Ο Παπαβραμόπουλος Παναγιώτης την χειμερινή περίοδο εργάζεται ως bartender- bar consultant σε Ελλάδα, Γερμανία, Λονδίνο και Γαλλικές Άλπεις, κυνηγώντας διαρκώς καινούργιες γεύσεις και εικόνες. Το καλοκαίρι τα τελευταία 3 χρόνια “προσγειώνεται” στο Costa Navarino και αναλαμβάνει τα ηνία του Bar του διεθνούς φήμης Japanese fusion Restaurant-Bar, “inbi” , ενορχηστρώνοντας νέες γεύσεις και τεχνικές ασταμάτητα. Μετά απο 2 δεκαετίες στον χώρο, μας μεταφέρει την δίκη του οπτική για την τέχνη του Bar και το καθήκον του “Φιλοξενείν” !

Πως ξεκίνησες το συγκεκριμένο επάγγελμα και πως βρέθηκες στο Inbi του Costa Navarino;

Η επαφή μου με τον χώρο της εστίασης ξεκίνησε από πολύ νεαρή ηλικία, καθ’ότι οι γονείς μου, για πολλά χρόνια, υπήρξαν ιδιοκτήτες cafe-bar-restaurant σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και πολυετή ενασχόληση με τον ξενοδοχειακό κλάδο. Επίσης ο πατέρας μου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον Καναδά, εργαζόμενος ως bartender για αρκετό καιρό! Θυμάμαι από πολύ μικρός, την εντύπωση που μου έκαναν κάθε φορά, τα Bloody Mary (και όχι μόνο), που παρασκεύαζε τα καλοκαιρινά απογεύματα στο σπίτι, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή με χαρακτηριστική ευκολία και άνεση! Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτο το αίσθημα της δημιουργίας, του πλουραλισμού γεύσεων και αρωμάτων και της φιλοξενίας στο οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωσα.

Η εμπλοκή μου με το inbi του Costa Navarino, ξεκίνησε μέσα από γνωριμία και αμοιβαίο σεβασμό με τους ιδιοκτήτες, αλλά και μια ακόμα συνεργασία με τον χρόνια εξαίρετο συνεργάτη και προσωπικό μου φίλο, Δημήτρη Παπαϊωάννου.

img_20170226_191447_234

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου μέχρι σήμερα;

Δεν θα έλεγα ότι είναι μια, αλλά πολλές ξεχωριστές μαζί, μικρές και καθημερινές.

Όταν η Φύση αποτελεί την πηγή της πρώτης ύλης για την εργασία σου καθημερινά, τότε ένας υπέροχα ανεξάντλητος κόσμος γεύσεων, αρωμάτων, αισθήσεων και δημιουργίας ξετυλίγεται μπροστά σου, με κάθε υλικό να περιμένει καρτερικά την σειρά του για να μπορέσεις να ξεδιπλώσεις, να αποκαλύψεις και να επικοινωνήσεις την μοναδικότητά του. Κάθε τέτοια κατανόηση είναι μια μικρή νίκη, και κάθε φορά που πολλά υλικά μαζί,  γευσιπλοούν αρμονικά μεταξύ τους και καταφέρνουν να ικανοποιήσουν τον φιλοξενούμενό σου, είναι μια Μεγάλη μικρή στιγμή.

Οι γαστρονομικές γεύσεις της Ιαπωνίας πιστεύεις ότι έχουν κάτι ξεχωριστό;

Η Ιαπωνική γαστρονομία θεωρώ πως ακολουθεί την Ιαπωνική κουλτούρα και φιλοσοφία. Χαρακτηρίζεται από συνέπεια, ουσία, ευρηματικότητα, εξέλιξη, φαντασία και ροπή προς την τελειότητα, υπό τη σκέπη της παράδοσης και της απουσίας του περιττού. Χώρια από κάποια ιδιαίτερα υλικά που χρησιμοποιεί λόγω γεωγραφικής θέσης, έχει τη δυναμική να διεγείρει και τον πιο αδιάφορο νου, με την πιο απλή πρώτη ύλη, μέσα από τη γεωμετρία της και όχι μόνο. Και καταφέρνει και διεισδύει σχεδόν σε κάθε γαστρονομικό περιβάλλον του παγκόσμιου χάρτη, λόγω της δυναμικής αλλά και της προσαρμοστικότητας που έχει.

received_678290732342050

Πιστεύεις πως τα cocktails είναι κάτι περισσότερο από απλά μια μόδα στην Ελλάδα;

Η εμφάνιση των cocktails ξεκινάει από πολύ παλιά και η ιστορία τους είναι μακρά και μυστηριώδης. Θεωρώ πως στην Ελλάδα όχι απλά δεν είναι μία μόδα αλλά και θα εξελίσσονται συνεχώς. Από τη στιγμή που οι εταιρείες έχουν στραφεί στους bartenders για να επικοινωνήσουν το προϊόντα τους, καταφέρνουν έτσι να κρατήσουν ασίγαστο το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω δημιουργία και ευρηματικότητα, μέσα από την συνεχή τους ενημέρωση και εξέλιξη. Το Eλληνικό Bartending κινείται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό από μόνο του αρκεί για την απρόσκοπτη πορεία της δημιουργίας προς τα πάνω. Επίσης η πλειοψηφία των καταναλωτών πλέον είναι ενημερωμένη, πλούσια σε παραστάσεις και εικόνες, και έτσι δημιουργείται μια αμφίδρομη και αμοιβαία σχέση με τους επαγγελματίες του χώρου, που μόνον ωφελεί και εξελίσσει.

Πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση ενός ποτού; Πόση τέχνη θέλει για να πετύχεις το τέλειο cocktail;

Πιστεύω πως η εμφάνιση είναι πολύ σημαντική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας, καθότι αποτελεί την πρώτη εντύπωση και επαφή με το προ’ι’όν πρίν τη γευστική δοκιμή. Επίσης η ήπια πρωτοτυπία και η ύπαρξη οπτικής αισθητικής, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει. Πάραυτα για ένα καλό spirit μας αρκεί το κατάλληλο ποτήρι και στα κλασσικά cocktails δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε πολύ από τον παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος και εμφάνισης.

Πρέπει να επισημάνουμε πως το καλό cocktail είναι το ισορροπημένο cocktail. Αυτό που με την πρώτη γουλιά θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε όλα τα υλικά και τον ρόλο του καθενός. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να έχεις άριστη γνώση των υλικών που χρησιμοποιείς, πολλές γευστικές δοκιμές, διαρκή προπόνηση της γεύσης και καθαρό μυαλό ώστε να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι κάθε φορά την αλληλεπίδραση των συστατικών που αναμιγνύεις.

Ποια είναι η αγαπημένη σου πρώτη ύλη;

Πραγματικά, αγαπημένη μου πρώτη ύλη είναι εκείνη που θα μου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα για κάθε διαφορετικό ουρανίσκο. Αγαπώ ξεχωριστά κάθε στιγμή, οποιοδήποτε υλικό με βοηθά να επιτύχω το ζητούμενο του εκάστοτε φιλοξενούμενου που με εμπιστεύεται. Αν θα μπορούσα να γίνω λίγο πιο ελαστικός, θα έλεγα πως έχω μια αδυναμία στον θησαυρό των γεύσεων και αρωμάτων που αναδύονται μέσα από τον κόσμο της Μεσογειακής παλέτας.

received_678290769008713

Πόση υπομονή πιστεύεις πως θα έπρεπε να έχει ένας bartender;

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχαγωγίας του κόσμου. Και η ψυχαγωγία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για όλους μας. Αυτό από μόνο του αρκεί για να πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Η ευγένεια, η ταπεινότητα, η γνώση, η ψυχραιμία και το αίσθημα της φιλοξενίας είναι αυτά που σε οπλίζουν με την κατάλληλη υπομονή για οποιαδήποτε περίπτωση.

Υπάρχει κάποια ιστορία που έχεις μάθει από τα χρόνια σου πίσω από την μπάρα;

Με το συγκεκριμένο επάγγελμα έρχεσαι σε διαρκή επαφή με δυο ”κόσμους” που δεν έχουν ”οροφή”, με τη Φύση και τους Ανθρώπους. Πραγματικά κάθε μέρα εκπλήσσεσαι με το πόσα πράγματα μαθαίνεις για τους δυο αυτούς κόσμους αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό μέσα από αυτούς. Μαθαίνεις να είσαι καλός δέκτης, να προσεγγίζεις με σεβασμό, να μοιράζεσαι και να χαμογελάς. Να μην κατηγορείς, να απενεχοποιείς και να κατανοείς. Γενικά θεωρώ πως με τα σωστά ”φίλτρα”, είναι ένα επάγγελμα που σε διδάσκει την σημαντικότητα της πρώτης επαφής, την δύναμη της δημιουργίας και σου δείχνει το δρόμο προς το καλύτερο.

img_20170222_122144_029

Ποιο θα μπορούσε να είναι το τέλειο cocktail για ένα πρώτο ραντεβού;

Το τέλειο cocktail για ένα πρώτο ραντεβού είναι αυτό που θα αφήσει χώρο και για ένα δεύτερο cocktail, όπου και τα δυο μαζί, θα κάνουν με τη σειρά τους χώρο για χαλάρωση, χαμόγελα, αυθορμητισμό και λιγότερα βλέμματα στο ρολόι..

Που θα σε βρούμε το καλοκαίρι;

Σε λίγο καιρό ανανεώνω τη συνεργασία μου με το inbi στο Costa Navarino, και προς το τέλος της θερινής περιόδου θα ανανεώσω την συνεργασία μου στο κομμάτι του consulting, με ξενοδοχειακό όμιλο στις Γαλλικές Άλπεις.