Τα λαμπερά φορέματα με παγιέτες έχουν γίνει συνώνυμο των Χριστουγέννων όπως τα κάλαντα, το φαγητό και τα γλυκά. Ωστόσο το μίνι φόρεμα με παγιέτες μετρά αντίστροφα στις ζωές μας. Πολλά brands αρχίζουν να τα αφαιρούν από τις συλλογές τους και αναζητούν πιο βιώσιμους τρόπους για να προσθέσουν λάμψη στα επίσημα ρούχα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε αυτές ανήκει και η Boden που φέτος αποφάσισε να αφαιρέσει παντός είδους glitter και πούλιες από τα γυναικεία και παιδικά ρούχα της για να κάνει τις χριστουγεννιάτικες κολεξιόν της πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της μετά από απαίτηση των πελατών πήραν αυτή τη γενναία απόφαση. Μπορεί το κέρδος που προσφέρουν αυτά τα λαμπερά υλικά στα ρούχα να είναι μεγάλο αλλά ανακάλυψαν νέους τρόπους να είναι δημιουργικοί και να ευχαριστούν τους πελάτες τους.
Τα μειονεκτήματα του πλαστικού
Πρόκειται για μία απόφαση που δείχνει τη στάση ευθύνης που ανέλαβε η εταιρεία όταν έλαβε γνώση πως οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς και στο υπόλοιπο υδάτινο οικοσύστημα.
Το πλύσιμο ενός φορέματος με παγιέτες μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση μικροπλαστικού που από το πλυντήριο θα καταλήξει στους ωκεανούς. Ακόμη και οι μέθοδοι παραγωγής και επεξεργασίας των πλαστικών για να γίνουν παγιέτα είναι αρκετά επιβλαβείς και παράγουν τοξικές χημικές ουσίες πού μπορεί να είναι και καρκινογόνες.
Ο μόνος υπεύθυνος τρόπος για να φορεθεί ένα φόρεμα με παγιέτες είναι να το φοράμε για πολλά Χριστούγεννα, αλλά και πάλι όταν αποφασίσουμε να το αποχωριστούμε θα παραμείνει στις χωματερές για πολλές εκατοντάδες χρόνια. Στην πραγματικότητα αυτού του είδους τα ρούχα δεν παραμένουν για πολύ στις ντουλάπες και μετά τα Χριστούγεννα πετιούνται.
Η τάση της λάμψης τα Χριστούγεννα δεν φεύγει από το προσκήνιο
Οι περισσότεροι οίκοι από τον Halpern έως την Prada περιέλαβαν κομμάτια με πούλιες στις συλλογές τους φθινόπωρο/ χειμώνας 2021. Για τα brands που θέλουν να συμπεριλαμβάνουν παγιέτες στα ρούχα τους μπορεί να βρεθεί ένας άλλος τρόπος.
Σύμφωνα με την Rachel Clowes ιδρύτρια της εταιρείας «The Sustainable Sequin» οι παγιέτες μπορεί να είναι όμορφες αλλά προκαλούν περιβαλλοντική καταστροφή. Η ίδια μέσω της εταιρείας της η οποία χρηματοδοτείται από το «Future Fashion Factory» θέλει να κατασκευάσει βιοδιασπώμενες παγιέτες παραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου, που θα είναι εμπορικά βιώσιμες και από ανανεώσιμα υλικά όπως απορρίμματα και υποπροϊόντα. Έτσι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα χωρίς πλαστικό που θα έχει την ίδια λάμψη και απόδοση και στο τέλος της ζωής του θα βιοδιασπάται.
Ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σημείο οι παγιέτες που θα δημιουργήσουν να έχουν την ίδια λάμψη με εκείνες που ρυπαίνουν τον πλανήτη. Ωστόσο, η Clowes ελπίζει πως κάποια στιγμή θα φτάσουν σε αυτό το σημείο. Για αυτό φέτος τα Χριστούγεννα αντί να φορέσεις ένα αστραφτερό ρούχο με παγιέτες προσανατολίσου καλύτερα σε ένα σατέν με χάντρες ή σε κάτι πιο μεταλλικό.