Αιώνες τώρα έχει υμνηθεί η έλξη ως προπομπός της ερωτικής επαφής. Αυτή η επιθυμία μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες εσωτερικούς ή εξωτερικούς. Σαφώς, για τους ερευνητές τα πράγματα είναι πιο απλά και λιγότερο ρομαντικά. Τα ερεθίσματα ενεργοποιούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Οι ορμόνες δημιουργούν το γνωστό αίσθημα ευφορίας και ανυπομονησίας και το μόνο που λείπει είναι το άλλο σου μισό, για να ανταποκριθεί.
Παρόλο που δεν υπάρχει «σωστό» επίπεδο σεξουαλικού ενδιαφέροντος-διαφέρει στον καθένα-στη λίμπιντο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει πέρα από τους βιολογικούς παράγοντες και η ψυχολογία. Μια αισθητά χαμηλή σεξουαλική δραστηριότητα είναι σχεδόν πάντα ένα σύμπτωμα. Κάτι απαιτεί προσοχή στη ζωή ή στο σώμα σου.
«Για να καταλάβεις τι, αναρωτήσου πώς αισθάνεσαι για το σώμα σου και για το σύντροφό σου. Αξιολόγησε τα άγχη στη ζωή σου και δες τις επιλογές σου: στον ύπνο, στη διατροφή, την άσκηση, την ικανοποίηση από την εργασία, τους φίλους σου». Αυτά εξηγεί ο Felice Gersh, ιδρυτής και διευθυντής του Ιατρικού Ομίλου Irvine της Καλιφόρνια στο Glamour.
Εδώ είναι μερικά από τα συνήθη αίτια της χαμηλής λίμπιντο. Δες ποιο μπορεί να ισχύει για σένα, προτού ζητήσεις συμβουλές από το γιατρό σου.
1.Έχεις μικρά παιδιά
Η γέννηση ενός παιδιού και ο θηλασμός, μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες σου. Χρειάζεται χρόνος, για να επανέλθει η ισορροπία στο σώμα. Μην αγχώνεσαι, λοιπόν, εάν δεν αισθάνεσαι την σεξουαλική σου επιθυμία, όπως πριν.
2. Προσπαθείς να χάσεις βάρος με ακραίο τρόπο
Ενώ η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να σε βοηθήσει «Η ακραία δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη λίπους και θρεπτικών ουσιών», λέει ο Δρ Gersh. Ούτε υπερβολικός περιορισμός φαγητού κάνει καλό, ούτε είναι η εξαντλητική γυμναστική. «Ενώ η μέτρια άσκηση αυξάνει τη λίμπιντο, η υπερβολική έχει το αντίθετο αποτέλεσμα». Με λίγα λόγια, τα πάντα με μέτρο. Αν προπονείσαι τόσο σκληρά, ώστε να είσαι πάντα εξαντλημένη, η ξεκούραση μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντός σου για το σεξ.
3. Έχεις έλλειψη βασικών βιταμινών
Ακόμα κι αν δεν είσαι σε αυστηρή δίαιτα, είναι πιθανό να εξακολουθείς να έχεις ανεπάρκεια βιταμινών. Αυτή είναι μια πολύ κοινή αιτία κόπωσης και χαμηλής λίμπιντο. Ιδιαίτερα το χαμηλό σίδηρο και η έλλειψη βιταμίνης D. Κάνε τις απαραίτητες εξετάσεις μήπως χρειαστείς τα κατάλληλα συμπληρώματα.
4. Αϋπνία
Το σώμα σου νιώθει κούραση και δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια. Κατά συνέπεια, χάνεται και η επιθυμία για σεξ. Αν κοιμάσαι κανονικά, αλλά εξακολουθείς να ξυπνάς εξουθενωμένη, μπορεί να μην έχεις τον ποιοτικό ύπνο που χρειάζεσαι. Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό, για να βρεις την αιτία.
