένα τρυφερό και ζουμερό κρέας είναι το κλειστό καπάκι!
Τα απαραίτητα εργαλεία
Όπως καταλαβαίνεις δεν φτάνει μόνο η ψησταριά για το τέλειο ψήσιμο αλλά πρέπει να διαθέτεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Οπότε προμηθεύσου με τσιμπίδες, σπάτουλες και πιρούνες για να κάνουν το γύρισμα του φαγητού παιχνιδάκι. Επίσης, χρειάζεσαι σίγουρα μια ποδιά και γάντια για να προστατέψεις τα χέρια σου καθώς και μια βούρτσα για το καθάρισμα στο τέλος.
Καθάρισμα ψησταριάς
Και αφού το ψήσιμο έχει τελειώσει, έχετε απολαύσει το υπέροχο φαγητό και όλοι σιγά-σιγά αποχωρούν, μένει σε εσένα το πιο βαρετό κομμάτι: το καθάρισμα! Αν θες η ψησταριά σου να συνεχίσει να λειτουργεί άψογα όμως πρέπει να την κρατήσεις σε καλή κατάσταση καθαρίζοντάς την καλά μετά από κάθε ψήσιμο.
Ευτυχώς για εσένα οι ψησταριές Weber καθαρίζονται σχεδόν μόνες τους. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις προθερμάνεις σε υψηλή θερμότητα μέχρι να καούν τα υπολείμματα των φαγητών. Ό,τι απομένει μπορεί στη συνέχεια να απομακρυνθεί εύκολα από τη σχάρα μαγειρέματος, όταν είναι ακόμα ζεστή, χρησιμοποιώντας τις ειδικά σχεδιασμένες βούρτσες.
Τέλος, φρόντισε να πετάξεις όλα τα κατάλοιπα του ψησίματος σε ασφαλές μέρος έτσι ώστε να μη μολύνεις ή δημιουργήσεις εστίες πυρκαγιάς.
Τώρα ξέρεις όλα τα tips για το τέλειο μπάρμπεκιου και μπορείς πια να θεωρείς τον εαυτό σου μάστερ του ψησίματος!