Το σώμα και η κίνηση, η φαντασία, η δημιουργία και ο ρυθμός. Ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, ο πιο απλός χορός είναι το περπάτημα μας, άλλοτε πιο βιαστικό άλλοτε αργό και κουρασμένο. Κάθε μικρή ή μεγάλη καθημερινή κίνηση αποτελεί υλικό για κινησιολογική σύνθεση. Ο χώρος του σύγχρονου χορού υποστηρίζει πως το σώμα είναι εκείνο που μας καθοδηγεί και ξέρει καλά τον τρόπο για να το χρησιμοποιήσουμε στο πάτωμα ή στον αέρα. Αρκεί να παρατηρήσετε ένα μωρό πως πέφτει και σηκώνεται, ένα παιδί πως παίζει, έναν ενήλικα πως αγκαλιάζει.
Ο χορός διδάσκεται μέσα από τεχνικές που ξεκινούν από πολύ παλιά όπως το κλασικό μπαλέτο, οι ballroom χοροί, οι παραδοσιακοί αλλά και τεχνικές πιο σύγχρονες όπως της Martha Graham, Limon, Release. H εκπαίδευση και η μελέτη του χορού δίνει στον χορευτή την δυνατότητα να εξερευνήσει τις ικανότητες και τα όρια του, να μάθει να χειρίζεται σωστά το σώμα του, ώστε να το καταπονεί όσο το δυνατόν λιγότερο και να αντιλαμβάνεται τον χώρο και τον χρόνο καλύτερα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο χορός στην Ελλάδα είχε πάντα ξεχωριστή θέση με αξιόλογους δημιουργούς και οργανώσεις, δυνατούς χορευτές και ευφυή μυαλά στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Παραστάσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, μαθήματα για ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, σε πολλές μορφές του χορού αλλά και του χοροθεάτρου, της έκφρασης και του σωματικού θεάτρου συμβαίνουν όλο τον χρόνο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε αρκετές επαρχίες (Σύρος, Χανιά, Καλαμάτα, Ηράκλειο κ.ά.).
Πολλά πρόσωπα και σώματα έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι στο χτίσιμο και την εξέλιξη του σύγχρονου χορού, χωρίς να κρύψω την προσωπική μου προτίμηση θα σας πω πως εάν σας ενδιαφέρει η τέχνη του σύγχρονου χορού αλλά και το πάντρεμα του με το θέατρο, η ευκαιρία για χορό σε κάθε ηλικία, η ομαδική εργασία, η καινοτομία και η απενoχοποίηση της ιδιαιτερότητας του κάθε σώματος και της κάθε προσωπικότητας τότε μιλάμε για την Pina Bausch. Μια χορογράφο που άνοιξε μυαλά και δρόμους με το έργο και την παρουσία της.
Προτείνω ανεπιφύλακτα την ταινία-ντοκυμαντέρ “Pina” η οποία δίνει μια καλή εικόνα για την δουλειά και την συνεισφορά της χορογράφου στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού και στην δημιουργία του χοροθεάτρου.
Ο χορός είναι ελευθερία, είναι δημιουργία, είναι ζωή. «Χορέψτε γιατί χανόμαστε» είπε η αγαπημένη Pina και με αυτή την φράση να στροβιλίζει το κεφάλι μου, σας προτείνω και σας προτρέπω να γνωρίσετε τον κόσμο του χορού.
Χρόνια πολλά σε όσους χορεύουν! Μη χάνετε ευκαιρία να χορεύετε μόνοι ή με παρέα!