5. Δεν είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου
Αν συνήθιζες να παίζεις ερωτικά με τον σύντροφό σου, αλλά τώρα σπάνια αισθάνεσαι έτσι, ίσως είναι καιρός να συμβουλευτείς έναν ειδικό για ζευγάρια – ή τουλάχιστον να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ σας. Μπορεί μια μη εξωτερικευμένη ένταση ή δυσαρέσκεια να σαμποτάρει την διάθεσή σου. Ίσως απλά πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο, για να επανεστιάσετε στη σχέση σας. Μη διστάσεις να απευθυνθείς και σε σεξουαλικό θεραπευτή, για να σου προτείνει νέους τρόπους αύξησης της επιθυμίας σου.
6. Οι ορμόνες σου είναι εκτός λειτουργίας
«Ανεπάρκειες στις σεξουαλικές ορμόνες (ειδικότερα στο οιστρογόνο και τη τεστοστερόνη), αποτελούν έναν βασικό λόγο για μειωμένη λίμπιντο», λέει ο Δρ Gersh. Το αντισυλληπτικό χάπι έχει κατηγορηθεί για μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν διαπιστώσει αύξησή της μετά από χορήγηση αντισυλληπτικών.
Όπως αναφέρθηκε, η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μπορούν επίσης να μεταβάλουν τις ορμόνες σου. Ή η ηλικία. «Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, η μέση γυναίκα έχει το ½ της τεστοστερόνης σε σχέση με αυτό που είχε στην ηλικία των 20 ετών», λέει ο Δρ Gersh. Ο γιατρός σου μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σου και να σου δώσει μια συνταγή, εάν είναι χαμηλά.
Επιπλέον, η σεξουαλική σου διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από έλλειψη ισορροπίας στα επίπεδα άλλων ορμονών, όπως των θυρεοειδικών και επινεφριδιακών, της ωκυτοκίνης και της μελατονίνης. Επομένως, ζήτησε από το γιατρό σου να κάνεις μια πλήρη ορμονική εξέταση.
7. Είσαι εξαιρετικά στρεσαρισμένη
Εάν έχεις ρίξει όλο το βάρος στη δουλειά σου ή ανησυχείς για τα οικονομικά ή κάποια οικογενειακή υπόθεση, μπορεί να μην έχεις διάθεση για σεξ. «Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι να βρεις μια μορφή mind-body φροντίδα που θα σου αρέσει», λέει ο Δρ Gersh. Ο διαλογισμός, η γιόγκα μπορούν να σε βοηθήσουν να αποβάλλεις το άγχος. Ή τα αιθέρια έλαια (όπως το αιθέριο έλαιο βανίλιας που είναι αφροδισιακό)».
8. Παίρνεις αντικαταθλιπτικά
Κάποια αντικαταθλιπτικά είναι γνωστό ότι προκαλούν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Εάν αυτό αποτελεί πρόβλημα για εσένα, μίλησε με το γιατρό σου. Θα σου χορηγήσει άλλο φάρμακο που δεν έχει αυτή την παρενέργεια.
9. Δεν παίρνεις αντικαταθλιπτικά
Η κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται συνδέεται στενά με τη χαμηλή λίμπιντο. Μην αφήνεις τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων που αναφέρονται παραπάνω να σε αποθαρρύνουν. Ζήτα θεραπεία, αν νομίζεις ότι τη χρειάζεσαι. Μερικές φορές, η αντιμετώπιση του υποκείμενου άγχους και της κατάθλιψης φαρμακευτικά μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο, παρά τις πιθανές παρενέργειες.
10. Δεν αισθάνεσαι καλά κατά τη διάρκεια του σεξ
Εάν ο πόνος ή η ξηρότητα σε εμποδίζουν να απολαμβάνεις την επαφή, λογικό να την αναζητάς λιγότερο. Συζήτησε με τον γυναικολόγο σου. Θα σε βοηθήσει να βρείτε την αιτία και τη λύση ή θα σε παραπέμψει ανάλογα.