Το όνομα της Πανζανέλα και η καταγωγή της από τη γειτονική Τοσκάνη. Η βάση της είναι το πολυκαιρισμένο ψωμί και η ντομάτα, συγγενής δηλαδή του δικού μας ντάκου. Η διαφορά βρίσκεται στο βασιλικό και στο ξύδι μπαλσάμικο που μαζί με τις ντομάτες είναι να γλείφεις τα δάχτυλα σου! Αυτή τη σαλάτα την έφαγα στις διακοπές, που βρεθήκαμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο κι αποφάσισα ότι έπρεπε να τη δοκιμάσω και στο σπίτι.
Είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη κι απόλυτα καλοκαιρινή! Αν έχετε βαρεθεί το ντάκο για ένα ελαφρύ βραδινό σας προτείνω να δοκιμάσετε τη Panzanella! Και για τους πιο τολμηρούς, μπορείτε να προσθέσετε και σε φέτες ένα νεκταρίνι για πιο ψαγμένη γεύση!
Υλικά
5 κομμάτια παξιμάδι ή παλιό ψωμί που έχεις ψήσει για 10 λεπτά στο φούρνο
400 γρ ντομαντίνια ή 4 μεγάλες ντομάτες
½ κρεμμύδι
1 κτ σούπας κάπαρη
Ξύδι μπαλσάμικο
Μια χούφτα βασιλικό
Λάδι
Προετοιμασία
Κόβεις το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα ντοματίνια στη μέση. Σε ένα μεγάλο μπωλ σπάς τα παξιμάδια, απλώνεις από πάνω τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τη κάπαρη και περιχύνεις με μπόλικο λάδι και βαλσάμικο.
One thought on “Panzanella: ο ιταλικος ντακος!”