Σπορ και μόδα γνωρίστηκαν περίπου το 1870 όταν ο John Redfern άρχισε να σχεδιάζει ρούχα για δραστήριες γυναίκες που έπαιζαν τένις, πήγαιναν ιστιοπλοϊα και έκαναν τοξοβολία. Η πραγματική αλλαγή όμως έγινε στην Αμερική λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την Claire McCardell, που θεωρείται η καλύτερη Αμερικανίδα σχεδιάστρια sportswear. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία γινόταν όλο και πιο σημαντική και η νέα μόδα ικανοποιούσε τις καινούριες ανάγκες της καθημερινότητας της, αφού συνδύαζε την άνεση και την πρακτικότητα, χωρίς να στερείται κομψότητα και στυλ. Παρακάτω θα δούμε τι έγινε όταν η μόδα συνάντησε μερικά αθλήματα. Παρακαλώ, κοπιάστε.
Όταν το surf συνάντησε τη μόδα
Σαν άθλημα τοποθετείται περίπου το 1767 και από αυτό εμπνεύστηκαν στη συνέχεια όλα τα άλλα αθλήματα που χρησιμοποίησαν σανίδα. Αυτό όμως που μας έκανε να ονειρευόμαστε τη ζωή ενός surfer, να δημιουργείται ένα ολόκληρο lifestyle και η βιομηχανία της μόδας να επενδύει πάνω του, ήταν η νεανικά σειρά ταινιών Beach Party το 1963-66, με συνολικά 7 ταινίες. Να σας πω την αλήθεια μου δεν πρόλαβα ακόμα να δω καμία, άλλα είδα όλα τα trailer και απ’ ότι κατάλαβα είναι σαν ένα καλοκαιρινό Grease, παραλίες, surf, bikini, έρωτες, μουσική και χορός. Η πρωταγωνίστρια Annette Funicello, ήταν το icon της εποχής (άλλο που την ακούω πρώτη φορά στη ζωή μου), με τα ψηλόμεσα bikini της, τα πολύχρωμα σορτσάκια και την curvy σιλουέτα της. Αν και μου το χαλάει λίγο που δεν έχει το κλασσικό πολυπόθητο καστανόξανθο ηλιοδαρμένο μαλλί, αλλά δεν πείραζει χαρίζει η ομάδα. Σήμερα η surf κουλτούρα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της μόδας, με μάρκες όπως η Billabong, η O’neill, η Roxy κ.ά. να μας κάνουν να ευχόμασταν να ήταν συνέχεια καλοκαίρι. Όχι βέβαια ότι δυσκολευόμασταν κι από μόνοι μας.
Όταν το tennis συνάντησε τη μόδα
Άσπρη φούστα ή σορτσάκι, άσπρη μπλούζα και άσπρα παπούτσια. Σίγουρα μικροί είχατε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση, χωρίς απαραίτητα να ήταν απόκριες. Τα δυο τους γνωρίστηκαν περίπου το 1880, όταν το τέννις δηλαδή άρχισε επίσημα να παίζεται και από γυναίκες. Πρώτη αναγνωρισμένη τεννίστρια ήταν η Charlotte Cooper, που τότε αγωνιζόταν με μακριά φούστα, όπως φορούσαν και στην καθημερινότητά τους (άντε τρέχα με μάξι και ρακέτα τώρα). Με την πάροδο του χρόνου, η φούστα όλο και κόνταινε και έχει φτάσει σήμερα στα όρια της γύμνιας, ενώ δεν χρησιμοποιούν μόνο το λευκό. Ανάλογα με τη μόδα της κάθε δεκαετίας, επηρεαζόταν και το τι θα φορούσαν οι αθλήτριες στο γήπεδο, και όλο περισσότεροι σχεδιαστές και εταιρίες ασχολούνταν με το ντύσουν διάσημες αθλήτριες ώστε η δουλειά τους να διαφημιστεί ακόμα περισσότερο. Από τις πιο χαρακτηριστικές αθλήτριες που εκτός από το παίξιμο τους έγιναν γνωστές και για τις στιλιστικές τους εμφανίσεις είναι η Anna Kournikova (ναι ναι αυτή που μας πήρε τον Enrique μέσα από τα χέρια), η Maria Sharapova, η Serena και Venus Williams, ενώ μέχρι και η Stella McCartney συνεργάστηκε με την Adidas για μία σειρά τένις ρούχων και αξεσουάρ.
Όταν το basketball συνάντησε τη μόδα
Το 1891 ο καθηγητής James Naismith εφήυρε το basketball σε μια προσπάθεια να απασχολήσει τους μαθητές του την ώρα της γυμναστικής όταν έξω έβρεχε και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να παίζεται και από κορίτσια. Το basket φυσικά μας έχει δώσει και άλλο ένα κλασσικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, το θρυλικά all star, για τους φίλους alla staraκια. Πέρσι όμως, χωρίς πραγματικά να ξέρω από που ξεκίνησε όλο αυτό, μερικές φορές περπατώντας στο δρόμο ένιωθα ότι πήγαινα προπόνηση. Διάσημοι, από celebrities μέχρι και fashion editors, φορούσαν φανέλες του μπάσκετ, τις γνωστές jersey. Ειδικά με τον χαμό το sporty chic trend, όλο και περισσότερες φορούσαν την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας basket σαν φόρεμα κυρίως, λόγω μεγέθους, και στη συνέχεια καταξιωμένοι σχεδιαστές εμπνέυστηκαν και δημιούργησαν δικές τους «εμφανίσεις». Από τακούνι, μέχρι αθλητικό, φορέθηκε πολύ, λες και τα ‘χαμε όλες με τον Michael Jordan.
Όταν το baseball συνάντησε τη μόδα
Οι δυο τους συναντήθηκαν το 1849, όπου η ομάδα “New York Knickerbockers” φόρεσε για πρώτη φορά επίσημη στολή baseball, ενώ οι γυναίκες έπαιξαν πρώτη φορά το 1860 σε κολλεγιακή ομάδα. Η πρώτη γυναίκα που έπαιξε επαγγελματικά baseball ήταν η Lizzie Arlington, και οι γυναίκες τότε φορούσαν φούστα ή σορτσάκι για αν αγωνιστούν, ενώ σήμερα άντρες και γυναίκες φορούν παντελόνι. Κομμάτια της στολής του baseball όπως μπλούζα με τον αριθμό και το όνομα του παίκτη (jersey), που έγινε υπερπανικός πέρσι, και αντίστοιχο jacket κάνουν τώρα πια την εμφάνιση τους και εκτός γηπέδου, προσδίδοντας το αγαπημένο κολλεγιακό στυλ, από street style μέχρι και εβδομάδα μόδας.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλα αθλήματα που έχουν παντρευτεί με τη μόδα και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλα. Πάλι καλά, γιατί πολύ κυρίες είχαμε γίνει τα τελευταία χρόνια. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου που λέει και ο λαός.