Σήμερα γιορτάζουμε αυτό το εξωτικό χαρμάνι με τις πολύτιμες ιδιότητες και για κάποιους το καθημερινό ‘ναρκωτικό’ τους για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Χάρη στους Ευρωπαίους εξερευνητές και ταξιδευτές έγιναν γνωστοί αυτοί οι ευεργετικοί κόκκοι και οδήγησαν στη σύγχρονη βιομηχανία του καφέ. Πλέον ο καφές, ζεστός ή κρύος, με ζάχαρη ή χωρίς, με γάλα ή όχι, αποτελεί το πρωινό ξύπνημα για εκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο.
Ιδού λοιπόν οι καλύτεροι καφέδες ανά τον κόσμο:
- Από την Ιταλία με αγάπη
Πρώτη λοιπόν στη λίστα μας είναι η Ιταλία με τους πιο γνωστούς καφέδες. Ο εσπρέσσο αποτελεί ο μαγικός συνδυασμός αρώματος και γεύσης που συντελεί σε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα ύστερα από μία πολύπλοκη διαδικασία. Βέβαια, στις μέρες μας η ζωή μας έχει γίνει ακόμα πιο εύκολη αφού η μηχανή καφέ βρίσκεται σε πολλά σπίτια και είναι πολλή εύχρηστη. Για τους λάτρες του καφέ , είναι γνωστό ότι ο εσπρέσσο αποτελεί την πεμπτουσία του καφέ. Με ένα φλιτζάνι εσπρέσσο η μέρα σου θα πάει σίγουρα καλά αν και για τους μη μαθημένους ίσως φέρει μια νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Με βασικό συστατικό τον εσπρέσσο φτιάχνεται και ο λατρεμένος καπουτσίνο μαζί με το αφρόγαλα ως απαραίτητο γαρνίρισμα. Η τέχνη του καφέ όσο πάει και διευρύνεται γι’αυτό και πλέον το καπουτσίνο μπορεί να το γευθείς και με κρέμα ή σοκολάτα.
- Νοτιοαμερικάνικο άρωμα
Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Στη Βραζιλία , στη Κολομβία και στη Κούβα γίνονται οι καλύτεροι καφέδες αφού η συλλογή των κόκκων από το καφέδεντρο γίνεται με το χέρι και όχι με τη χρήση μηχανών. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που απαιτούνται για την παραγωγή του καφέ, οι χώρες αυτές είναι οι ιδανικές για την καλλιέργειά του αφού μόλις στο ένα τρίτο της γης είναι κατάλληλη η δημιουργία των θαυματουργών κόκκων. Οι πιο γνωστοί ως αρωματικοί και ποιοτικοί καρποί είναι οι Αραμπικα και Ρομπουστα. Και οι δύο καρποί έχουν υψηλή γεύση και άρωμα αν και ο δεύτερος περιέχει δύο φορές καφεΐνη από ότι ο πρώτος.
- Ντόπια μαεστρία
https://www.youtube.com/watch?v=W__pMaKavmU
- Un cafe, s’il vous plait!
Ή αλλιώς καφές φίλτρου και προέρχεται από τη χώρα με τα όμορφα και μικρά bistrot που πας για ένα διάλειμμα από τη δουλειά στα γρήγορα, τη Γαλλία. Ο φρεσκοκομμένος κόκκος αφού έχει αλεστεί και θρυμματιστεί τελείως σε συνδυασμό με το καυτό νερό και στην ειδική συσκευασία φίλτρου δημιουργεί ένα ελαφρύ καφέ με όλα τα αρώματα και τη γεύση του εξωτικού αυτού χαρμανιού.Το φίλτρο πλέον χρησιμοποιείται και για τη παρασκευή τσαγιού σε διάφορες και περίεργες γεύσεις(φρούτα του δάσους, τριαντάφυλλο).
- Πάμε στα βαριά
Ο Ιρλανδικός καφές περιέχει ένα συνδυασμό καφέ με ουίσκι και καστανή ζάχαρη με κρέμα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί τα βασικά υλικά να είναι αυτά τα τέσσερα αλλά για να τον πετύχεις αυ΄το το καφέ θέλει πολλή δεξιοτεχνία και σίγουρα μεγάλη προσοχή στις αναλογίες.Σε άλλες χώρες τον καφέ αυτόν τον τροποποιούν κάπως και αντί να προσθέσουν ουίσκι βάζουν ρούμι ή τον προσφέρουν χωρίς κρέμα γάλακτος από πάνω.