Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι αδύνατον να ελέγξεις τα θέλω και τις επιθυμίες του άλλου. Έτσι, αρκετές φορές βρίσκεσαι στη δύσκολη – και συνηθισμένη για την εποχή μας- θέση εσύ να θέλεις σχέση από εκείνον, αλλά αυτός να μη θέλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία-δέσμευση. Τα πράγματα είναι δύσκολο να αλλάξουν, δεν μπορείς να του επιβάλεις την επιθυμία σου για σχέση αλλά ούτε αυτός τη δίκη του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση:
1. Δεν έκανες κάτι λάθος
Η απογοήτευση είναι το πρώτο συναίσθημα που θα αντιμετωπίσεις σε αυτή την κατάσταση, ειδικά αν δεν ήσουν προετοιμασμένη γι’ αυτή την εξέλιξη. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι δεν έκανες κάποιο λάθος. Πολύ πιθανόν ο τύπος εξ ’αρχής να μην ήθελε να δημιουργήσει κάποιο δεσμό με οποιαδήποτε. Περνάει τη φάση «no strings attached» και πάει λέγοντας. Δεν ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό αφού ήταν προαποφασισμένο από εκείνον. Απλά δεν είστε στην ίδια φάση, δεν είστε «συμβατοί» κι αυτό είναι οκ. Δε θέλουμε τα ίδια πράγματα με όλους.
2. Official #not
Μπορεί η λύση να είναι κάπου στη μέση. Έχετε σχέση που δεν είναι official. Είναι όμως μια μορφή σχέσης, έστω κι αν περιορίζεται μόνο στη σωματική επαφή. Δεν είναι κακό εφόσον περνάς καλά, είσαι συμφιλιωμένη με τον εαυτό σου και με αυτό που έχετε. Να θυμάσαι: μπαίνεις σε αυτό με δίκη σου ευθύνη και απόλυτα συνειδητοποιημένη. Πρέπει να δοκιμάσεις αυτό τον τύπο σχέσης μόνο αν είσαι διατεθειμένη να βάλεις λίγο στην άκρη τα συναισθήματα σου και την επιθυμία σου για μια κανονική σχέση (με περισσότερες δεσμεύσεις).
3. Do not break the rules
Ένα καθοριστικό σημείο της «σχέση» σας είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. Γιατί υπάρχουν κανόνες και πολύ σημαντικοί μάλιστα. Ο βασικότερος είναι η ελευθερία. Αφορά ζητήματα όπως τον χώρο, τον χρόνο,την κατανόηση και την απουσία πίεσης, γκρίνιας και ζήλιας. Και εδώ θα μου πεις ότι είναι ανθρώπινο, δεν μπορείς να τα ελέγξεις όλα αυτά. Για να μπορέσεις όμως πρέπει να κρατήσεις μια απόσταση ασφαλείας και τη φράση «δεν έχουμε σχέση» στο μυαλό σου. Η απόσταση αυτή θα σε μάθει να σέβεσαι τον άλλο και να είσαι ένα ώριμο, συνειδητοποιημένο άτομο που τηρεί τους κανόνες ώστε να αποφευχθούν οι παράπλευρες απώλειες. Για το δικό σου καλό!
4. Μην επηρεάζεσαι από τρίτους
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σου πω ότι θα ακούσεις πολλές απόψεις, γνώμες, σχόλια, συμβουλές. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πρέπει να ακούσεις τίποτα απ´ αυτά. Κλείσε τα αυτιά σου σε όλα αυτά και θα νιώσεις καλύτερα. Θα υπάρξει η κλασική άποψη «δεν είναι σωστό, τι είναι αυτά που κανείς;» κτλ κτλ, η άποψη «δοκίμασε και που ξέρεις ίσως βγει σε σχέση» και η άποψη-συμβουλή «σταματά όσο είναι καιρός, σε κοροϊδεύει και θα πληγωθείς». Το καλύτερο είναι να μη δώσεις σημασία σε τίποτα από αυτά. Τα αρνητικά σχόλια θα σε αποθαρρύνουν και θα σε στεναχωρήσουν και ακόμη και τα ενθαρρυντικά σχόλια μπορεί να σου κάνουν κακό, αφού ίσως σου δημιουργήσουν ελπίδες και σε βγάλουν εκτός πραγματικότητας. Το μόνο που έχεις να κανείς είναι να ζήσεις αυτό που έχεις και να ακούσεις την καρδιά σου… αυτή ξέρει καλύτερα.