Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας όλο και πληθαίνουν.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άνδρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Αποτελεί επίσης έναν από τους ζωτικής σημασίας κοινωνικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε υποδεέστερη θέση σε σύγκριση με τους άνδρες.
Για πρώτη φορά καθολικός ορισμός και συστάσεις για τη διαδικτυακή βία κατά των γυναικών από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Body shaming, doxing, cyber flashing. Μια σειρά από νέοι όροι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ζωές μας καταδεικνύοντας μορφές βίας, συχνότερα κατά των γυναικών, που τελούνται διαδικτυακά. Η έμφυλη βία που ασκείται με τη χρήση της τεχνολογίας ή μέσω διαδικτύου είναι ένα ολοένα συχνότερο φαινόμενο, για το οποίο απουσιάζει ωστόσο ένας καθολικά αποδεκτός ορισμός. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο όρος «ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών», τον οποίο εισάγει για πρώτη φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης απευθύνοντας παράλληλα συστάσεις στα κράτη μέλη του.
Στον ορισμό, που παρουσιάστηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021 με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, συνδέονται όλες οι μορφές βίας κατά των γυναικών που γίνονται διαδικτυακά, από τα κοροϊδευτικά σχόλια για το σώμα ή την εμφάνιση (body shaming), την αποστολή ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων σε απευθείας σύνδεση (cyber flashing), την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου χωρίς συγκατάθεση (doxing), τη διαδικτυακή παρακολούθηση (online stalking) και την ανάρτηση προσβλητικών ή εχθρικών μηνυμάτων σε κοινωνικά δίκτυα ή φόρουμ (flaming).
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO) εντόπισε κατά την παρακολούθηση της εφαρμογής της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στους εθνικούς νόμους σχετικά με τη βία κατά των γυναικών μέσω της τεχνολογίας, την ώρα που η ταχεία ανάπτυξη των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας ανοίγει νέους δρόμους για τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, εκθέτοντάς τις σε μεγαλύτερους κινδύνους. Μάλιστα, εταιρείες ασφάλειας του Διαδικτύου προσδιορίζουν λογισμικά παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων (stalkerwares και spousewares), μέσα από τα οποία είναι πιθανή η παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεσή του, αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες όπως επαφές, αρχεία καταγραφής κλήσεων, φωτογραφίες, βίντεο, sms και τοποθεσία.
Οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, όπως την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας σύμφωνα με την ψηφιακή διάσταση της βίας κατά των γυναικών, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη των στερεοτύπων και των διακρίσεων γύρω από το φύλο, την προώθηση της ένταξης του ψηφιακού γραμματισμού και της διαδικτυακής ασφάλειας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και συμβουλευτικής σε όλα τα θύματα και την παροχή κινήτρων στους διαμεσολαβητές του διαδικτύου για τη διασφάλιση της εποπτείας του περιεχομένου. Επίσης, τη δημιουργία συστήματος συλλογής δεδομένων για την ψηφιακή βία κατά των γυναικών και τη συμπερίληψη της ψηφιακής διάστασης της βίας κατά των γυναικών στις εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης.*
«Μηδενική ανοχή απέναντι στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών και δημιουργία ισχυρού πλέγματος προστασίας των θυμάτων» είναι το μήνυμα που στέλνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σήμερα 25η Νοεμβρίου.
Η κ. Συρεγγέλα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο επετειακό αφιέρωμα για τη σημερινή ημέρα, κάλεσε όλες και όλους να καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο στις γυναίκες και να είμαστε ενωμένες και ενωμένοι για την εξάλειψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.
«Η ελληνική κοινωνία με γενναίο βηματισμό ξεκίνησε την πορεία, για να βγει από τη σιωπή και τον φόβο, γιατί άκουσε, έμαθε και εμπιστεύθηκε το Δίκτυο Δομών που υπάρχει σε όλη τη χώρα και προσφέρει δωρεάν βοήθεια, συμβουλές ή προστασία σε κάθε γυναίκα που είναι θύμα οποιασδήποτε μορφής παρενόχλησης ή βίας», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας.
Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) περιλαμβάνει 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής (και υλοποιούνται από το ΚΕΘΙ και τους Δήμους), καθώς και 19 ξενώνες φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.
Επίσης, το Δίκτυο περιλαμβάνει και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν, στηρίζει και ενημερώνει τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και πρόσωπα από το ευρύτερο περιβάλλον που επιθυμούν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα.
Οι γυναίκες που δεν μπορούν να καλέσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν και με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].
Ελ. Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του ΕΚ: «Να προστεθεί η βία κατά των γυναικών στη λίστα των επαχθών ευρωπαϊκών εγκλημάτων».
Την ένταξη της «διαδικτυακής βίας στα επαχθή εγκλήματα του άρ. 83/1 ΣΛΕΕ (Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ)», με νομοθετική πρόταση, αλλά και την προώθηση δράσεων στα κράτη μέλη για την πρόληψη του εγκλήματος και την προστασία των θυμάτων, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων και εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βία κατά των γυναικών στο διαδίκτυο.
Κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μία ακόμη μια μέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και διαπιστώνουμε με θλίψη και απογοήτευση ότι το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι πάντα ευρύτατα διαδεδομένο στην Ένωση», καθώς, όπως είπε, «τα αδιάψευστα στοιχεία αποτελούν κόλαφο: 17 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ υφίστανται σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ 3.000 χάνουν τη ζωή τους ως συνέπεια πράξεων ενδοοικογενειακής βίας. Είναι σοκαριστικό».**
2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στόματα που ήταν κλειστά ακόμη και για χρόνια βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν και να αποκαλύψουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται και στη 2η ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γ.Γ., isotita.gr».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2020, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% των θυμάτων ήταν γυναίκες (3.046 γυναίκες) που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιστατικά γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και 2.494 περιστατικά γυναικών θυμάτων ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης, την ίδια χρονιά, 1.638 γυναίκες άνω των 18 ετών κατήγγειλαν την άσκηση σε βάρος τους οικονομικής βίας από κάποιον άνδρα στο οικογενειακό περιβάλλον τους. Συγκεκριμένα, το 69% των ανδρών που καταγγέλθηκαν για οικονομική βία αποτέλεσαν οι τέως σύζυγοι (1.131) και το 22,7% οι σύζυγοι των γυναικών θυμάτων (372). Τέλος, το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν βιασμό ανήλθε σε 202.
«Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προωθούμε ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να εξασφαλίσουμε στις γυναίκες ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τον φόβο, την κακοποίηση και τις διακρίσεις. Η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης και νομοθετικού πλαισίου, αλλά είναι αναγκαία η δράση των ίδιων των πολιτών, αλλάζοντας νοοτροπίες και στερεότυπα και δημιουργώντας έτσι έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ελευθερίας», κατέληξε η κ. Συρεγγέλα.**
Οι δράσεις για την ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα έμφυλης βίας όλο και πληθαίνουν.
Μέσα σε αυτές οι αναρτήσεις στα social media που θυμίζουν όλα όσα δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Φωνάζουν όλα όσα πρέπει να ακουστούν: #καμίαμόνη
Δράσεις τις οποίες αξίζει να δεις ξανά και ξανά και για αυτό συγκεντρώσαμε όσες περισσότερες μπορέσαμε, να τις βάλουμε δίπλα δίπλα να μεγαλώσει λίγο ακόμα αυτή η φωνή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Violence against one of us is violence against all of us.
On this #IDEVAW, from the bottom of my heart, I want to say:⁰ Enough is enough. We stand united. Let’s take action⁰ Early next year, I will propose a law to combat violence against women. #OrangeTheWorld pic.twitter.com/3IwGNKkANK — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 25, 2021
Dynamis: Η σειρά χειροποίητων κοσμημάτων της 3rd Floor κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας
Η 3rd Floor, δημιούργησε μια σειρά κοσμημάτων με το όνομα “Dynamis”. Στη σειρά, θα βρεις δυο στιλ κοσμημάτων: ένα μενταγιόν και ένα βραχιόλι σε δυο colorways, σε χρυσό και ασήμι, τα οποία έχουν χαραγμένα επάνω τους τη λέξη “dynamis”. Για να στηρίξει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις, το 3rd Floor, προσφέρει το 20% των εσόδων του στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.). Ο οργανισμός δραστηριοποιείται με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και την ολιστική στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε ξανά στο συγκλονιστικό βίντεο της Lacta σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα.
Τέλος, Υποτροφία σε φοιτητές Φαρμακευτικής εις μνήμην της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, η οποία δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2021, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, κυρία Ιουλία Τσέτη.
Η υποτροφία θα δίνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Εργαστηρίου της Ομάδας της καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου.
«Με αυτόν τον τρόπο, βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι ώστε να μην ξεχασθεί η Γαρυφαλλιά αλλά και καμία γυναίκα που έπεσε θύμα γυναικοκτονίας», τονίζει με έμφαση η κυρία Ιουλία Τσέτη, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Η υποτροφία από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», ανακοινώθηκε επίσημα στις 15 Νοεμβρίου 2021 από την κυρία Τσέτη, στη διάρκεια εκδήλωσης Μνήμης της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, στο νέο διαδραστικό αμφιθέατρο της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το οποίο αποτελεί επίσης μία σημαντική δωρεά του Ιδρύματος ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ». Η εκδήλωση- στην οποία είχαν παρευρεθεί η οικογένεια, οι φίλοι και οι καθηγητές της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς- οργανώθηκε από την καθηγήτρια Φαρμακολογίας κυρία Ιωάννα Ανδρεάδου, καθώς η 26χρονη Γαρυφαλλιά, ήταν μεταπτυχιακή της φοιτήτρια.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κυρία Ιουλία Τσέτη, και ως πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου United Nations Global Compact Network Hellas, επισημαίνει:
«Επιβάλλεται όλοι μας να παλέψουμε για έναν ενεργό κόσμο ισότητας και για να επαναφέρουμε την Ηθική στην ζωή μας. Ο ρόλος της Παιδείας δε, έχει ιδιαίτερη αξία, ενώ το Πανεπιστήμιο ως βασικός φορέας προόδου και ανάπτυξης οφείλει να είναι πρωτοπόρο στις δράσεις για την αποκατάσταση της ισότητας και για την εξάλειψη αρνητικών στερεοτύπων έναντι οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας.
Τα φαινόμενα τύπου #metoo δεν τιμούν τις σύγχρονες κοινωνίες και κανέναν που παραμένει απαθής παρατηρητής. Η βία κατά των γυναικών, αποτελεί μία σοβαρή πανδημία, με παράπλευρες απώλειες. Οι UNI-PHARMA & InterMed, ως μέλη του UN Global Compact, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στηρίζουν κάθε ενέργεια που βρίσκεται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων και της κακοποίησης, με υιοθέτηση νέας γραπτής Πολιτικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης, η οποία έχει μοιραστεί σε όλο το προσωπικό».**
*Με πληροφορίες από το www.sansimera.gr/worldays/74
** Πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