Εδώ και πολλά χρόνια η margarita θεωρείται (και δικαίως) ένα απο τα πλέον διαδεδομένα και κλασσικά cocktail. Εμπνευστής της λένε ότι ήταν ένας bartender με το όνομα Charlie (ή Carlos) Orozco, που «βάφτισε» το δημιούργημα του «Margarita» προς τιμήν μιας γερμανίδας κοπέλας, που πιθανολογείται ότι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του ποτού.
Μargarita στην ουσία είναι η ισπανική μετάφραση του daisy. «Daisy» θεωρείται μια οικογένεια/κατηγορία ποτών, όπως λέμε τα collins ή τα sours.
Το tequila daisy απλά μεταφράστηκε σαν margarita όλο μαζί, κι έτσι γεννήθηκε και ξεκίνησε την μεγάλη του πορεία αυτό το πλέον πασίγνωστο ποτό. Η βάση του είναι η tequila, που θεωρείται το πιο χρονοβόρο απόσταγμα για να γίνει και προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (Agave tequilana), που ευδοκιμεί μόνο στις ξηρές ορεινές περιοχές του Μεξικού. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η τεκίλα θεωρείται ως «βασίλισσα του Μεξικού».
Η συνταγή του είναι απλή. Χρειάζεσαι τεκίλα, χυμό απο lime, λικέρ πορτοκαλιού και πάγο. Πολλές παραλλαγές προστέθηκαν με το πέρασμα των χρόνων σε αυτό το διάσημο cocktail, που παραμένει αναλλοίωτο και διαχρονικό δεσπόζοντας περήφανο στους καταλόγους των bars σε όλο τον κόσμο.
Kάποιους μήνες τώρα, έχει κάνει την εμφάνισή της δυναμικά μια «ξαδέρφη» της margarita (έχουν το ίδιο γλυκόξινο DNA μα διαφορετικό χαρακτήρα), η οποία κερδίζει έδαφος και πολλούς φανατικούς φίλους. Και αυτή είναι η Paloma. Άκρως καλοκαιρινή και γευστική, η Paloma ήρθε για να μείνει.
Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Μπάγκο Γιώργο, ο οποίος μαζί με την ομάδα των 3cents (Γιώργος Τσιρίκος, Δημήτρης Νταφόπουλος) εφηύρε και έφτιαξε την πρώτη ελληνική grapefruit soda, να μας δώσει τα φώτα του για την κυρία αυτή. Και μάθαμε πολλά. Στο Μεξικό, όσο κι αν μας ακούγεται περίεργο, το διαδεδομένο ποτό δεν είναι η margarita αλλα η Paloma. Οι μοναδικοί που πίνουν μαργαρίτες στο Μεξικό είναι οι τουρίστες. Ουσιαστικά είναι απλά μια παραλλαγή της κλασσικής συνταγής της margaritas. Παρόλα αυτά είναι Αμερικάνικη εφεύρεση κι όχι Μεξικάνικη και στο εξωτερικό δεσπόζει πολλά χρόνια στα μπαρ. Είναι ένα cocktail το οποίο έκανε το ταξίδι του εκτός συνόρων Αμερικής στην ποτοαπαγόρευση, όπου όλοι οι αμερικάνοι barman, αφου απογορεύτηκε το αλκοόλ, πήγαν στο Μεξικό, στην Κούβα και στην Ευρώπη με αποτέλεσμα κάπως έτσι να διαδωθεί το cocktail στο υπόλοιπο κόσμο. Με μια δόση χιούμορ ο κ. Μπάγκος αναφέρει πως δεν λένε τυχαία οτι η μοναδική σοβαρή κουλτούρα που έχει εξάγει η Αμερική είναι του cocktail!
Στο Μεξικό είναι τόσο διαδεδομένη που το 70% των cocktail που καταναλώνονται με τεκίλα εκεί είναι Παλόμα. Kάποιοι λένε πως πήρε το όνομα της απο το Παλόμα (η’ αλλιώς the Dove), ένα δημοφιλές folk τραγούδι που συνθέθηκε στις αρχές του 1860. Paloma σημαίνει περιστέρι.
Το cocktail αυτό ανακαλύφθηκε στο La Capilla, ένα μπαρ 80 ετών, στην Τequila town απο τον Don Javier Delgado, που είναι τώρα είναι 75 χρόνων (και συνεχίζει μέχρι σήμερα και σερβίρει) όπου και δούλευε στο μπαρ του θείου του όταν δημιούργησε την πρώτη Paloma. Βασικό συστατικό της είναι η grapefruit soda. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 μάρκες grapefruit soda στο Mεξικό. Γενικά αν και η «γέννηση της» κρατά χρόνια, δεν ήταν πολύ γνωστή δεν υπάρχει αξιόλογη και ποιοτική grapefruit soda εκτός Μεξικού. Η έλλειψη αυτή γέννησε λοιπόν την ιδέα στον κ. Μπάγκο να φτιάξει τα 3 cents (premium ελληνικά αναψυκτικά) και έτσι την απολαμβάνουμε κι εμείς εδώ στα πάτρια εδάφη.
Για να απολαύσουμε μια νόστιμη Paloma, θα χρειαστούμε, ένα ψηλό ποτήρι, πάγο, τεκίλα, και grapefruit soda (το μυστικό είναι στις μπουρμπουλήθρες που παντρεύονται υπέροχα με την πικράδα της φλούδας του grapefruit). Aπαραίτητη προυπόθεση, το αλάτι στο ποτήρι. Μεγιστοποιεί την απόδοση της γεύσης.
Αναζητήστε το μιας και αυτό το cocktail ήρθε και σίγουρα θα κατακτήσει τις καρδιές κάθε tequila lover (κι όχι μόνο).